PDA

Δείτε τη Πλήρη Έκδοση : Jessica Jones 1x10 - AKA 1,000 Cuts

GTVSBot
20 Νοεμβρίου 2015, 07:00
Σειρά : Jessica Jones
Σαιζόν : 1
Επεισόδιο : 10
Τίτλος : AKA 1,000 Cuts

Κανάλι : NetFlix
Πρώτη Προβολή : 19/11/2015

Περίληψη :

Μια ανακάλυψη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει όλο το παιχνίδι, αν η Jessica μπορέσει να αρνηθεί την προσφορά του Kilgrave.

Hrisa76
27 Νοεμβρίου 2015, 22:57
virus? VIRUS?
ο μπατσος πάει καλά? (αυτή η σκηνή που πίσω καίγεται το σύμπαν και κάποιος φεύγει αργά αργά, συνεχίζει να αρέσει? Πρέπει να έχει περάσει καμιά δεκαετία που έχω σταματήσει να "εντυπωσιάζομαι")

Συγγνώμη η άλλη μαθαίνει ότι της έχουν σκοτώσει τον δίδυμο αδερφό και το μόνο που έχει να πει είναι για το γκρουπ της παρηγοριάς και την Τζεσικα Τζόουνς? ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ? Δηλαδή πόσο πιο άκυρη σκηνή?

solonlakis
1 Δεκεμβρίου 2015, 00:19
Το πρώτο πραγματικά πολύ καλό επεισόδιο για μένα. Εντάξει είχε τα κουλά του όπως γράφει και παραπάνω η Χρύσα αλλά ήταν το πρώτο επεισόδιο που μου κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον χωρίς να κάνει κοιλιά. Αλλά φτάσαμε στο επεισόδιο 10 για να δούμε κάτι τέτοιο. Φοβερό το φινάλε αν και η εμμονή της Τζέσικα να μην θέλει να σκοτώσει τον Killgrave έγινε ενοχλητική σε κάποια σημεία. Για να δούμε πως θα το τελειώσουν.

HristinaB
1 Δεκεμβρίου 2015, 02:44
Όπως είπα και στο άλλο θρεντ, αυτό το επεισόδιο είχε εντελώς καρτουνίστικη νοοτροπία, γεγονός που με ξενέρωσε αρκούντως. Δε μου άρεσε η απόφαση να μετατρέψουν τον Κίλγκρεϊβ σε κινούμενο συνάχι (εκπέμπει ιούς;;; Αυτή είναι η δύναμή του;;; ) και, φυσικά, η επιστήμη της όλης ιστορίας ήταν απλά παιδιάστικη: θα φτιάξουν ένα λειτουργικό εμβόλιο (σε μορφή σπρέι...) σε μόλις 24 ώρες, από ξεραμένο αίμα, που είναι εντελώς άχρηστο;;; Και παρεμπιπτόντως, η Τζέσικα πώς και πότε ακριβώς ανέπτυξε ανοσία;

Η σκηνή της αποκάλυψης του φόνου/αυτοκτονίας του Ρούμπεν ήταν πολύ αδύναμη. Δεν τα πάει καλά με τις αποκαλύψεις η σειρά, γενικώς. Η αλήθεια έρχεται στο φως κι αυτό που έχει ως αποτέλεσμα είναι να ξεσηκωθούν τα θύματα εναντίον της Τζέσικα; Αν δεν ήταν τόσο κλισέ αυτή η τροπή, θα ήταν απλώς παράλογη.

Είχε, όμως, και τα θετικά του το επεισόδιο, με πρώτη και σημαντικότερη την υπόνοια ότι η Τζέσικα μπορεί και να γούσταρε, σε ένα εντελώς μύχιο μέρος του εαυτού της, να μείνει με τον Κίλγκρεϊβ, καθώς πέρασε τα 18'' που την είχε ελεύθερη από τον έλεγχό του φαντασιώμενη ότι είναι μια πριγκήπισσα πάνω σ' ένα λευκό άλογο (πολύ ατμοσφαιρική σκηνή, παρεμπιπτόντως). Θέλω να μάθω κι άλλα πάνω σ' αυτό.

