Δείτε τη Πλήρη Έκδοση : Σε αναμονή οι βρικόλακες του MEGA
kakashi_hatake
4 Νοεμβρίου 2011, 21:40
Συνεχίζει τη συγγραφή του σεναρίου, όπως όλα δείχνουν, η Μαρία Ζαβάκου, της νέας σειράς που τιτλοφορείται προσωρινά ως "Βρικόλακες" για λογαριασμό του Μεγάλου Καναλιού. Η είδηση (http://www.greektvsubs.gr/showthread.php?t=34284) που έκανε το γύρο των ελληνικών τηλεοπτικών sites τον Ιούλιο και συζητήθηκε από πολλούς, τόσο θετικά όσο και αρνητικά, φαίνεται πως έχει υπερβολικά πολλές πιθανότητες να λάβει τελικά το πράσινο φως για τη τηλεοπτική σεζόν 2012-2013.
Τελευταίες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ζαρμπής αναμένει τηλεφώνημα για το ξεκίνημα των γυρισμάτων. Επίσης το casting συνεχίζεται αλλά για τους ηθοποιούς που θα εμφανίζονται σαν guests στη σειρά, καθ'ότι όπως φαίνεται έχει ολοκληρωθεί για τους βασικούς πρωταγωνιστές οι οποίοι θα είναι οι: Γιώργος Χρυσοστόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου και Νικολέττα Κοτσαηλίδου. Οι Ορέστης Τζιόβας και Κατερίνα Παπουτσάκη τελικά θα εμφανιστούν σαν guests μόνο στον πιλότο της νέας σειράς.
http://i1020.photobucket.com/albums/af322/kakashi_hatake_photo/cast-1.png
smallville
4 Νοεμβρίου 2011, 23:27
Μεγάλη πρωτοτυπία στον τίτλο.
kKKK
5 Νοεμβρίου 2011, 01:53
Μακάρι να προχωρήσει το πρότζεκτ και να μην το τραβήξουν φοβούμενοι τα αρνητικά σχόλια.
kakashi_hatake
5 Νοεμβρίου 2011, 03:42
Μεγάλη πρωτοτυπία στον τίτλο.
Ναι αν το κάνανε ημερολόγια βρικολάκων θα ήταν πιο νορμάλ. :lol:
theo58
5 Νοεμβρίου 2011, 05:16
Ναι αν το κάνανε ημερολόγια βρικολάκων θα ήταν πιο νορμάλ. :lol:
Ή Αληθινο αιμα....:lol:
bill667
5 Νοεμβρίου 2011, 13:40
Θα ηθελα να ριξω μια ματια σε αυτη την προσπαθεια (και να δω απο κει και περα αν θα το παρακολουθω συστηματικα)...
Προς το παρόν ειμαι αηδιασμένος απο το δελτιο ειδησεων του συγκεκριμενου καναλιου και τη μονομερη του προπαγανδα. Ελπιζω στο ψυχαγωγικο του σκελος τουλαχιστον να τα παει καλα.
Η εικονα που εχουμε σημερα για τους βρυκολακες ειναι διαστρευλωμενη εως και προσβλητικη προς τον θρυλο. Μας παρουσιαζονται απο τις αμερικανικες τηλεοπτικες σειρες ως trendy πλασματα που μπλεκουνε συνεχως σε ερωτικα τριγωνα/τετραγωνα, καποιοι βαφουν το μαλλι τους με ανταυγιες ή ντεκαπαζ και κάνουν ενα σωρο καραγκιοζηλικια...
Αυτο ειναι λογικο, καθως ο βαμπιρικος μυθος δεν ειναι κομματι της παραδοσης της Αμερικης, αλλα κομματι της παραδοσης της Ευρωπης και κατ' επεκταση της Ελλαδας.
Εκπλησσομαι λοιπον με τα αρνητικα σχολια που εισπρατει μια τετοια προσπαθεια, οταν το μετρο συγκρισης ειναι τα βλακωδη αμερικανικα σιριαλ με βρυκολακες. Τα οποια, συμφωνα με πολλους που ασχολουνται με τον συγκεκριμενο μυθο, "δεν το εχουν". Τοσο απλα...
