Τελειώνει το επεισόδιο κι εγώ δεν ξέρω τι να ψηφίσω. Αποφασίζω να διατηρήσω την ελάχιστη ψυχραιμία που μου έχει απομείνει και σκέφτομαι αν το επεισόδιο με ικανοποίησε από πλευράς αφήγησης και εσωτερικής λογικής.
Ως εκ τούτου, κλικ στο "Μέτριο". Επειδή:
-- Στο flash-sideways ο Τζακ, συμπεριφερόμενος ως
αυθεντικός ψυχάκιας, δεν εννοεί να δεχτεί το "όχι" του Λοκ για την επέμβαση και σκαλίζει τη ζωή του με το έτσι θέλω. Κανονικός stalker. Προκειμένου, λοιπόν, να μάθει για την αιτία της παράλυσης... πάει στον
οδοντίατρο του Λοκ (στον
οδοντίατρο, ρε %$#$@

), που
φυσικά είναι ο Μπερνάρντ και
φυσικά έχει κρατήσει πλήρες ιστορικό για το ατύχημα (όπως κάνουν όλοι οι οδοντίατροι, εξάλλου -- ΝΟΤ) επειδή χρειάστηκε πριν τρία χρόνια να του κάνει ένα σφράγισμα/βγάλει δόντι/ανοίξει απόστημα. Και φυσικά θυμάται το όνομα του μπαμπά Λοκ, μια εντελώς άχρηστη γι' αυτόν λεπτομέρεια... :rolleyes:
Ναι, ΟΚ, πρέπει με κάποιον τρόπο να συνδεθούν όλοι οι χαρακτήρες στο flash-sideways. Αλλά η συγκεκριμένη σύμπτωση ήταν υπερβολικά απλοϊκή, παράλογη και βεβιασμένη. Όπως είχε πει και ο Μώλντερ στο "Clyde Bruckman's...", "
If coincidences are just coincidences, why do they feel so contrived?"
...Εκτός και αν αποδειχτεί ότι ο Μπερνάρντ στο flash-sideways δεν είναι ένας απλός οδοντίατρος, αλλά
κυριολεκτικά ο από μηχανής Θεός που δίνει τη μαγική λύση για να πάει παρακάτω η ιστορία. Που ακόμα κι έτσι να είναι, δεν υπάρχει καμία λογική στο να σκεφτεί ο Τζακ να τον επισκεφτεί. Γιατί, δηλαδή, να μην ψάξει για το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύτηκε ο Λοκ μετά το ατύχημα που τον άφησε παράλυτο, και να μάθει από εκεί τι συνέβη; Όσο εύκολο ήταν να βρει ποιος είναι ο οδοντίατρος (ο
οδοντίατρος, ρε %$#$@, ξαναλέω

) του Λοκ, τόσο εύκολο (και περισσότερο) θα ήταν να βρει και το νοσοκομείο.
-- Λέει ο ΜΙΒ ότι δεν μπορούν να πάρουν πια το αεροπλάνο, επειδή ο Γουίντμορ μπορεί να έχει κρύψει κι άλλα εκρηκτικά μέσα του. Ε, ΟΚ,
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΣΑΪΝΤ ΕΧΕΤΕ ΕΚΕΙ, ΒΑΛ'ΤΕ ΤΟΝ ΝΑ ΨΑΞΕΙ. Στο σωστό μέρος είστε, πιλότο έχετε, ΟΛΟΙ οι Χαμένοι είναι μαζί, μιας και είχε λυσσάξει ο ΜΙΒ γι' αυτό, αλλά όοοοοχι, πρέπει να βρεθεί μια ηλίθια δικαιολογία για να πάνε στο υποβρύχιο.
Αλλά... ΑΛΛΑ....
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ; Όπως λέει και το ακόλουθο ποστ:

Αρχική Δημοσίευση από τον/την
Krasas
Ο MIB δεν μου φαίνεται ότι σκέφτεται πολύ λογικά. Κατ'αρχήν, αν ο Widmore ήθελε να τους σκοτώσει, τότε θα έκανε τη δουλειά του μια χαρά. Δεν χρειαζόταν να επέμβει. Μετά πάλι, αν το αεροπλάνο ανατινασσόταν, ΠΑΛΙ θα γινόταν η δουλειά του, δεν χρειαζόταν το κόλπο με την τσάντα. Και τέλος, την τσάντα τη δίνει στον Jack. Το μόνο άτομο που είπε ρητά και αποφαστιστικά οτι θα μείνει στο νησί. Τι μου λείπει γμτ από το παζλ;
Ο ΜΙΒ θέλει τους Χαμένους νεκρούς, για να μπορέσει να απελευθερωθεί από το Νησί. (Είναι η κατάλληλη στιγμή να αναφέρω ότι υπάρχει ένας ακόμα Χαμένος, που είναι μια χαρά ζωντανός και πολύ-πολύ μακριά από το Νησί; Ο μόνος Χαμένος που δεν μπήκε στην πτήση της Ατζίρα; Ή πια ο
Ααρών δεν έχει καμιά αξία, επειδή τον έχουν ξεχάσει όλοι; ) Όμως, ο ΜΙΒ δεν μπορεί να τους σκοτώσει, δεν του επιτρέπεται.* Το loophole εδώ, λοιπόν, είναι να σκοτωθούν με άλλον τρόπο. Σωστά;
Όχι! Γιατί, απ' ό,τι φαίνεται, οι Χαμένοι πρέπει να
αλληλοσκοτωθούν. ("What if he's trying to get us
to kill each other?") Πήγα να γκρινιάξω ότι αυτό προκύπτει
από το πουθενά, αλλά μετά θυμήθηκα ότι έτσι είχε κάνει και με την ομάδα της Ρουσώ, τους τρέλανε και αλληλοσκοτώθηκαν, οπότε, ΟΚ, υπάρχει continuity εδώ.
... Όμως, γιατί δεν έβαζε, τότε, την Κλερ ή τον Σαϊντ, όσο ήταν ακόμα τσιράκια του, να σκοτώσουν τους υπόλοιπους; Όλους εκεί τους είχε, μαντρωμένους, κανονικά πρόβατα επί σφαγή. Μετά η Κλερ θα σκότωνε τον Σαϊντ, μια που αυτός ήταν υποψήφιος κι αυτή όχι, και πουφ! Θα την έκανε ο ΜΙΒ από το Νησί.
Πολύ σωστό το σχόλιο με τον Τζακ και την τσάντα.
* Αν ο ΜΙΒ δεν μπορεί να σκοτώσει τους υποψήφιους αντικαταστάτες που ο Τζέικομπ φέρνει στο Νησί -- και, θεωρητικά, ΟΛΟΙ όσοι πατάνε το πόδι τους στο Νησί λόγω Τζέικομπ είναι υποψήφιοι --, τότε πώς ο Καπνός κατάφερε και σκότωσε τον έρμο τον πιλότο της 815 στην πρώτη σεζόν; Ή τον αξιωματικό του Black Rock, που σκότωσε όλους τους σκλάβους;
-- Επειδή βλέπω το κάθε επεισόδιο μια φορά και όχι 48, έχω χάσει κυριολεκτικά την μπάλα σχετικά με τις αλλαγές των απόψεων των χαρακτήρων. Ξαφνικά, ο Χέρλι θυμάται ότι ο ΜΙΒ δεν πρέπει να φύγει από το Νησί, επειδή έτσι είπε ο Ρίτσαρντ. Τότε, γιατί τον ακολουθεί τόσα επεισόδια;;;;
-- Να χαρώ εγώ έκπληξη: η Κέιτ δε φτάνει τα κλειδιά για ν' ανοίξει το κλουβί, αλλά βλέπουμε ένα χέρι να τα πιάνει. Τζα! Είναι ο Τζακ! Συγκλονίζονται όλοι... επειδή
κανείς δεν τον είδε, δυο μέτρα άντρα, να έρχεται προς το μέρος τους...
-- Η Κλερ του flash-sideways το βρίσκει κάπως τραβηγμένο να τη φιλοξενήσει ο ετεροθαλής αδερφός της στο σπίτι του. Ναι, προφανώς και έχει δίκιο όταν λέει ότι ουσιαστικά είναι άγνωστοι μεταξύ τους και απλώς μοιράζονται ένα μικρό ποσοστό DNA. Όμως, ο δισταγμός της θα ήταν περισσότερο λογικός αν μέχρι τώρα δεν την είχαμε δει να εμπιστεύεται κυριολεκτικά τον
οποιονδήποτε εντελώς άγνωστο βρεθεί στο διάβα της.
-- Κι άλλη Κλερ: "Σόρι, ρε Καπνέ, που σε πρόδωσα και πήγα με το σκάφος των Χαμένων. Είναι που είμαι μάνα και σκέφτηκα το παιδάκι μου. Και τώρα μάνα είμαι, βέβαια, αλλά το παιδάκι μου καθόλου δεν το σκέφτομαι." Quality writing right there.