Σπλατεριά οι εξελίξεις με τη δικηγόρο και τη Χόουπ, ανατρίχιασα με την εικόνα των σχεδόν κρεμασμένων θυμάτων και πραγματικά ξαφνιάστηκα με το πόσο γρήγορα ο μπάτσος πέρασε στην αντίθετη πλευρά της ηθικής.

blackys88b
2 Δεκεμβρίου 2015, 17:36
πιο κατω απο τα προηγουμενα δυο το επεισοδιο αλλα και παλι ηταν πολυ καλο..ο Σιμπσον παιρνει το δρομο του...δεν περιμενα να καθαρισει ετσι τον ντεντεκτιβ... πλεον χωρις την Χοουπ δυστυχως το εχω σιγουρακι οτι θα τον χασουμε τον Κιλγκρειβ.!!

arwyn
4 Δεκεμβρίου 2015, 18:48
Όπως είπα και στο άλλο θρεντ, αυτό το επεισόδιο είχε εντελώς καρτουνίστικη νοοτροπία, γεγονός που με ξενέρωσε αρκούντως. Δε μου άρεσε η απόφαση να μετατρέψουν τον Κίλγκρεϊβ σε κινούμενο συνάχι (εκπέμπει ιούς;;;

:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

Πονεσε το στομαχι μου απο τα γελια μιλαμε!

Και αντε τωρα να σταματησω να αποκαλω τον Κιλγκρεϊβ... "Συναχουλη"...

Ειναι να μη μου δωσεις ατακα και ταμπελα, τις παιρνω και φευγω!!!

:rotfl::rotfl::rotfl:

Επιπλεον... Οχι, εγω δεν τον δικαιολογω καθολου τον Κυρ-Λάκη Συναχουλάκη. Ψυχοπαθής του κερατα ειναι. Και δεν θα στεναχωρηθω καθολου αν η Τζεσσικα του κοψει και το δικο του λαιμουδακι. Αντε κοπελα μ'... :twisted:

baspav
9 Δεκεμβρίου 2015, 22:04
Θα πω εν τάχει (μιας κ έχει μπαλίτσα σε λίγο) πως όλα τα παρανοϊκά (με την καλή έννοια) έγιναν εδώ κ έβγαλαν ένα πολύ ωραίο επεισόδιο.
Ο Killgrave είχε άλλη μία ευκαιρία να κάνει μία καλή πράξη (αποφυλάκιση Hope) και να την κάνει με ελαφρά (μιας και η Jessica του έχει πει σε όλους τους τόνους ότι δεν τον θέλει) αλλά απολύτως συνειδητά και εγωιστικά διάλεξε αυτό που είδαμε.

Τι μας λες ρε φιλέ. Για ΔΕΚΑΟΚΤΩ ολόκληρα δευτερόλεπτα η Jessica ήταν υπό ελεύθερη βούληση και αυτό σημαίνει ότι σε γουστάρει; Επαρκής χρόνος όχι για βέρες αλλά για στέφανα μη σου πω και παιδιά. Πάρε την ουλή στο αυτί να μη μιλάς.
Η συζήτηση στο προηγούμενο επεισόδιο παίρνει νέες διαστάσεις Χριστίνα.

Και ένα μικρό λογοπαίγνιο: Jessica..Jesse. Πολύ κοντά δε νομίζεις;

HristinaB
9 Δεκεμβρίου 2015, 22:47
Για ΔΕΚΑΟΚΤΩ ολόκληρα δευτερόλεπτα η Jessica ήταν υπό ελεύθερη βούληση και αυτό σημαίνει ότι σε γουστάρει;
Ο άνθρωπος δεν είναι καλά, είναι σαλεμένος κι ερωτευμένος (πλεονασμός; ;)), λέμεεεε. Οπότε βλέπει αυτά που θέλει να δει. Αχ, μόνο εγώ τον καταλαβαίνω.

Και ένα μικρό λογοπαίγνιο: Jessica..Jesse. Πολύ κοντά δε νομίζεις;
Να το πάω ακόμα πιο μακριά;

Jessica... Jesse... Jane.

Ακολουθούν σπόιλερ για το Breaking Bad:

Nομίζω ότι η μόνη ουσιαστική ομοιότητα μεταξύ των δύο πρώτων είναι ότι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με ένα έντονα τραυματικό γεγονός (ο γλυκός μου ο Τζέσι είχε δύο, ένα στο τέλος της δεύτερης -- θάνατος της Τζέιν -- κι ένα στο τέλος της τρίτης σεζόν -- δολοφονία Γκέιλ), για το οποίο υπεύθυνος είναι ένας άλλος άνθρωπος (Κίλγκρεϊβ - WW). Τον Τζέσι θέλω να τον πάρω αγκαλιά. Την Τζέσικα, όχι.