TheSpecialOne
5 Νοεμβρίου 2011, 13:42
Να φανταστώ οι 3 στην φώτο θα αποτελέσουν ερωτικό τρίγωνο:innocent:
EmpressKaileena
5 Νοεμβρίου 2011, 14:15
Να φανταστώ οι 3 στην φώτο θα αποτελέσουν ερωτικό τρίγωνο:innocent:
http://fail.brm.sk/o_rly/no-shit-sherlock.jpg
elgalla
5 Νοεμβρίου 2011, 14:33
:offtopic:Ο λόγος που υπάρχει σύγκριση με τα "βλακώδη" αντίστοιχα αμερικάνικα σήριαλ δεν είναι η μυθολογία τους αλλά τα τεχνικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους τα μεγάλα καλωδιακά και μη δίκτυα της Αμερικής για να αναδείξουν μια speculative fiction σειρά. Αυτό είναι αλήθεια είτε μιλάμε για σειρά με βρικόλακες είτε μιλάμε για σειρά που θα διαδραματίζεται στο διάστημα είτε μιλάμε για σειρά με νάνους και ξωτικά. Λυπάμαι, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Ούτε τα χρήματα υπάρχουν, ούτε η τεχνολογία, ούτε η τεχνογνωσία που έχει η Αμερική σ'αυτόν τον τομέα. Προφανώς και τα special effects δεν είναι το παν, δεν λέω ότι είναι, αλλά όταν βλέπεις έξω τα effects του 2011 και βλέπεις στην Ελλάδα τα effects του '80, σίγουρα η σύγκριση θα υπάρξει. Σε αντίθεση με ταινίες και σειρές που γυρίστηκαν στα 80s, δεν υπάρχει εδώ η δικαιολογία της εποχής. Φυσικά, πιστεύω πως είναι πανεύκολο με τρικ να καλυφθεί η έλλειψη των effects, ειδικά σε σειρά με βρικόλακες (αν ήταν λυκάνθρωποι, π.χ. εκεί θα ήταν πολύ δυσκολότερο), γι' αυτό και θεωρώ πως πάρα πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα χειριστούν το θέμα των effects και, φυσικά, από το σενάριο και το κατά πόσον θα χρησιμοποιήσουν πρόσωπα που δεν έχουν καεί τηλεοπτικά.
Από εκεί και πέρα, αν πρέπει να μιλήσουμε για το θρύλο και το αν είναι κομμάτι της Αμερικανικής παράδοσης, τότε ας πούμε πως οι μετανάστες στην Αμερική έφεραν μαζί τους τις Ευρωπαϊκές τους παραδόσεις αλλά και πως όλοι μα όλοι ανεξαιρέτως οι λαοί έχουν στις ρίζες τους παραδόσεις για πλάσματα αντίστοιχα των βρικολάκων. Οι ιθαγενείς της Αμερικής είχαν, οι Αφρικάνοι είχαν, οι Κινέζοι είχαν, οι Βίκινγκς είχαν, οι Βαλκάνιοι είχαν και, εν πολλοίς, οι πάντες είχαν. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως η Αμερική έχει δώσει το δικό της μερίδιο από κλασικές και αξιόλογες βαμπιρικές ταινίες και πως μεγάλος όγκος των καλύτερων και πιο κλασικών μυθιστορημάτων στον τομέα οφείλει την ύπαρξή τους σε Αμερικάνους συγγραφείς.
Το πώς έχει καταλήξει ο μύθος του βρικόλακα σήμερα δεν οφείλεται στον μη σεβασμό των Αμερικάνων για την χ ή ψ παράδοση στην οποία ο οποιοσδήποτε μπορεί να κρίνει κατά πόσον έχουν ή όχι δικαίωμα, αλλά σε μία τάση απομυθοποίησης του μύθου η οποία έχει κυριεύσει την αγορά, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά παντού στον κόσμο. Αυτή η τάση θέλει τα οποιαδήποτε φανταστικά πλάσματα (είτε είναι βρικόλακες, είτε λυκάνθρωποι, είτε ξωτικά είτε οτιδήποτε) να πηγαίνουν σχολείο και να ζουν ανάμεσα στους ανθρώπους, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό. Είμαι σίγουρη πως η δημοφιλία που γνωρίζει αυτή η τάση θα είχε πολύ ενδιαφέρον ως αντικείμενο μελέτης, αλλά είμαι επίσης σίγουρη πως η απάντηση σ'αυτήν απέχει από το να είναι τόσο απλοϊκή όσο "οι Αμερικάνοι δεν έχουν στην παράδοσή τους τους βρικόλακες". Αν ήταν αυτή, τότε όλοι οι Ευρωπαίοι που την έχουν (αν το δεχτούμε δηλαδή αυτό) γιατί τα διαβάζουν και δεν τα μποϋκοτάρουν; Non, αμφιβάλλω αν ο σεβασμός στην παράδοση είναι το θέμα εδώ κι έχω διαβάσει και δει ένα σωρό πράγματα σχετικά με βρικόλακες που βιάζουν την παράδοση αλλά της κάνουν ωραία παιδιά (για να παραφράσω τον Δουμά). Η τέχνη είναι τέχνη και η παράδοση είναι παράδοση. Άλλο πράγμα το "θα σε φάει ο βουρδούλακας άμα πας στη λίμνη το βράδυ" και άλλο πράγμα ο βρικόλακας ως σύμβολο της κοινωνικής διαφθοράς και της ταξικής ανισότητας, όπως άλλο πράγμα ο βρικόλακας ως σύμβολο του ναζισμού, όπως άλλο πράγμα ο βρικόλακας ως σύμβολο του πυρηνικού ανθρώπου, όπως άλλο πράγμα ο βρικόλακας ως σύμβολο της σεξουαλικής απελευθέρωσης και της αποτίναξης του πουριτανισμού.
