Λοιπόν, ας τα πάρω με τη σειρά...
Αυτό με την Τάρα είναι επιβεβαιωμένο από τον Whedon τον ίδιο. Αλλά η Amber Benson δεν ήθελε να γυρίσει, δεν ξέρω γιατί...
Όλα αυτά που σου λέω τα έχω διαβάσει στο imdb. Συγκεκριμένα, για την Cordelia... Η επίσημη θέση της Warner ήταν ότι "η Charisma Carpenter, έχοντας μόλις γεννήσει, θέλησε να αφιερώσει χρόνο στο παιδί της και γι' αυτό το λόγο δε θα συμμετάσχει ως βασικός χαρακτήρας στην 5η σεζόν Angel". Και η Charisma σε συνέντευξή της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τους απάντησε: "Ήμουν πανέτοιμη να επανέλθω στις υποχρεώσεις μου στην 5η σεζόν Angel. Γι' αυτό και σοκαρίστηκα όσο και το κοινό όταν πληροφορήθηκα ότι δε με θέλουν στη συνέχεια". Εξάλλου, μόλις 2 βδομάδες αφότου γέννησε έτρεχε στον Καναδά για να γυρίσει ταινία, ο Angel θα την πείραζε; Όπως είπε, ο μόνος λόγος που γύρισε για το "You're Welcome" ήταν για τους θαυμαστές της Cordelia που θα επιθυμούσαν closure.
Νομίζω ότι μια χαρά θα μπορούσε να επανέλθει η Cordy στην 5η σεζόν. Και μόνο έτσι δε θα με πείραζαν όλα αυτά που έγιναν στην 4η. Έτσι όμως όπως εξελίχθηκαν, ουσιαστικά ο χαρακτήρας της τέλειωσε στο τέλος της 3ης σεζόν κι ήταν πολύ άδικο. Εξάλλου, οι δικές της ατάκες ήταν που κρατούσαν τη σειρά στα ύψη. Θέλω να πιστεύω πως δεν είναι τυχαίο που η 5η σεζόν είχε συγκριτικά χαμηλότερα νούμερα - εξ ου και η αναπάντεχη εμφάνιση της Illyria, για να τονώσει λίγο.
Και επιμένω με την Illyria... Μάλιστα, απ' ό,τι διάβασα (στο imdb πάλι), o Whedon αυτό σκόπευε να κάνει. Σκόπευε να επαναφέρει τη Fred με τη βοήθεια της Willow, και είτε θα μοιράζονταν το ίδιο σώμα όπως κάποτε η Glory κι ο Ben, ή θα ήταν δυο διαφορετικές υπάρξεις κι η Amy Acker θα έπαιζε διπλό ρόλο. Όλα αυτά τα σχέδια βέβαια ακυρώθηκαν μαζί με τη σειρά.
Το απότομο τέλος του Angel δε νομίζω ότι είχε σκοπό να μας δείξει πως η μάχη δεν τελειώνει ποτέ. Σίγουρα, πάντα θα υπάρχει ένα μεγαλύτερο κακό. Όμως, ακόμη κι έτσι, πρέπει να υπάρχει closure για τους ήρωες. Και, πώς να το κάνουμε, το να τους βλέπεις έτοιμους να δώσουν μάχη για τη ζωή τους χωρίς να έχουν καταφέρει τίποτα, δεν είναι closure, είναι stupidity. Και γιατί λέω ότι ο Whedon δεν είχε αυτό το σκοπό; Γιατί πολύ απλά, ήλπιζε να γυρίσει ταινία Angel. Και χωρίς senior partners, η ταινία θα ήταν μάπα. Οπότε, το παράτησε στη μέση, για να πείσει μετά ότι η ταινία είναι αναγκαία. Μόνο που προς το παρόν δεν έχει πείσει κανέναν...
Κι η Buffy δεν έδειξε ότι καταστράφηκε το μεγάλο κακό. Ο First δεν εξαφανίστηκε. Απλά έχασε το στρατό του. Εξακολουθεί να υπάρχει μέσα στον κάθε άνθρωπο της γης, αλλά δεν θριαμβεύει. Κι αυτό το τέλος ήταν ιδανικό. Όπως βέβαια ιδανικό θα ήταν και να τελειώσει στην 5η σεζόν, με τη λογική ότι: υπήρξε μια κλιμάκωση, από τον Master και την πύλη του Acathla στο δήμαρχο της πόλης, μετά στα πειράματα της κυβέρνησης και τέλος σε μια ανίκητη Θεά. Η τελευταία της μάχη θα ήταν και η πιο σπουδαία και με το θάνατό της θα ολοκληρωνόταν η πορεία της, θα έβρισκε επιτέλους ειρήνη και θα ερχόταν η σειρά μιας άλλης slayer για να την αντικαταστήσει. Έτσι, θα έδειχνε ότι το κακό εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά η πορεία της Buffy απέναντί του ολοκληρώθηκε κι είναι πλέον σειρά άλλου να πάρει τη θέση της.
Εγώ βάζω γνωστούς και φίλους να δουν τη σειρά για να τη συζητήσω, αλλά συνήθως βαριούνται να με ακούν...