Η δε πρώτη με την τρίτη έχουν κοινό το ότι το έριξαν στις ουσίες, για να ξεπεράσουν τα ψυχολογικά τους θέματα.

baspav
10 Δεκεμβρίου 2015, 11:27
Ο άνθρωπος δεν είναι καλά, είναι σαλεμένος κι ερωτευμένος (πλεονασμός; ;)), λέμεεεε. Οπότε βλέπει αυτά που θέλει να δει. Αχ, μόνο εγώ τον καταλαβαίνω.
Ο έρωτας από μόνος του είναι "αρρώστια". Ή αν θες πιο εκλεπτυσμένα μία μη φυσιολογική κατάσταση καθώς ο ερωτευμένος κάνει πράγματα που δεν θα έκανε υπό κανονικές συνθήκες, δεν βλέπει ελαττώματα του άλλου και και ούτω καθεξής (είναι μεγάλη συζήτηση για να επεκταθούμε).

O Killgrave εν προκειμένω είναι ερωτευμένος με την Jessica και έχει πει πολλές φορές ότι έκανε πολλά για εκείνη που αυτή δεν τα εκτίμησε. Όπως επίσης είχε πει πως δεν ήξερε στο παρελθόν αν οι άνθρωποι έκαναν πράγματα επειδή το ήθελαν ή λόγω της δύναμής του. Including Jessica.

Αν θυμάμαι καλά, από μικρός είχε τη δύναμη αυτή οπότε και οι γονείς του κρύβονται από τότε (?) που έγινε το συμβάν με το καμένο πρόσωπο. Να δεχθώ λοιπόν πως ήταν damaged το παιδάκι. Είπαμε ότι δεν είναι 10 πλέον. Ότι έκανε από μια ηλικία και μετά ήταν συνειδητά. Πανέξυπνος γιατί κατάλαβε ότι μπορεί να εκβιάζει ψυχολογικά την Jessica χρησιμοποιώντας άλλους υπό την επιρροή του και απειλώντας τη ζωή τους μιας και την ίδια είχε καταλάβει πως δεν μπορούσε να την ελέγξει. Αυτό ήταν ΣΥΝΕΙΔΗΤΉ επιλογή και φαντάζομαι ότι είναι έμφυτο σε όλους τους ανθρώπους ότι είναι κακό να σκοτώνεις άλλους. Ακόμη και αν δεν το διδάχτηκε, έπρεπε να το είχε καταλάβει μέχρι τώρα.

Να το πάω ακόμα πιο μακριά;

Jessica... Jesse... Jane.

Ακολουθούν σπόιλερ για το Breaking Bad:

Nομίζω ότι η μόνη ουσιαστική ομοιότητα μεταξύ των δύο πρώτων είναι ότι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με ένα έντονα τραυματικό γεγονός (ο γλυκός μου ο Τζέσι είχε δύο, ένα στο τέλος της δεύτερης -- θάνατος της Τζέιν -- κι ένα στο τέλος της τρίτης σεζόν -- δολοφονία Γκέιλ), για το οποίο υπεύθυνος είναι ένας άλλος άνθρωπος (Κίλγκρεϊβ - WW). Τον Τζέσι θέλω να τον πάρω αγκαλιά. Την Τζέσικα, όχι.

Η δε πρώτη με την τρίτη έχουν κοινό το ότι το έριξαν στις ουσίες, για να ξεπεράσουν τα ψυχολογικά τους θέματα.