Το πρόβλημα εν προκειμένω είναι πως έχουμε να κάνουμε με μια τέχνη είδους η οποία όμως απαρνείται το είδος της για να γίνει περισσότερο προσβάσιμη σε νεαρές ηλικίες. Έρευνες στο χώρο του μάρκετινγκ έχουν δείξει πως ενώ είναι πολύ εύκολο να προωθηθεί ένα παιδικό ή εφηβικό βιβλίο και σε ενήλικες, το αντίθετο συμβαίνει σπάνια. Ωστόσο, όποιος διάβαζε "Μικρό Βρικόλακα" στα νιάτα του (όπως καλή ώρα η υποφαινόμενη) θα ξέρει πολύ καλά πως ακόμη και παιδικά βιβλία με βρικόλακες μπορούν να μένουν πιστά στο είδος που τα γέννησε. Δεν ξέρω αν οφείλεται αυτό το paradigm shift τελικά στην ανάγκη του κόσμου για ρομαντισμό όπως τόσες και τόσες φανατικές αναγνώστριες του Twilight υποστηρίζουν. Δεν ξέρω αν οφείλεται στους γονείς που προτιμάνε ανώδυνα έργα για τα καμάρια τους, ώστε να μεγαλώσουν και να γίνουν ανώδυνοι άνθρωποι σ'έναν ανώδυνο κόσμο. Δεν ξέρω καν αν οφείλεται στην έλλειψη ταλαντούχων δημιουργών, πρόθυμων να εξερευνήσουν προκλητικά θέματα και στην έλλειψη των εταιρειών που ασχολούνται με τον χ ή ψ τομέα ψυχαγωγίας να πάρουν ρίσκα. Και δεν ξέρω αν οφείλεται στις κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις που βιώνουν οι άνθρωποι απανταχού στον κόσμο και τους κάνουν να επιζητούν ακριβώς τέτοια ανώδυνα έργα. Ίσως να είναι ένας συνδυασμός, ίσως και τίποτα. Αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι ο σκοπός της τέχνης είναι να μην σέβεται, να πηγαίνει μπροστά και όχι πίσω, να μη μένει κολλημένη στο παρελθόν και να θέτει ερωτήματα που ενοχλούν. Τι χρησιμότητα έχει μια τέχνη που σέβεται τις -όποιες- παραδόσεις; Μπορώ να δεχτώ ακόμη και βρικόλακες που λάμπουν στον ήλιο αν ο δημιουργός με πείσει πως κάτι ουσιαστικό θέλει να πει μ'αυτό. Η έλλειψη ουσίας είναι αυτό που με ενοχλεί σε τέτοια πονήματα, όχι η έλλειψη πίστης στην παράδοση. :offtopic:
More to the point, καλό μου φαίνεται που το project δεν έχει εγκαταλειφθεί και σκοπεύω να του δώσω μια ευκαιρία αν όλα πάνε καλά.
solonlakis
5 Νοεμβρίου 2011, 14:34
Αυτό που με εκνευρίζει είναι o πιθηκισμός των εγκεφάλων του καναλιού. Είδαν ότι τραβάει στο αμέρικα ο μύθος άντε να βγάλουμε κι εμείς. Και φυσικά έλλειψη κεφαλαίων το αποτέλεσμα θα είναι το λιγότερο κακομοίρικο. Αντί να αντλήσουν από την τεράστια παράδοσή μας είτε από αρχαία Ελλάδα είτε από Βυζάντιο, αντιγράφουν απλά μια ιδέα λες και δεν έχει η Ελλάδα Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ θρύλους και μύθους ικανούς να μαγέψουν το κοινό. Αν είχαν έστω και λίγο μυαλό στο κεφάλι τους θα επένδυαν σε αυτό και θα έφτιαχναν κάτι πρωτότυπο αντί να κοπιάρουν ανέμπνευστα τις αμερικανικές βλαχοκιτσομπαροκιές.
kKKK
5 Νοεμβρίου 2011, 15:16
Προχθές η Anne Rice στο facebook έκανε αρνητικά σχόλια (http://io9.com/5855615/anne-rice-picks-a-fight-with-stephenie-meyer-lestat-and-louie-feel-sorry-for-vampires-that-sparkle) για τα βαμπίρ της Stephenie Meyer που λαμπιρίζουν στον ήλιο και τη family υπόστασή τους. Φυσικά συμφωνώ μ' αυτά που λέει (είμαι και χρόνια φαν) αλλά μου ακούγεται και λίγο σαν το "Μαζί τα φάγαμε". Γιατί ο τρέντυ χαζοβρικόλακας του αμερικάνικου βλαχοχωριού μπορεί τώρα να ξενίζει αλλά κάποτε εξίσου ξένιζε και ο πιο ανθρώπινος βρικόλακας που η Rice εδραίωσε (και ουχί δημιούργησε).