sirina
1. Οταν πυροβοληθηκε η Κεητ εβαλα τις φωνες απο την χαρα μου, κριμα που δε πηγε λιγο παραδιπλα η σφαιρα, αλλα διατηρω την πιστη μου..
2. Και γιατι ο Τζιν αφησε το παιδι του ορφανο επισης δε το κατανοω.
3. Ποσο στοιχημα οτι θα πεθανουν ολοι στο νησι, μετα θα βρεθουνε ολοι στην αλλη πραγματικοτητα θα θυμηθουν θα μπουν στο αεροπλανο θα πεσουν ξανα και τιτλοι τελους?
1. Γιατί, την τρέλα μου μέσα, επιμένουν να κρατούν την Κέιτ ζωντανή; Τι έχει να προσφέρει πια; Αφού δεν είναι υποψήφια, γιατί δεν την καθάριζε, να τελειώνουμε με δαύτη;;
2. Πάρα πολύ σωστά. Όπως λέει και το παρακάτω ποστ:

Mpampas
Ο θάνατος των Κορεατών (...) μάταιος, καμιά σχέση με Τσάρλυ. Το παιδί δεν αναφέρθηκε πουθενά, γίντε γονείς και θα σας πω αν ένας πατέρας αφήνει πίσω το παιδί του... Πρώτη η μάνα έπρεπε να το ζητήσει.
3. Δε με χαλάει αυτό το σενάριο. Βέβαια, θα ήταν ο θρίαμβος του "πεπρωμένο > ελεύθερη θέληση", αλλά πιθανώς (δεν το πολυσκέφτομαι τώρα) να είχε μια λογική στα πλαίσια της σειράς.

Krasas
1. Αν το ότι παραμένουν εν ζωή -ακόμα και μακριά από το νησί-, είναι "κανόνας" που τον κρατάει (τον ΜΙΒ) φυλακισμένο, τότε ποιος ο λόγος να βρίσκονται οι candidates στο νησί in the first place;
2. Μην εκπλαγεί κανένας αν στο επόμενο επεισόδιο ο Sawyer αρχίσει ξαφνικά να μιλάει γαλλικά και δεν τον καταλαβαίνει κανείς. Υπάρχει ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ σε αυτό.
1. Θεωρία: για κάποιον άγνωστο λόγο, ο Τζέικομπ (και ο όποιος αντικαταστάτης του) πρέπει να βρίσκεται στο Νησί, προκειμένου να δράσει ως φελλός για να μην ξεχυθεί το Κακό του Καπνού στον κόσμο. Ίσως υπάρχει κάποια τελετουργία που πρέπει να κάνουν εκεί ώστε να το πετύχουν αυτό, κάτι που σχετίζεται με τη σπηλιά του Τζέικομπ κάτω από το Άγαλμα.
Ένα άλλο ερώτημα είναι: αφού η ύπαρξη του Τζέικομπ ήταν αυτό που κρατούσε τον ΜΙΒ φυλακισμένο και πια Τζέικομπ δεν υπάρχει, αλλά ούτε και έχει οριστεί άλλος αντικαταστάτης, γιατί ο ΜΙΒ εξακολουθεί να είναι φυλακισμένος;
2.
.gif)
.gif)
.gif)
.gif)
Η Σάνον μην εμφανιστεί μόνο. Ή η Ρουσώ.