Περιέχει JJ σχόλια αλλά και spoilers για Breaking Bad
Δεν νομίζω πως μπορείς να το πας πιο μακριά. Η Jane δεν χωράει στην εξίσωση μολονότι είναι η ίδια ηθοποιός. Ξέρουμε ελάχιστα για το παρελθόν της (ή δεν θυμάμαι εγώ) και γιατί κατέληξε στα ναρκωτικά. Πιστεύω πως τα κοινά Jessica & Jesse σταματούν μόνο στην εξάρτηση που είχαν και οι δύο. Η μεν από τον Killgrave ο δε από τον Walter. Μέχρι εκεί οι ομοιότητες (άντε και στα 4 πρώτα γράμματα). Οι διαφορές από εκεί και πέρα τεράστιες. Σχέση έρωτα (έστω και μονόπλευρη) η σχέση Killgrave-Jessica. Σχέση πατέρα-γιου τη θες; Σχέση συνεργατών; Όπως θες να την πεις τη σχέση Walter-Jesse. Η μεγάλη διαφορά Jessica-Jesse είναι πως η JJ σκότωνε επειδή δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο, την έλεγχε ο KG με τρόπο που δεν μπορούσε να αντιδράσει και δεν είχε διέξοδο. Μόλις τη βρήκε έφυγε και κάνει ότι μπορεί για τον σταματήσει. Τον Jesse δεν τον κοντρόλαρε κάποια υπερδύναμη. Ήταν ενήλικας και ότι έκανε το έκανε έχοντας συνείδηση του τι κάνει. Ήξερε τι έκανε όταν σκότωνε τον Γκέιλ. Ήξερε τους κινδύνους όταν σκοτώθηκε το παιδάκι στην έρημο με το τρένο. Ήξερε ότι ότι κάνει ήταν παράνομο και εγκυμονεί κινδύνους. Προσπαθούσε να ξεφύγει μόνο όταν συνειδητοποιούσε τι είχε συμβεί αλλά και πάλι στα ίδια έπεφτε. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, και αυτός ευθύνεται εν μέρει για τον θάνατο της Jane. Τα πολλά λεφτά κάνουν κακό ειδικά όταν τα δείχνεις σε μια, ας πούμε πρώην, ναρκομανή που θέλει να ξεφύγει από τον πατέρα της.
Συμπέρασμα: Την Jessica πρέπει να πάρεις αγκαλιά και όχι τον Jesse. Αν είχε τα κότσια, με τα λεφτά που είχε μαζέψει θα την έκανε οποιαδήποτε στιγμή (όχι με την Jane όμως που θα ήταν χειρότερη καταστροφή) για τόπους άγνωστους, μακρυά από τον Walter. Δυναμική η Jessica, πρόβατο ο Jesse. Απλά μαθηματικά.

HristinaB
10 Δεκεμβρίου 2015, 14:13
Το πρόβλημα με τον Κίλγκρεϊβ είναι ότι προσπαθείς/ώ/ούμε να του αποδώσουμε χαρακτηριστικά της δικής μας πραγματικότητας, τη στιγμή που είναι ξεκάθαρα φανταστικός, φτιαγμένος, δηλαδή, επίτηδες με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να γίνει η διάκρισή του από έναν κανονικό άνθρωπο. Είναι ήρωας κόμικ και ως τέτοιος έχει χαρακτήρα και νοοτροπία τόσο περίεργα όσο ήθελε ο καλλιτέχνης που τον εμπνεύστηκε. Αυτό σημαίνει, κατά την άποψή μου, ότι δεν μπορούμε να τον κρίνουμε με όρους φυσιολογικού ανθρώπου, αλλά να προσαρμόσουμε την κριτική μας στις ιδιαίτερες συνθήκες που τον διαμόρφωσαν (γιατί αυτό τονίζει ο δημιουργός του), ακριβώς όπως οι παράφρονες εγκληματίες δικάζονται λαμβάνοντας υπόψη τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλός τους.

O Killgrave (...) είχε πει πως δεν ήξερε στο παρελθόν αν οι άνθρωποι έκαναν πράγματα επειδή το ήθελαν ή λόγω της δύναμής του. Including Jessica.
Αυτό το είχα σχολιάσει κι εγώ στο παρελθόν, γιατί μου είχε κάνει εντύπωση και με είχε ελαφρώς μπερδέψει. Δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει, τα οποία δεν είναι αμοιβαίως αποκλειόμενα:

1. Ο Κίλγκρεϊβ έχει τόσο χαμηλή ενσυναίσθηση, που πραγματικά δεν καταλαβαίνει πότε κάποιος ενεργεί αυτόβουλα και πότε όχι.

2. Η δύναμή του αναπτύχθηκε σταδιακά, οπότε, στην αρχή τουλάχιστον, δεν μπορούσε να ελέγξει τους ανθρώπους ολοκληρωτικά.