Καλώς ή κακώς οι μύθοι εξελίσσονται όπως εξελίσσονται οι κοινωνίες στις οποίες αυτοί ανήκουν. Αν οι βρικόλακες σήμερα μας φαίνονται χαζοχαρούμενοι, η κοινωνία μας πως μας φαίνεται;
Προσωπικά προτιμώ τους βρικόλακες κακούς κι απάνθρωπους, τους λυκανθρώπους ζωώδεις και τα ζόμπι σάπια. Χαίρομαι όταν αυτό συμβαίνει στη λογοτεχνία και στο σινεμά αλλά δεν θα τραβήξω και τα μαλλιά μου όταν δεν συμβαίνει.
Αυτό που μου τη σπάει, είναι όλοι αυτοί οι οποίοι ενώ βλέπουν φανατικά και θεοποιούν τον αμερικάνο χαζοβρικόλακα, χλευάζουν και κοροδεύουν μια ελληνική προσπάθεια πριν τη δούν, ισχυριζόμενοι οτι αυτό που τους ενοχλεί είναι οτι θα κοπιάρει τις αμερικάνικες αντίστοιχες, ενώ στην πραγματικότητα τους ενοχλεί το οτι θα μιλούν ελληνικά.
Γιατί εκεί φτάσαμε. Η γλώσσα μας να μας φαίνεται αστεία όταν η μυθοπλασία μας πάει να κάνει το επόμενο βήμα. Συμπεριφορά που έχει ευνουχίσει την ελληνική μυθοπλασία τα τελευταία 30 χρόνια και έχει οδηγήσει ως επικρατούσες λογοτεχνικές και κινηματογραφικές τάσεις ή τις ψευτοαρίστερίστικες ψευτοκουλτουριάρικες ιστορίες ή τα ανούσια κωμωδιορομάντζα.
Όπως είπα και πιο πάνω, ελπίζω το mega να μην φοβηθεί και να το προχωρίσει. Και αν δεν είναι καλό θα είμαι ο πρώτος που θα πιάσει το φτυάρι. Επίσης ελπίζω να έχει αναφορές στην ελληνική ιστορία και παράδοση (όχι απο καμιά εθνικηστική διάθεση αλλά) γιατί πιστεύω πως ο έλληνας βρικόλακας έχει τη βάση να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση.
TheSpecialOne
5 Νοεμβρίου 2011, 15:22
Μα προφανώς η ελληνική προσπάθεια θέλει να βγάλει λεφτά από το αίμα των twilight, vampire diaries και true blood. Δεν νομίζω ότι κανένας από τους έλληνες δημιουργούς έχει σκοπό να αναζοωγωνήσει τους κλασσικούς μύθους των βρυκολάκων. Καλώς σνομπάρεται λοιπόν.
kKKK
5 Νοεμβρίου 2011, 15:31
^ Φαντάζομαι ως μέλος της παραγωγής της σειράς κάτι θα ξέρεις παραπάνω απο' μένα οπότε λέω να σε εμπιστευτώ.:)
elgalla
5 Νοεμβρίου 2011, 15:32
^Μετά βέβαια τα πήρε όλα πίσω και είπε ότι εκτιμάει τη Meyer κι ότι έκανε χιούμορ, αλλά well, that's Anne Rice. Έτσι και πριν βγει το Queen of the Damned το εκθείαζε, μόλις βγήκε και το έκραξαν άπαντες το έθαψε. Έτσι και θα έγραφε μόνο Christian fantasy από τούδε και στο εξής αλλά να'την τώρα που θα βγάλει βιβλίο με λυκανθρώπους. Βέβαια το γεγονός παραμένει ότι υπήρξε μια από τους πιο influential και αξιόλογους συγγραφείς στο χώρο.
Υπάρχουν ελληνικά πονήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να δούμε κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο και πιο κοντά στις δικές μας ρίζες - η "Νεκρή Φύση με Βαμπίρ" της Κατσαρέα μου έρχεται στο μυαλό σαν ένα τέτοιο αξιέπαινο δείγμα (που δεν θα χρειαζόταν και πολλά έξοδα).
Ίσως η γλώσσα φαίνεται αστεία γιατί φανταζόμαστε τις αντίστοιχες ατάκες π.χ. του True Blood στα ελληνικά ειπωμένες με αντίστοιχη βλαχοπροφορά;
- Σ'αγαπού μαρ' Σούλα!
- Ου διάλους να σι πάρει, Βασίλ', κι ιγώ σ'αγαπού!
(βλ. διάλογος "I love yah Suckeeh!", "Gad damyah Bi' Compton, I love yah tooh!)
