Γιατί να δει κάποιος Angel: το παρακάτω βιντεάκι το εξηγεί θαυμάσια, αλλά είναι ΤΙΓΚΑ σε βαρβάτα σπόιλερς μέχρι και το τέλος της σειράς. Οπότε, δημιουργείται το εξής παράδοξο: οι μόνοι που μπορούν με ασφάλεια να δουν ένα βίντεο που μπορεί να τους πείσει να δουν το Angel είναι αυτοί που το έχουν ήδη δει και ξέρουν ότι πραγματικά αξίζει. Οι υπόλοιποι απλά ακούστε εμάς που ξέρουμε.
Maybe there's hope.
Be ashamed to die until you have won some victory for humanity.
Horace Mann
Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω. Nίκος Καζαντζάκης
Έτοιμα όλα τα επεισόδια της σειράς. Έχω μεταφέρει και τα μηνύματα που είχατε γράψει.
Τώρα σου βάζω πρόκληση. Να βρεις τα μηνύματα στο "ποια σειρά βλέπετε" και να τα μεταφέρεις στο αντίστοιχο review Ή να το κάνουμε εμείς;
Επίσης, για να είμαστε δίκαιοι, να κάνουμε το ίδιο και στη Buffy. Να ανοίξουμε episode reviews.
Εκεί έχω γράψει περισσότερα στο "ποια σειρά βλέπετε" αλλά και season reviews. Το ίδιο και η Χριστίνα.
Αν άνοιγαν episode reviews για την Buffy, εγώ θα μετέφερα τα ποστ μου από το "ποια σειρά βλέπετε", γιατί είμαι ψυχαναγκαστική με την τάξη. Αλλά δε νομίζω ότι είχα γράψει πάρα πολλά εκεί, περισσότερα έγραφα πάντα στα official discussion thread κάθε σειράς και από εκεί μαζεύω τα ποστ μου και τα μεταφέρω (μαζί με νεότερα σχόλια) και στα X-Files, τον Doctor Who και το Breaking Bad.
bas, τώρα που υπάρχουν θρεντ για κάθε επεισόδιο, μην περιμένεις να γράψω πρώτα εγώ το μακρυνάρι μου (που θα το γράψω) για να σχολιάσεις!
Maybe there's hope.
Horace Mann
Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω. Nίκος Καζαντζάκης
bas: Έχεις χάσει το νόημα, λέμε. Δεν έκατσες να δεις κάτω από την επιφάνεια των ιστοριών για να καταλάβεις το δράμα των χαρακτήρων. Κατά συνέπεια, αμφισβητώ σοβαρά την πιθανότητα να εκτιμήσεις το εξαιρετικό φινάλε της σειράς. Δες το, όμως. Έτσι, για το γαμώτο της υπόθεσης.
Αρχική Δημοσίευση από τον/την baspav
Μήπως, αρχής γενομένης της 4ης σαιζόν, τα έχουν κάνει λίγο μαντάρα;
Spoiler
Ο Gunn από bodyguard και μαμάω και δέρνω έγινε δικηγόρος. Η Fred αλλάζει γκόμενους σαν τα πουκάμισα και μετά μεταλλάσσεται. Η Cordelia πεθαίνει αφού πρώτα γίνεται ο "κακός" της σαιζόν και αφού τα επεισόδια είναι άθλια και τραβηγμένα από τα μαλλιά. Ο Lorne περιορίζεται σε χαζές εμφανίσεις (κάτι σαν τον Tyrion του GoT). Ο Κατακουζηνός κάνει ότι του κατέβει και νομίζει σωστό, δεν ακούει κανέναν και στο τέλος τα έφτιαξε με την Fred (αυτό και αν ήταν η μ@λ@κια του αιώνα στη σειρά). Ο Spike εμφανίζεται μάλλον για να σώσει την κατάσταση αλλά δεν θυμίζει σε τίποτα τον Spike της Buffy. Να συνεχίσω;
Ξέρω ότι η τέταρτη σεζόν είναι η λιγότερο αγαπημένη όλων και, εντάξει, το καταλαβαίνω. Εμένα δε με χάλασε και τόσο, αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Όλα τα υπόλοιπα που αναφέρεις, όμως, είχαν δραματουργικό λόγο που έγιναν, γιατί οι χαρακτήρες εξελίσσονται, αλλάζουν και ωριμάζουν.