Αν θυμάμαι καλά, από μικρός είχε τη δύναμη αυτή οπότε και οι γονείς του κρύβονται από τότε (?) που έγινε το συμβάν με το καμένο πρόσωπο. Να δεχθώ λοιπόν πως ήταν damaged το παιδάκι. Είπαμε ότι δεν είναι 10 πλέον. Ότι έκανε από μια ηλικία και μετά ήταν συνειδητά. (...) φαντάζομαι ότι είναι έμφυτο σε όλους τους ανθρώπους ότι είναι κακό να σκοτώνεις άλλους. Ακόμη και αν δεν το διδάχτηκε, έπρεπε να το είχε καταλάβει μέχρι τώρα.
Τη δύναμη την απέκτησε σε ηλικία 10 ετών, όταν οι γονείς του άρχισαν του κάνουν γενετικά πειράματα με κάτι ιούς, ώστε να τον θεραπεύσουν από μια ανίατη νευροεκφυλιστική ασθένεια. Μας έδειξε πολύ καθαρά, νομίζω στο 1Χ08, ότι η πρώτη φορά που επιδεικνύει τις (περιορισμένες, ακόμα) ικανότητές του ήταν όταν ο πατέρας του του αφαιρούσε εγκεφαλονωτιαίο υγρό για τέταρτη φορά (παρεμπιπτόντως, η εξέταση αυτή δε γίνεται έτσι). Η μάνα αναφέρει ότι από εκεί και πέρα άρχισε να γίνεται βίαιος, απαιτητικός και χειριστικός και οι ίδιοι, οι γελοίοι, τον παράτησαν τρομοκρατημένοι.

Το canon της σειράς κάνει λόγο για κάτι ιούς που εκπέμπει ο Κίλγκρεϊβ και οι οποίοι είναι η αιτία των δυνάμεών του. ΟΚ, θα μου πείτε, η ικανότητα για έλεγχο του νου οφείλεται στους ιούς και δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι' αυτό, αλλά το πώς θα χρησιμοποιήσει αυτή τη δύναμη είναι θέμα συνείδησης και επιλογής. Ναι, αλλά τι συμβαίνει στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος χαρακτήρας δεν έχει έμφυτη συνείδηση, αλλά πρέπει να την αναπτύξει από την αρχή; Δεν ξέρω αν το κόμικ λέει κάτι παραπάνω για το θέμα, αλλά δεν είναι καθόλου παράλογο να υποθέσει κανείς ότι η ικανότητά του για συνείδηση και ηθική σκέψη καταστράφηκε μερικά είτε από την αρχική του ασθένεια, είτε από τα πειράματα και η μετέπειτα σκληρή ενηλικίωσή του έκανε αυτή την καταστροφή ολοκληρωτική.

Ίσως, πάλι, ο Κίλγκρεϊβ να μη διέθετε καθόλου εξαρχής την έμφυτη ικανότητα για συνείδηση, όπως εγώ δε διαθέτω την έμφυτη ικανότητα να πετάω. Αυτό γίνεται εμφανές στη σκηνή της ομηρίας, όταν διατάζει τον απαγωγέα να αυτοκτονήσει και η Τζέσικα τον σταματά. Ο Κίλγκρεϊβ λέει "ειλικρινά πίστευα ότι αυτό ήταν το σωστό πράγμα που έπρεπε να γίνει" και το εννοεί. Δε θέλει να σκοτώσει αυτόν τον άνθρωπο γιατί γουστάρει το φόνο, αλλά γιατί στο μυαλό του καμιά άλλη εναλλακτική δεν είναι λογική. Το ίδιο συμβαίνει και όταν σκοτώνει όλους τους άλλους ανθρώπους, για να προσεγγίσει την Τζέσικα. Δεν το κάνει γιατί ηδονίζεται με το θάνατο, αλλά γιατί αυτό τον τρόπο βρίσκει ως τον πιο ενδεδειγμένο για να πετύχει αυτό που θέλει. Δικαιολογεί αυτό τα εγκλήματά του; Θέλει και ρώτημα, Φυσικά και όχι! Τους δίνει, όμως, μια εξήγηση, σε βοηθάει να καταλάβεις πώς σκέφτεται και αντιδρά αυτός ο άνθρωπος: είναι σαν να του έχει αφαιρεθεί χειρουργικά η ικανότητα της εμπάθειας, το να αντιλαμβάνεται, δηλαδή, τα συναισθήματα των άλλων, αλλά και της κατανόησης των συμβατικών κανόνων ηθικής της κοινωνίας. Όμως -- κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό -- η σειρά μας λέει ότι αυτά είναι πράγματα που μπορεί να τα μάθει, όπως ένας άνθρωπος με ακρωτηρισμένο πόδι μπορεί να μάθει να περπατά με ένα προσθετικό. Πρέπει κάποιος, όμως, να του προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Η συνείδηση της Τζέσικα θα μπορούσε να είχε γίνει το προσθετικό πόδι του Κίλγκρεϊβ. Θυμηθείτε τη σκηνή στο σπίτι, αφού γυρίζουν από τη λύση της ομηρίας:

Jessica: You don't need me to do that.
Kilgrave: Are you kidding me? That man almost blew his brains out, which I genuinely thought was the right thing to do. I can't be a hero without you.

Η σκηνή αυτή, όμως, μας δείχνει και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό: ο Κίλγκρεϊβ χαίρεται σαν μικρό παιδί (ζητά από το σεφ κέικ με σοκολάτα και φράουλες, για να το γιορτάσει) γι' αυτό που μόλις κατάφερε, για το βλέμμα ευγνωμοσύνης και το ευχαριστώ της ομήρου που έσωσε. Είναι κάτι εντελώς καινούριο τούτο το θετικό συναίσθημα, γιατί ήταν αυθεντικό, του το πρόσφερε οικειοθελώς και όχι επειδή την ανάγκασε. Είναι προφανές (δεν είναι; ) ότι ο Κίλγκρεϊβ αποζητά την αγάπη που του στέρησαν οι γονείς του. Αυτό είναι που ήθελε και από την Τζέσικα, αλλά βέβαια, δεν είχε καταλάβει ότι δεν μπορεί να το πάρει με το ζόρι. Αν και... πιθανώς κι αυτό να είχε αρχίσει σιγά-σιγά να το αντιλαμβάνεται, εξού και την άφησε ελεύθερη εκείνα τα περίφημα 18''. Ακόμα και ο τρόπος που ξεφτίλισε την ενοχλητική γειτόνισσα, επειδή στενοχώρησε την Τζέσικα, δείχνει ότι έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πώς μπορεί να νιώθουν οι άλλοι άνθρωποι. Τουλάχιστον, αυτοί που τον ενδιαφέρουν. Η εξής μία, δηλαδή. (Ακόμα κι εκείνον τον άνθρωπο, του οποίου έκλεψε τα δύο νεφρά για να ζήσει ο ίδιος, δεν τον άφησε να πεθάνει, αλλά του έκανε δωρεά το μηχάνημα αιμοκάθαρσης. Άλλο που η ζωή του μετά ήταν μια κόλαση... είπαμε, ακόμα μαθαίνει).

HristinaB
18 Δεκεμβρίου 2015, 21:17
Περιέχει JJ σχόλια αλλά και spoilers για Breaking Bad
Πιστεύω πως τα κοινά Jessica & Jesse σταματούν μόνο στην εξάρτηση που είχαν και οι δύο. Η μεν από τον Killgrave ο δε από τον Walter. (...) Η μεγάλη διαφορά Jessica-Jesse είναι πως η JJ σκότωνε επειδή δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο, την έλεγχε ο KG με τρόπο που δεν μπορούσε να αντιδράσει. Μόλις τη βρήκε έφυγε και κάνει ότι μπορεί για τον σταματήσει. Τον Jesse δεν τον κοντρόλαρε κάποια υπερδύναμη. Ήταν ενήλικας και ότι έκανε το έκανε έχοντας συνείδηση του τι κάνει. (…)
Συμπέρασμα: Την Jessica πρέπει να πάρεις αγκαλιά και όχι τον Jesse. (…) Δυναμική η Jessica, πρόβατο ο Jesse. Απλά μαθηματικά.

Ίσως είναι λίγο αιρετικό αυτό που θα πω, αλλά... όταν η Τζέσικα σκότωσε τη Ρίβα, δεν το έκανε επειδή της το είπε ο Κίλγκρεϊβ. Εκείνος της είπε "τακτοποίησέ την" και η Τζέσικα υπέθεσε και αποφάσισε ότι αυτό που εννοούσε ήταν να την σκοτώσει. Θα μου πεις "μα, προφανώς αυτό εννοούσε!" και μάλλον δε θα διαφωνήσω, αλλά νομίζω ότι υπήρχε και ένα ψήγμα προσωπικής επιλογής της Τζέσικα εκεί μέσα. Όπως προσωπική επιλογή υπήρχε και στα 18'' που την άφησε ελεύθερη (άπλετος χρόνος να πηδήσει από το κτίριο, αφού ήξερε ότι θα προσγειωνόταν με ασφάλεια) και, φυσικά, και στο σχέδιο νε βάλει την ίδια του τη μάνα να τον σκοτώσει.