Κι εμένα θα μου φαινόταν γελοίο κάτι τέτοιο ας πούμε, αλλά όταν για παράδειγμα διάβαζα τη "Νεκρή Φύση με Βαμπίρ", καθόλου δε γέλασα με την ατάκα "μισερώνοντας το σώμα, μισερώνω την ψυχή σου", ίσα-ίσα που μαζί και με την περιγραφή μου προκάλεσε ανατριχίλες (απόδειξη ότι τη θυμάμαι ακόμα).
smallville
5 Νοεμβρίου 2011, 15:33
Ή Αληθινο αιμα....:lol:
Επίσης τίτλοι όπως "Μαρίκα η Βαμπιροφόνισσα" ή "Άγγελος", έχουν ακουστεί πως έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.:P
EmpressKaileena
5 Νοεμβρίου 2011, 15:48
- Σ'αγαπού μαρ' Σούλα!
- Ου διάλους να σι πάρει, Βασίλ', κι ιγώ σ'αγαπού!
(βλ. διάλογος "I love yah Suckeeh!", "Gad damyah Bi' Compton, I love yah tooh!)
Να σαι καλα κοπελια, με αποτελειωσες. :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
kKKK
5 Νοεμβρίου 2011, 16:00
elgalla ο χωριάτης βρικόλακας είναι μέρος του αμερικάνικου trend. Δεν πιστεύω οτι σε ελληνική σειρά θα δούμε κάτι αντίστοιχο. Λογικά βρικόλακα πόλης θα δούμε ή καμιας τρέντυ κωμόπολης με σπίτια επιπλομένα λες και βγήκαν απο περιοδικό μόδας.
Πάντως θα γούσταρα και κάτι σε κάλτ κωμωδία.
bill667
5 Νοεμβρίου 2011, 16:10
H μεταβολή του μύθου ειναι αδιαμφισβιτητη... Δεν εχει σημασια αν εγω (απ' οτι ειδα και ο κκκκ) την οριζουμε ως εκφυλισμο και αν η Elgalla την οριζει ως εξελιξη...
Και εννοειται πως αυτη η μεταβολη ειναι πολυ πιθανο να μεταφερθει στην παρουσα σειρα... γιατι πουλαει! Κι εγω λοιπον αναμενω το γνωστο "πακετο" με τα ερωτικα τριγωνα και τον εκμοντερνισμό χωρις ομως να το απορριψω πριν δω το διαπραγματευτικο μιγμα του σεναριου που θα προκυψει. Δεν μπορω να πω εκ των προτερων οτι απορριπτω μια τετοια πρωτοβουλια μονο και μονο γιατι υπαρχουν σημαντικες πιθανοτητες να παρουσιαστει η εξελιγμένη/εκφυλισμένη εκδοχη της, αφου αλλωστε αποτελει μια πραγματικοτητα και στο φιναλε μπορει να "βλεπεται" κιολας και να μην ειναι για πεταμα....
Σχετικα με τα εφφε και το μεγεθος της παραγωγης: Υπερβαλλουμε νομιζω, διοτι για καποιον λογο μας εχει δημιουργηθει η εντυπωση οτι οτιδηποτε το φανταστικο προυποθετει εφφε. Κανουμε πως δεν καταλαβαινουμε οτι ενα σεναριο εξωγηινης εισβολης ΔΕΝ ειναι το ιδιο πραγμα με μια ιστορια για βρυκολακες.
Σημερα βλεπουμε τα ξεπερασμένα εφφε της Μπαφυ και ειμαστε επιηκεις μαζι τους διοτι η σειρα ειναι της δεκαετιας του 90. Εκει ειχανε φορεσει βελεντζα στον λυκανθρωπο (που ακομη και για τα δεδομενα της εποχης παραηταν φτηνο). Ομως ακομη και σημερα υπαρχουν σειρες με τετοια εφφε!!! Και δεν διαμαρτυρεται κανεις. Υπαρχουν σειρες με ψευτικο CGI. Υπαρχουν σειρες που η "πολεμηστρια" μακελευει τον εχθρο με μαχαιρι και ο εχθρος πεφτει νεκρος διχως ουτε μια σταλα αιμα... ουτε καν μια γρατσουνια, βρε αδελφε. Και εμεις δεν λεμε τιποτα! Και εν ετη 2011, θεωρουμε οτι τετοιες σειρες "εχουνε παραγωγη". Θα ελεγα τι εχουνε, αλλα καλυτερα να φανω κοσμιος.
Οσον αφορα τη γλωσσα: Ντρεπομαι πραγματικα ως ελληνας που η φράση "ειμαι βρυκολακας" μας φαινεται αστεια στα ελληνικα, αλλα οχι στα αγγλικα. Δημοτικα τραγουδια με βρυκολακες έχετε διαβασει; Τον Λεοντα Αλάτιο (βυζαντινος μελετητης βρυκολακων) τον εχετε διαβασει; Λαογραφια με ελληνες βρυκολακες εχετε διαβασει; Το πολυ σημαντικο έργο του Νικολαου Πολιτη που συγκεντρωσε ολους τους ελληνικους θρυλους σε μια και μονο μελέτη το έχετε διαβάσει;
Αν τα διαβαζατε, δεν θα σπαγατε καθολου πλακα με την χρηση της ελληνικης γλωσσας αναφορικα με τον θρυλο. Και το γεγονος οτι καποιοι εκριναν οτι η ελληνικη λαογραφία δεν πρεπει να διδασκεται στα σχολεια, παρα μονο η μυθολογία, αυτο δεν σημαινει οτι η συγκεκριμενη παραδοση ειναι ξενοφερτη.