Spoiler
Ο Γκαν, για παράδειγμα, που ήταν πάντα "οι μύες" της παρέας, ήθελε να δείξει ότι είναι κάτι παραπάνω (πιθανώς και λόγω της Φρεντ, που τους ήθελε κουλτουριάρηδες τους γκόμενους), γι' αυτό και επέλεξε να αποκτήσει όλη αυτή τη γνώση (δε θυμάμαι ακριβώς τις λεπτομέρειες, αλλά κάποια μαγεία δεν έπαιξε εκεί; ).
Αντίστοιχα, ο Γουές, από καρικατούρα βιβλιοφάγος, ανέλαβε το ρόλο αυτού που πρέπει να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις. Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς μ' αυτές του τις αποφάσεις ή όχι, το νόημα είναι ότι ως χαρακτήρας έχει πολλά περισσότερα επίπεδα απ' αυτά που είδαμε στην Buffy. Αν και είναι ΜΑΚΡΑΝ ο αγαπημένος μου στη σειρά, νομίζω ότι αντικειμενικά μπορώ να πω ότι έχει το πιο ολοκληρωμένο arc απ' όλους και η μεταστροφή του από comic relief σε τραγικό ήρωα, κατά την άποψή μου, είναι εξαιρετικά επιτυχημένη.
Τον Σπάικ εγώ τον θυμάμαι ΚΑΛΥΤΕΡΟ απ' ό,τι στην Buffy, με καλύτερα αστεία, πιο πολύπλοκο και πιο τραγικό -- πράγμα λογικό, γιατί το Angel είναι σειρά για ενήλικες και όχι για εφήβους που ψάχνουν να βρουν τη θέση τους στον κόσμο. Συνεπώς, και ο Σπάικ εμφανίζεται πιο περίπλοκος -- επιπλέον, τώρα έχει και ψυχή, οπότε αναγκαστικά πρέπει να είναι διαφορετικός από τον Σπάικ που ήξερες.
Πλην του Γκαν (που ήταν μια εξαρχής λάθος επιλογή κι αυτό έκανε μπαμ) και του Γουές (που, ακριβώς επειδή ήταν ο σωστός γι' αυτήν, ο Τζος Γουίντον δεν τους άφησε να το χαρούν), ποιον άλλο γκόμενο άλλαξε ως πουκάμισο η Φρεντ; Μήπως υπερβάλλεις λίγο εδώ;
ΟΚ, η Κορντίλια δεν είχε μεγάλη τύχη ως χαρακτήρας, θα συμφωνήσω. Το arc της στην τέταρτη σεζόν (αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης της Κάρπεντερ) την παραμόρφωσε σε βαθμό μη αναγνωρίσιμο. Προσωπικά, και το love story που έπαιξε με τον Έιντζελ με χάλασε, αλλά νομίζω ότι το τελευταίο της επεισόδιο ήταν ιδιαίτερα καλογραμμένο.
Θες να δεις τον Λορν να κάνει κάτι σοβαρό; Δες τον στο φινάλε.
Και σκέψου την όλη ιστορία σαν παραμύθι που κάτι άλλο θέλει να σου πει.
Maybe there's hope.
Horace Mann
Ξέρω ότι η τέταρτη σεζόν είναι η λιγότερο αγαπημένη όλων και, εντάξει, το καταλαβαίνω. Εμένα δε με χάλασε και τόσο, αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Όλα τα υπόλοιπα που αναφέρεις, όμως, είχαν δραματουργικό λόγο που έγιναν, γιατί οι χαρακτήρες εξελίσσονται, αλλάζουν και ωριμάζουν.
Spoiler
Ο Γκαν, για παράδειγμα, που ήταν πάντα "οι μύες" της παρέας, ήθελε να δείξει ότι είναι κάτι παραπάνω (πιθανώς και λόγω της Φρεντ, που τους ήθελε κουλτουριάρηδες τους γκόμενους), γι' αυτό και επέλεξε να αποκτήσει όλη αυτή τη γνώση (δε θυμάμαι ακριβώς τις λεπτομέρειες, αλλά κάποια μαγεία δεν έπαιξε εκεί; ).
Αντίστοιχα, ο Γουές, από καρικατούρα βιβλιοφάγος, ανέλαβε το ρόλο αυτού που πρέπει να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις. Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς μ' αυτές του τις αποφάσεις ή όχι, το νόημα είναι ότι ως χαρακτήρας έχει πολλά περισσότερα επίπεδα απ' αυτά που είδαμε στην Buffy. Αν και είναι ΜΑΚΡΑΝ ο αγαπημένος μου στη σειρά, νομίζω ότι αντικειμενικά μπορώ να πω ότι έχει το πιο ολοκληρωμένο arc απ' όλους και η μεταστροφή του από comic relief σε τραγικό ήρωα, κατά την άποψή μου, είναι εξαιρετικά επιτυχημένη.
