Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίοΤελευταίο
Αποτελέσματα 1 έως 10 από 12

Θέμα: Άπνοια (2010)

 1. #1
  TV Guru! Το Avatar του/της bill667
  Εγγραφή
  25-12-2007
  Τοποθεσία
  Θεσ/νικη
  Δημοσιεύσεις
  3.264
  Likes / Thanks

  Άπνοια (2010)

  «Στο έκτο λεπτό, θα βγεις. Στο έκτο λεπτό, θα πρέπει να μπορείς να βγεις».


  Σκηνοθεσία: Άρης Μπαφαλούκας

  Starring:
  Σωτήρης Πάστρας,

  Γιουλίκα Σκαφιδά,

  Γιώργος Καραμίχος,

  Ανδριάννα Μπάμπαλη,

  Λυδία Φωτοπούλου,

  Ακύλλας Καραζήση
  ς

  Προειδοποίηση  Υπόθεση:O Δημήτρης, ένας 23χρονος κολυμβητής, βουτάει στο νερό μιας σκοτεινής πισίνας μετά την επιτυχία του στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Έχει εκπληρώσει το όνειρο της ζωής του αλλά νιώθει πιο κενός από ποτέ. Οι αναμνήσεις ενός πρόσφατου παρελθόντος τον στοιχειώνουν ακόμη. Η τραγική κατάληξη της σχέσης του με την Έλσα (μια γενναία και παράτολμη περιβαλλοντική ακτιβίστρια) δεν πρέπει να επηρεάσει τις μελλοντικές επιδόσεις του. Οφείλει να αντέξει την απώλειά της, όπως αντέχει την απουσία του οξυγόνου στα πνευμόνια του.


  Σχολιασμός: Όταν ήμουν μικρός, είχα το συνήθειο να βουτάω στο νερό και να κρατάω την αναπνοή μου για όσο αντέξω. Πρώτα όμως έπαιρνα μια βαθιά ανάσα, έτσι ώστε να κρατάω τον αέρα μέσα μου για όσο βρίσκομαι μέσα στο νερό. Αυτό όμως δεν είναι η άπνοια που εφαρμόζουν ως άσκηση οι επαγγελματίες κολυμβητές. Αυτοί πρώτα εκπνέουν αδειάζοντας εντελώς τα πνευμόνια τους και έπειτα βουτάνε στο νερό. Γι’ αυτό και όποιος είναι σε κατάσταση άπνοιας, βρίσκεται στον πάτο της πισίνας ή της θάλασσας, ενώ όποιος απλώς κρατάει την αναπνοή του, βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του νερού (διότι το οξυγόνο μέσα του τον ωθεί προς τα πάνω). Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία της άπνοιας εφόσον προϋποθέτει την ολική απώλεια οξυγόνου. Άπνοια σημαίνει απώλεια πνοής, αλλά με βάση την ετοιμολογία της λέξης σημαίνει και απώλεια ψυχής. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας καλείται να αντέξει στην απώλεια ενός κομματιού της ψυχής του, όπως ακριβώς μπορεί να ανταπεξέλθει και στην απώλεια πνοής. Θεωρητικά πάντως, μόνο οι πολύ εξασκημένοι μπορούν να φτάσουν τα 5 λεπτά χωρίς οξυγόνο, ακόμη και αυτών όμως οι εγκεφαλικές λειτουργίες μειώνονται σημαντικά, ενώ στο 6ο λεπτό μπορεί να σβήσει το μυαλό εντελώς με τραγικές συνέπειες. ΜΗΝ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ.


  Πάμε τώρα στα της ταινίας. Η ιστορία που παρακολουθούμε αποτελεί στην ουσία τις αναμνήσεις του πρωταγωνιστή, την στιγμή που βρίσκεται κάτω από το νερό σε κατάσταση άπνοιας. Δεν είναι όμως όρθιος, αλλά έχει πάρει εμβρυακή πόζα. Σαν ένα έμβρυο δηλαδή, που προσδοκά την γέννηση του. Έχουμε λοιπόν την χρήση ενός πετυχημένου συμβολισμού, αλλά προς Θεού, η ταινία δεν προσπαθεί καθόλου να το παίξει βαρύγδουπη και βαθυστόχαστη όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια. Πρόκειται για μια ανθρώπινη ιστορία με πολύ ζεστές και προπάντων έμψυχες ερμηνείες, οι οποίες άνετα μπορούν να λειτουργήσουν ως υγιής αντίλογος προς τις απονεκρωμένες και αναίσθητες ερμηνείες που αποτελούν ένα από τα κύρια γνωρίσματα των πολυβραβευμένων αισθητικών.