Fargo
Κάθε γιατρός, όπως και ο χαρακτήρας του Τζακ, είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει (από την εκπαίδευση) πως το φαρμακείο βρίσκεται πάντοτε στις γέφυρες των πλοίων και των υποβρυχίων κλειδωμένο (τα κλειδιά τα έχουν ο καπετάνιος και ο ύπαρχος) εξαιτίας των ναρκωτικών που περιέχουν.
Υποθέτεις ότι ο Τζακ έχει πάει στρατό και, μάλιστα, Πολεμικό Ναυτικό. Ποτέ δεν έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο, όμως. Ο στρατός δεν είναι καν υποχρεωτικός στις ΗΠΑ. Μόνο όσοι θέλουν να κάνουν καριέρα σ' αυτόν (επειδή μάλλον δεν έχουν καμιά άλλη ικανότητα) πάνε. Σιγά μη ντύθηκε ναυτάκι ο Τζακ. Δεν είχε ανάγκη.

lostmymind
Ο Σαυιντ Τζερά δεν πέθανε.
Δεν είναι κοινός άνθρωπος μετά την νεκρανάσταση του.
Όπως δεν πεθαίνει και ο Λοκ, έτσι και αυτός, μιας και είναι πλέον κομμάτι του. Το σώμα του είναι άτρωτο σε όλα.
Μόνο το χάπι τον σκότωνε, αλλιώς γιατί να μην του ρίξουν μια σφαίρα οι άντρες του Κινέζου και να τον στείλουν. Έπρεπε να παρακαλάει τον Τζάκ να το κάνει?
Αααααααχ, παλικάρι μου Σαϊντ!! Ααααααααχ!!!

Ο Σαϊντ πέθανε όταν οι βλαμμένοι του Ναού τον έπνιξαν στη βρωμοπισίνα τους. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί, τι ρόλο βαρούσαν γενικώς, πότε ο Σαϊντ "μολύνθηκε" (
να πάνε να %$#@@$ όλοι, ο Σαϊντ δεν ήταν ποτέ μολυσμένος, μόνος του πάλευε με το καλό και το κακό μέσα του γιατί ήταν ένας πολυσύνθετος χαρακτήρας κι όχι ένα απλοϊκό άσπρο ή μαύρο!), τι στο μπιπ ήταν η κάψουλα και τα τεστ και γιατί οι σεναριογράφοι τα έκαναν τόσο,
μα τόσο σκ@τ@ με την ιστορία του. Αυτό που "αναστήθηκε" ήταν η σκοτεινή πλευρά του... μόνο που μαζί της ακολούθησε κι ένα κομμάτι της ανθρωπιάς και της καλοσύνης που πάντα είχε μέσα του. Κι αυτό το κομμάτι τελικά νίκησε.
Επειδή ο Σαϊντ ήταν καλός άνθρωπος στην ουσία του, ο μόνος που πάλεψε τόσο πολύ τη σκοτεινιά που όλοι κουβαλάμε μέσα μας.
Έκανε, όμως, ΜΠΑΜ (pun intended) ότι κάπως έτσι θα ήταν το τέλος του.

HristinaB
Δεν παρατάω την ελπίδα ότι θα επιστρέψει στα συγκαλά του, αν και φοβάμαι ότι, ακριβώς όπως και ο Άνακιν, που είπε ο Χέρλι, αυτό μπορεί πλέον να γίνει μόνο αν πεθάνει για να προστατέψει κάποιον άλλον. Εξάλλου, ήταν και στο παρελθόν διατεθειμένος να θυσιαστεί για να σωθούν οι υπόλοιποι βλαμμένοι και ειλικρινά πιστεύω ότι αυτό δεν το έχει χάσει. Και μάλλον είναι και ο μόνος τρόπος να εξιλεωθεί, τελικά. Ααααχ, Σαϊντ, ααααχ!