Ξενοφερτη μπορει να ειναι η διαπραγματευση του συγκεκριμενου σεναριου, με βαση την αμερικανικη εξελιξη ή εκφυλισμο που εχει υποστει ο μυθος. Καμια αντιρρηση. Ομως δεν προκειται για ξενοφερτο μυθο. Ξεριζωστε το αυτο απο το μυαλο σας.
elgalla
5 Νοεμβρίου 2011, 16:25
^ Δεν είπα ΤΙΠΟΤΑ τέτοιο, σε παρακαλώ διάβαζε πιο προσεκτικά. Είπα πως άλλο πράγμα η παράδοση και άλλο πράγμα η τέχνη. Ήμουν πολύ σαφής σχετικά με το κατά πόσο θεωρώ τέχνη τις μπούρδες αυτές και στο για ποιο λόγο τις θεωρώ ως τέτοιες. Σίγουρα δεν θεωρώ την τέχνη είδους χωρίς είδος εξέλιξη. Σχετικά με τα εφφέ επίσης λες τα ίδια που είπα κι εγώ - ότι δηλαδή είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να ξεπεραστεί και όχι τόσο μεγάλο όσο πολλοί πιστεύουν. Μπορεί να διαφωνώ στη δαιμονοποίηση των Αμερικάνων, αλλά στο ότι το paranormal romance είναι κατάντια δεν διαφωνώ καθόλου. Ωστόσο, ότι άλλο ο θρύλος του βρικόλακα και άλλο ο βρικόλακας ως αντικείμενο στην τέχνη το πιστεύω ακράδαντα και αμετακίνητα. Θα μπορούσα να το αναλύσω περαιτέρω, αλλά μάλλον θα γίνω βαρετή και άλλωστε δεν είναι και επί του θέματος.
bill667
5 Νοεμβρίου 2011, 16:34
^ Δεν απαντω σε σενα, αλλα στο συνολο των οσων ειπωθηκαν. Ο καθενας απο μας μπορει να δει την μεταβολη που σημειωνεται στην τεχνη ως εκφυλισμο ή εξυγχρονισμο μεχρι ενως οριου αναλογα με το υποκειμενικο του γουστο.
Ακομη και το αν οριζει καποιος τον θρυλο ως αμεση συναρτηση της τεχνης με την παραδοση ή οχι, αυτο ειναι υποκειμενικη θεση και θεωρηση και οχι αξιωματικος κανονας...
elgalla
5 Νοεμβρίου 2011, 16:39
H μεταβολή του μύθου ειναι αδιαμφισβιτητη... Δεν εχει σημασια αν εγω (απ' οτι ειδα και ο κκκκ) την οριζουμε ως εκφυλισμο και αν η Elgalla την οριζει ως εξελιξη...
^ Μου απέδωσες κάτι το οποίο δεν είπα - αναφέρθηκες συγκεκριμένα σε μένα και είπες πως το θεωρώ εξέλιξη, σωστά; Επίσης ποτέ δεν υποστήριξα ότι οτιδήποτε από όσα λέω είναι αξιωματικός κανόνας. Απλά είδα να μου αποδίδεται κάτι το οποίο ουδέποτε υποστήριξα και έκρινα ότι έπρεπε να διορθώσω την εσφαλμένη εντύπωση. Other than that, πιστεύω ότι κατά βάση συμφωνούμε περισσότερο απ' όσο διαφωνούμε, but I rest my case.
kakashi_hatake
5 Νοεμβρίου 2011, 18:21
Τα off topic posts διεγράφησαν. Δεν ανέφερε κανείς ότι δεν πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις και δεν έθιξε κανείς θέμα δημοκρατικού διαλόγου. Θα πρέπει να διατυπώνετε ωστόσο σωστά τις σκέψεις σας, γιατί δημιουργούνται παρεξηγήσεις (όπως η ανωτέρω με την Αταλάντη και τον Βασίλη). Ευχαριστώ.
bill667
5 Νοεμβρίου 2011, 18:23
Συμφωνω οτι κατα βαση συμφωνουμε και οτι παρερμηνευσα αυτα που ειπες... Ετσι κι αλλιως το ξερεις οτι σεβομαι παντα τις εμπεριστατωμενες σου αποψεις και κυριως πανω στο θεμα αυτο που το εχεις μελετησει διεξοδικοτερα απο μενα απο λογοτεχνικης σκοπιας...