Για τις δύο πρώτα περιστατικά μπορώ να βρω ελαφρυντικά και εξηγήσεις, μπορώ ακόμα και να τα δω ως ευκαιρίες για βαθύτερη ανάλυση ενός χαρακτήρα που μοιάζει τραυματισμένος ακόμα και πριν την εμφάνιση του Κίλγκρεϊβ. Το τρίτο, όμως, το σχέδιο και όλες οι επιπτώσεις του, γίνεται 100% ενσυνείδητα και είναι 100% δικό της λάθος: εκτός από εντελώς ηλίθιο, είναι και απάνθρωπο. Και η Τζέσικα, σε αντίθεση με την Κίλγκρεϊβ, δεν έχει το ελαφρυντικό της έλλειψης ηθικής πυξίδας.

Τον Τζέσι, από την άλλη, προφανώς και δεν τον κοντρόλαρε κάποια υπερδύναμη, επειδή στο ΒΒ μιλάμε με όρους αληθινής ζωής και όχι κόμικ, όμως στην πραγματική ζωή η ψυχολογική εξάρτηση από ένα άλλο πρόσωπο μπορεί να είναι τόσο ισχυρή, ώστε να σε οδηγήσει να κάνεις πράγματα φριχτά. Αυτό, φυσικά, δε δικαιολογεί τον Τζέσι εντελώς. Αν πρέπει ντε και καλά να συγκρίνουμε τους δύο, ναι, εκείνος έχει μεγαλύτερη προσωπική ευθύνη για τα εγκλήματά του από την Τζέσικα. Όμως, για να χρησιμοποιήσω τα δικά σου λόγια, όταν έσβησε η επίδραση του Γουόλτερ πάνω στον Τζέσι, κι αυτός "έφυγε και έκανε ότι μπορούσε για τον σταματήσει". Με τη διαφορά ότι εκείνος δείχνει πραγματική μεταμέλεια, ενώ η Τζέσικα μοιάζει τόσο πολύ εγκλωβισμένη στα δικά της τραύματα, που δεν έχει χρόνο να σκεφτεί το κακό που έχει προξενήσει και η ίδια.

drapetisgal7
20 Δεκεμβρίου 2015, 15:18
Εξαιρετικό το επεισόδιο, ωραίες οι ανατροπές με τον Κλέμμονς και την Χόουπ. Μια χαρά πάει η «μεταμόρφωση» του Σίμσον. Έπρεπε να κάνει φόνο η Παμ για να καταλάβει ποια πραγματικά είναι η Τζέρι.

smallville
20 Δεκεμβρίου 2015, 17:07
Τα πάει καλά η σειρά στα τελευταία 2-3 επεισόδια, δεν μπορώ να πω.
Πάντως αν δεν ήταν ο Τένναντ, η σειρά θα ήταν επιεικώς αδιάφορη.

baspav
21 Δεκεμβρίου 2015, 12:40
Ίσως είναι λίγο αιρετικό αυτό που θα πω, αλλά... όταν η Τζέσικα σκότωσε τη Ρίβα, δεν το έκανε επειδή της το είπε ο Κίλγκρεϊβ. Εκείνος της είπε "τακτοποίησέ την" και η Τζέσικα υπέθεσε και αποφάσισε ότι αυτό που εννοούσε ήταν να την σκοτώσει. Θα μου πεις "μα, προφανώς αυτό εννοούσε!" και μάλλον δε θα διαφωνήσω, αλλά νομίζω ότι υπήρχε και ένα ψήγμα προσωπικής επιλογής της Τζέσικα εκεί μέσα. Όπως προσωπική επιλογή υπήρχε και στα 18'' που την άφησε ελεύθερη (άπλετος χρόνος να πηδήσει από το κτίριο, αφού ήξερε ότι θα προσγειωνόταν με ασφάλεια) και, φυσικά, και στο σχέδιο νε βάλει την ίδια του τη μάνα να τον σκοτώσει.