Τον Σπάικ εγώ τον θυμάμαι ΚΑΛΥΤΕΡΟ απ' ό,τι στην Buffy, με καλύτερα αστεία, πιο πολύπλοκο και πιο τραγικό -- πράγμα λογικό, γιατί το Angel είναι σειρά για ενήλικες και όχι για εφήβους που ψάχνουν να βρουν τη θέση τους στον κόσμο. Συνεπώς, και ο Σπάικ εμφανίζεται πιο περίπλοκος -- επιπλέον, τώρα έχει και ψυχή, οπότε αναγκαστικά πρέπει να είναι διαφορετικός από τον Σπάικ που ήξερες.
Πλην του Γκαν (που ήταν μια εξαρχής λάθος επιλογή κι αυτό έκανε μπαμ) και του Γουές (που, ακριβώς επειδή ήταν ο σωστός γι' αυτήν, ο Τζος Γουίντον δεν τους άφησε να το χαρούν), ποιον άλλο γκόμενο άλλαξε ως πουκάμισο η Φρεντ; Μήπως υπερβάλλεις λίγο εδώ;
ΟΚ, η Κορντίλια δεν είχε μεγάλη τύχη ως χαρακτήρας, θα συμφωνήσω. Το arc της στην τέταρτη σεζόν (αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης της Κάρπεντερ) την παραμόρφωσε σε βαθμό μη αναγνωρίσιμο. Προσωπικά, και το love story που έπαιξε με τον Έιντζελ με χάλασε, αλλά νομίζω ότι το τελευταίο της επεισόδιο ήταν ιδιαίτερα καλογραμμένο.
Θες να δεις τον Λορν να κάνει κάτι σοβαρό; Δες τον στο φινάλε.
Και σκέψου την όλη ιστορία σαν παραμύθι που κάτι άλλο θέλει να σου πει.
Spoiler
Στον Γκαν του έβαλαν με μαγικό τρόπο μέσα στον εγκέφαλό του τις γνώσεις οι W&H.
Για τον Γουές δεν θα αντιμιλήσω ούτε θα διαφωνήσω, απολύτως, αλλά αυτό που λες είναι υποκειμενικό και όχι αντικειμενικό γιατί σύμφωνα με τον δημιουργό της σειράς την μεγαλύτερη εξέλιση στο universe που δημιούργησε την είχε ο Σπάικ.
Ο Σπάικ δεν θα υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα να εξαφανιζόταν με το τέλος της 5ης σεζόν και να εμφανιζόταν μόνο ξανά στον Angel. Αν παρακολουθήσεις όμως Σπάικ 6ης σεζόν και τα γεγονότα που τον οδήγησαν να πάρει πίσω την ψυχή του και συνεχίσεις με την πορεία του στην 7η σεζόν, πηγαίνοντας καπάκι στην 5η του Angel βλέπεις ότι έχει μεταλλαχθεί σε άλλον χαρακτήρα που έχει σχέση με τον Σπάικ της 4ης σεζόν της Μπάφυ και μοιάζει μόνο εμφανισιακά με τον Σπάικ της 7ης σεζόν. Η συμπεριφορά και ο τρόπος που φέρεται δεν έχει σχέση.
Για γκόμενους Φρεντ συμφωνώ, κι εγώ δεν θυμάμαι άλλον, και το για arc της Κορντίλια σε 4η σεζόν / απουσία της στην 5η εκτός ενός επεισοδίου, δεν ήταν υπεύθυνη η εγκυμοσύνη της ηθοποιού, αλλά το γεγονός ότι απέκρυψε την εγκυμοσύνη της και τους την είπε όταν ήταν ήδη αργά και εμφανής, με αποτέλεσμα να γράφουν άλλα αντ'άλλων, για τρία επεισόδια να την έχουν απλά σε κώμα να μην κάνει τίποτα και να μην της ανανεώσουν το συμβόλαιο για την 5η σεζόν. Ούτε καν στο επεισόδιο της 5ης σεζόν, το μοναδικό που εμφανίστηκε, δεν θα είχε ρόλο αν η Sara Michel Gellar είχε μπορέσει και δεχτεί να εμφανιστεί η ίδια. Δεύτερη επιλογή ήταν η Κάρπεντερ αφού δεν μπορούσαν να έχουν την Σάρα.