Τα οσα ειπα ειναι συμπληρωματικα στις αποψεις ολων και αφορουν τις καταβολες του μυθου.
Διοτι η καλλιτεχνικη προσεγγιση αυτου υφισταται μεταβολες με την παροδο του χρονου, ομως οι μεταβολες αυτες δεν μπορουν να τον αποκοψουν απο τις χωρες που τον δημιουργησαν και στην λαογραφια των οποιων υπαγεται...
Above
5 Νοεμβρίου 2011, 19:56
Χαμός και πάλι !!! :P
Διάβασα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά τις απόψεις των χρηστών που αντιτίθενται με την μοντερνοποίηση ή γενικότερα με την χολιγουντιανή εκπόρνευση μύθων και θρύλων π.χ και άκρη δεν έβγαλα πραγματικά. (σβήστηκαν και post )
Θα θέσω το εξής ερώτημα...Ποιος ορίζει ότι οι συγκεκριμένοι μύθοι -οι οποίοι είναι αποποιήματα φαντασίας – είναι στο απυρόβλητο και δεν επιδέχονται τροποποιήσεις ή εκμοντερνισμό για να μεταφερθούν στον κινηματογράφο, την τηλεόραση ή την λογοτεχνία, ανά τους αιώνες; Κανείς λογικά!
Λες και οι συγκεκριμένοι θρύλοι και οι μύθοι-και τονίζω το συγκεκριμένοι- πρόκειται για σημαίνοντα έργα των Αρχαίων Ελλήνων Τραγικών ή του Σαίξπηρ π.χ, ή αποτελούν το απαύγασμα της κλασικής λογοτεχνίας και είναι οι μητέρες της παγκόσμιας δραματουργίας από καταβολής κόσμου και έχουν τεράστια καλλιτεχνική βαρύτητα και σημασία στην αναδημιουργία τους και αναπροσαρμογή τους.
Δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες των λαών ή των κοινωνιών, για να τρομάξουν, να ψυχαγωγήσουν, να χειραγωγήσουν , να ενδυναμώσουν, να εμψυχώσουν κτλ τους ανθρώπους αναλόγως τις περιστάσεις και πέρασαν από γένια σε γένια. Και μοιραία έγιναν αντικείμενο χρήσιμο ως πληροφορία και έμπνευση για την τηλεόραση τον κινηματογράφο, την μυθιστοριογραφία και άλλες μορφές τέχνης. Και εξελιχτήκαν! Αλλιώς θα είχαμε μείνει στον Νοσφεράτου του Μουρνάου, το 1922, που και αυτός εκμεταλλεύτηκε το θρύλο του Δράκουλα από τον Μπραμ Στόκερ.
Σειρές, κινηματογράφος (ή αναγνώσματα) για νεανικό κοινό είναι τα συγκεκριμένα και για αυτό προσφέρονται, για το κοινό των εκάστοτε δεκαετιών, για ψυχαγωγία προφανώς και διασκέδαση που δεν απευθύνεται σε λογοτέχνες, λόγιους, πανεπιστημιακούς και ιστορικούς… Αυτοί ξέρουν τι να δουν και τι διαβάσουν! Επίσης ξέρουν και οι παραγωγοί, καναλάρχες και όλοι οι παρατρεχάμενοι τι σειρά θέλουν να κάνουν και γιατί.
Το ζήτημα για μένα προσωπικά, είναι κατά πόσο καλή θα είναι η ελληνική σειρά, όχι αν σεβάστηκε την πιστότητα ή όχι ενός μύθου! Αυτή είναι η γενικότερη αντίληψη μου… χωρίς πολλά πολλά…:)
Εξαιρετικά πνευματογόνες γραφές και απόψεις όμως, εκατέρωθεν, που πάντα χαίρομαι να διαβάζω! :yes:
bill667
5 Νοεμβρίου 2011, 22:06
Θα πρέπει να διατυπώνετε ωστόσο σωστά τις σκέψεις σας, γιατί δημιουργούνται παρεξηγήσεις (όπως η ανωτέρω με την Αταλάντη και τον Βασίλη). Ευχαριστώ.
Εχεις απολυτο δικιο Kakashi και εισαι σαφεστατος στην αποψη που διατυπωνεις και που συμβαλει στην ευρυθμη ροη της συζητησης...
Μερικοι παρεξηγουνται οταν καποιοι παρερμηνευουν (κατα λαθος ή σκοπιμως) τα οσα γραφουμε... Φυσιολογικο ειναι στα πλαισια της προσωπικοτητας του καθενος μας.