Δεν περίμενα, όμως, να συμβεί αυτό τρία ολόκληρα επεισόδια πριν το φινάλε! Τι θα κάνω εγώ μέχρι να τελειώσει η σειρά; Για ποιον θα νοιάζομαι; Μόνο αυτόν (άντε και τον Ντέσμοντ, αλλά τον Ντέσμοντ των προηγούμενων σεζόν, όχι αυτό το ξεφτίδι που βλέπουμε πια) συμπαθούσα πραγματικά. Τι συμπαθούσα...
Τον αγαπώ τον Σαϊντ, μωρέ! Δε με νοιάζει για την τύχη των υπόλοιπων ούτε μια σταλιά. Η μόνη μου παρηγοριά είναι να τον ξαναδώ στο flash-sideways, γιατί οπωσδήποτε με κάποιον τρόπο θα βρεθούν κι εκεί όλοι μαζί.

smile88
Η βομβα στο αεροπλανο ηταν κρυμμενη,δεν νομιζω να το εβρισκε κανεις αλλος απο τον Λοκ που ειχε δει τους δυο τυπαδες απ' εξω.Αν δεν την εβρισκε κανεις,δεν θα την πειραζε κανεις και δεν θα παθαινε κατι κανενας,ενω βαζοντας την στην τσαντα του Τζακ,στο υποβρυχιο,με μεγαλη πιθανοτητα ανακαλυψης της,περιμενε να γινουν αυτα που εγινε!
Όχι. Ο ΜΙΒ το λέει ξεκάθαρα: "
Four bricks of C-4. I found them in one of the overheard compartments, wired to the electrical system of the plane. If we would've turned it on... boom." Το μόνο που χρειαζόταν για να ανατιναχθεί το αεροπλάνο ήταν να το έβαζαν μπρος. Ο Γουίντμορ
ήλπιζε να μην τη βρουν, ώστε να ανατιναχθεί το αεροσκάφος με το που γύριζε ο Φρανκ το κλειδί στη μίζα. Ήταν διατεθειμένος να θυσιάσει τους Χαμένους προκειμένου ν' αφήσει καθηλωμένο τον ΜΙΒ στο Νησί: αν η θεωρία μου είναι σωστή, το κλειδί στην απελευθέρωση του ΜΙΒ είναι η
αλληλοεξόντωση των υποψηφίων, γιατί αυτό αποδεικνύει την άποψή του ότι οι άνθρωποι εκ φύσεως "
They come. They fight. They destroy. They corrupt. It always ends the same.".
(Βέβαια, σε όσες περιστάσεις έχουμε δει μέχρι τώρα, οι υποψήφιοι αλληλοεξοντώνονταν όχι επειδή είναι από τη φύση τους κακοί, αλλά γιατί ο ΜΙΒ τους εξωθεί τεχνηέντως σε αυτό, τρελαίνοντας (ομάδα Ρουσώ) ή παγιδεύοντάς τους (βόμβα στο υποβρύχιο). Ο Σώγιερ να τους σώσει προσπαθούσε όταν τράβηξε τα καλώδια της βόμβας, όχι να τους σκοτώσει. Ο Σαϊντ θυσιάστηκε γι' αυτούς. Αυτοί οι δύο έχουν ήδη αποδείξει ότι ο ΜΙΒ κάνει λάθος για τη φύση του ανθρώπου. Και η έκρηξη του υποβρυχίου καθόλου δε βοηθάει τα σχέδια του ΜΙΒ.)
Για να συνεχίσω τη θεωρία μου, από τη στιγμή που όλοι οι υποψήφιοι θα ήταν νεκροί και Τζέικομπ δεν υπάρχει για να καλέσει κι άλλους στο Νησί ώστε ο ΜΙΒ να προσπαθήσει να τους διαφθείρει κι αυτούς, ο Καπνός θα έμενε παγιδευμένος εκεί για πάντα. (Ένα ερώτημα που προκύπτει, βέβαια, είναι πώς ο Τζέικομπ εξακολουθεί να κρατά περιορισμένο τον ΜΙΒ ενώ είναι νεκρός.)
ΥΓ1. Επιτέλους, ένα επεισόδιο όπου ο μπαμπάς Λοκ μοιάζει
όντως για μπαμπάς του Λοκ, αντί για αδερφός του...
ΥΓ2. Στο προηγούμενο ακριβώς επεισόδιο δεν έλεγε ο Σώγιερ ότι ο Σαϊντ είναι ζόμπι και δεν τον θέλουν μαζί τους κι έφυγαν με το σκάφος χωρίς αυτόν; Τώρα τι ακριβώς άλλαξε και τον ξαναπαίζουν;