Για τις δύο πρώτα περιστατικά μπορώ να βρω ελαφρυντικά και εξηγήσεις, μπορώ ακόμα και να τα δω ως ευκαιρίες για βαθύτερη ανάλυση ενός χαρακτήρα που μοιάζει τραυματισμένος ακόμα και πριν την εμφάνιση του Κίλγκρεϊβ. Το τρίτο, όμως, το σχέδιο και όλες οι επιπτώσεις του, γίνεται 100% ενσυνείδητα και είναι 100% δικό της λάθος: εκτός από εντελώς ηλίθιο, είναι και απάνθρωπο. Και η Τζέσικα, σε αντίθεση με την Κίλγκρεϊβ, δεν έχει το ελαφρυντικό της έλλειψης ηθικής πυξίδας.

Τον Τζέσι, από την άλλη, προφανώς και δεν τον κοντρόλαρε κάποια υπερδύναμη, επειδή στο ΒΒ μιλάμε με όρους αληθινής ζωής και όχι κόμικ, όμως στην πραγματική ζωή η ψυχολογική εξάρτηση από ένα άλλο πρόσωπο μπορεί να είναι τόσο ισχυρή, ώστε να σε οδηγήσει να κάνεις πράγματα φριχτά. Αυτό, φυσικά, δε δικαιολογεί τον Τζέσι εντελώς. Αν πρέπει ντε και καλά να συγκρίνουμε τους δύο, ναι, εκείνος έχει μεγαλύτερη προσωπική ευθύνη για τα εγκλήματά του από την Τζέσικα. Όμως, για να χρησιμοποιήσω τα δικά σου λόγια, όταν έσβησε η επίδραση του Γουόλτερ πάνω στον Τζέσι, κι αυτός "έφυγε και έκανε ότι μπορούσε για τον σταματήσει". Με τη διαφορά ότι εκείνος δείχνει πραγματική μεταμέλεια, ενώ η Τζέσικα μοιάζει τόσο πολύ εγκλωβισμένη στα δικά της τραύματα, που δεν έχει χρόνο να σκεφτεί το κακό που έχει προξενήσει και η ίδια.

Νομίζω πως έχεις λίγο μπερδέψει τα πράγματα.
Καταρχήν, όπως είπες και εσύ, δεν τίθεται θέμα πως το "τακτοποίησε την" του Killgrave είχε την έννοια του να την σκοτώσει. Οπότε η Jessica έπραξε ακριβώς ότι της είπε. Θα συμφωνήσω πως και η Jessica έχει μια σκοτεινή πλευρά αλλά δεν νομίζω πως αυτή ήταν που μετέφρασε το "τακτοποίησε" σε "σκότωσε".
Από την άλλη, εκεί που έχεις μπερδέψει τα πράγματα είναι πως η Jessica δεν ήθελε να σκοτώσει τον Killgrave. Το σχέδιό της πρωτίστως ήταν να αθωώσει την Hope. Πως θα το έκανε αυτό; Με ομολογία του Killgrave (δύσκολο έως απίθανο) ή με το να δείξει πως μπορεί να ελέγξει το μυαλό των ανθρώπων πράγμα που θα βοηθούσε τη Hope. Αυτό το δεύτερο ήθελε να κάνει με το να βάλει τους γονείς του στο ίδιο "κλουβί" με το γιο τους. Το ψαλίδι δεν ξέρω αν ήταν μέρος του σχεδίου (θα ήταν μάλλον για να αντιδράσει ο τσουλουφάκιας και να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του) αλλά η Jessica είχε δικλείδα ασφαλείας την ηλεκτρισμό αν ξέφευγαν τα πράγματα και θα έπιανε αν η πανηλίθια δικηγόρος δεν το σαμποτάριζε.
Φυσικα και θα συμφωνήσω πως η Jessica προξένησε κακό σε όλο αυτό το χαμό να σώσει τη Hope αλλά είπαμε αφενός μεν στην αρχή ότι έκανε ήταν από τον έλεγχο του KG από την άλλη ήταν εγκλωβισμένη στα δικά της τραύματα (σωστά) αλλά αρχικά ήθελε να βοηθήσει τη Hope και κατόπιν την ανθρωπότητα από έναν σαλταρισμένο που έκανε ότι -στη κυριολεξία- ήθελε.