Αν ομως εγω τωρα προσβληθω δημοσια και ζητησω να ανακλιθει η παρερμηνεια των οσων εγραψα, τοτε δεν θα εισελθει η συζητηση σε ανουσιους διαξιφισμους που δεν ενδιαφερουν κανεναν;
Παιρνω λοιπον την πρωτοβουλια να υπογραμισω αυτο που λες (μηπως τυχον δεν γινει αντιληπτο μονο απο μενα αλλα και απο αλλους) και παραλληλα να δηλωσω οτι στα πλαισια μιας ευρυθμης συζητησης δεν προκειται να παρεξηγησω οσους κατανοουν διαφορετικα τα δικα μου λεγομενα... Δεν πειραζει... ουτε και θελω αντιπαραθεση σε θεματα που θεωρω ανουσια και υποδεεστερης σημασιας. Σιωπω οταν υποχρεωνομαι να επαναλαμβανω οσα ειπα ηδη.
Και για να παω ενα βημα παραπερα και να μην αναλωθω σε ανουσιοτητες και εκτος θεματος επισημανσεις, θα πω το εξης:
Αν καποιος θελει να εμβαθυνει σε καποιον διαχρονικο μυθο ή θρυλο, έτσι οπως εξελισσεται στη συγχρονη εποχη, καλο ειναι να καταφευγει εκτος απο τις τηλεοπτικες σειρες και σε πιο ευρειες μορφες τεχνης, οπως ειναι η λογοτεχνια και ο κινηματογραφος. Στην λογοτεχνια και στον κινηματογραφο υπαρχει μια αξιολογη ποικιλομορφια στην προσεγγιση του μυθου, ετσι ωστε ο καθενας να βρισκει την προσεγγιση που επιθυμει.
Ασφαλως και στις τηλεοπτικες σειρες υπαρχουν διαφοροποιησεις και ποικιλομορφια αναλογα με τον δημιουργο και το τι θελει να περασει, ομως εκ των πραγματων οι σειρες ως ογκωδες και μακροχρονια εργα ειναι λιγες στον αριθμο (και επομενως δεν η μεγαλη αριθμιτικη ποσοτητα ωστε να εξυπηρετηθουν ολα τα γουστα)
Γι αυτο και παραπανω μιλησα για τις τηλεοπτικες σειρες σε συναρτηση με την λαογραφια, εφοσον αλλωστε για μια ακομη τετοια σειρα μιλαμε...
saya
5 Νοεμβρίου 2011, 23:45
Βασικα ολα αυτα τα παραμυθια με βρυκολακες και λοιπες σκοτεινες υπαρξεις ειναι μια μετεξελιξη του ρομαντικου και του ρομαντικου γοτθικου γενικα που υπηρχε ως ρευμα και ειχε εκφραστες οππως ο Ποε με το κορακι του. Τωρα αν εκφυλιζεται η μετεξελισεται η θεματολογια του σε κατι λιγοτερο γοτθικο και με διαφορετικους κωδικες ρομαντικο και εννοω με τον τροπο που ερωτευονται οι εφηβοι σιγουρα του αφοιρει κατι απο την αξια του μεν γιατι το κανει κατι σαν ποπ κουλτουρα. Αλλα παλι οι λατρεις του παλιου καλου original δεν νομιζω οτι εχουν καποιο λογο να ανησυχουν οτι μπορει να αντικατασταθει το gothic ρομαντικο ειδος τρομου με σαχλοδιηγηματα για εφηβους. Εχει πολυ κοινο το πραγματικο ειδος και ειναι διαχρονικο ενω αυτο τωρα με τα εφηβικα διηγηματα και σειρες με εφηβους ειναι μια εφημερη μοδα και θα περασει.Που γιγαντωθηκε λογω twilight. Οπως ελπιζω να γινει συντομα και με τις οικτρες τουρκικες σαπουνοπερες.
Αρα δεν νομιζω να υπαρχει λογος ανησυχιας το twilight παρολο την προσκαρη γοητεια του δεν νομιζω να εχει διαρκει πανω απο 5,6 χρονια ακομη.Το κορακι πχ διαβαζεται χρονια τωρα.
kakashi_hatake
15 Φεβρουαρίου 2012, 16:02
Από το golema.gr κάποιες νέες πληροφορίες για το story της σειράς.
"...η Κατερίνα και ο Ορέστης Τζόβας είναι ένα ζευγάρι που ζει στο '70 αλλά πέφτουν θύματα της δαγκωματιάς ενός βρυκόλακα.Το παιδί του έρωτά τους υποδύεται ο Γιώργος Χριστοδούλου, ο οποίος ζει στο σήμερα και μάλιστα έχει αναδειχθεί σε ηγετική προσωπικότητα των βρυκολάκων. Οι γονείς του επιστρέφουν στο σήμερα και προσπαθούν να περιορίσουν τη βίαια δράση του αφού δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι γέννησαν ένα τόσο αιμοβόρο πλάσμα."
smile88
19 Φεβρουαρίου 2012, 21:37
^ Μπερδευτηκα, το παιδι το εκαναν πριν ή αφου εγιναν βρικολακες; :P
kakashi_hatake
20 Φεβρουαρίου 2012, 19:20
Μαλλον αφου εγιναν βρικόλακες. Για να γινει και το μικρό.