  Η ταινία δεν κλείνει τα αφτιά της στην επικαιρότητα. Ο Δημήτρης καταβάλει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια για να διακριθεί στην κολύμβηση, όχι για να απολαύσει ο ίδιος τα οφέλη αυτής της διάκρισης, αλλά για να σώσει την οικογένειά του η οποία βρίσκεται σε οικονομική δυσχέρεια. Από την άλλη, η Έλσα προσπαθεί με αυτοθυσία να σώσει ότι μπορεί από ένα φυσικό περιβάλλον που ζημιώνεται όλο και περισσότερο, έχοντας υποστεί και η ίδια ένα πλήγμα κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας: Σε μια ακτιβιστική ενέργεια που περιλάμβανε συλλογή τοξικών από παράκτια περιοχή, έπεσε μέσα στο νερό και μολύνθηκε με αποτέλεσμα να κινδυνεύει διαρκώς η υγεία της. Ο Δημήτρης λοιπόν αγωνίζεται για την οικογένειά του και η Έλσα για το κοινωνικό σύνολο και για τη διάσωση της θαλάσσιας πανίδας που τόσο αγαπά. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, παρακολουθούμε το πώς οι διαφορετικές αυτές αντιλήψεις λειτουργούν συμπληρωματικά (Ο Δημήτρης συμπληρώνει την Έλσα και το αντίστροφο), αλλά παράλληλα και το πώς συγκρούονται, μέχρι που έρχεται η «κακιά στιγμή» που επιφέρει τη δραματική κατάληξη της ιστορίας.


  Ο Μπαφαλούκας είναι μαέστρος. Πήρε ένα απλοϊκό και προβλέψιμο σενάριο και παρέδωσε κάτι το τόσο τεχνικά άρτιο και εντυπωσιακό, που δίνει την εντύπωση μιας αισθαντικής εμπειρίας. Η φωτογραφία, το μοντάζ, η πανέξυπνη χρήση των flashbacks, τα πλάνα κάτω από το νερό, η εναλλαγές της αγονίας του παρόντος με την ομορφιά του παρελθόντος, όλα αυτά συνθέτουν κάτι που αξίζει τον κόπο να το ζήσει οποιοσδήποτε θεατής.
  Όλα αυτά όμως συνοδεύονται και από κάποιο τίμημα. Στο τέλος ίσως δημιουργηθεί σε κάποιους η εντύπωση ότι τελικά δεν παρακολούθησαν κάτι το σπουδαίο. Τα πάντα συνέβησαν με τον πιο προβλεπόμενο και κοινότυπο τρόπο, απλώς η τεχνική αρτιότητα και η δεξιοτεχνία στη κινηματογράφηση τα ανέβασαν σε ένα ανώτερο επίπεδο και -γιατί όχι; - τα ανέδειξαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Μπορεί λοιπόν η «απνοια» καθαυτή να είναι απλώς μια καλή ταινία, η δουλειά όμως του Μπαφαλούκα πάνω σε αυτή είναι τόσο άψογη, που υπόσχεται πολλά για το μέλλον. Το love-story πάντως αναπτύσσεται μια χαρά παρά τη προβλεψιμότητα του «κοινωνικού» σκέλους, οπότε αν θέλετε να δείτε ένα καλό lovestory, νομίζω ότι θα βγείτε πολύ κερδισμένοι.


  Αξίζει να αναφερθεί πάντως και ότι η ερμηνεία του Πάστρα υστερεί σε σχέση με αυτή των άλλων. Όμως είναι φανερό ότι επιλέχτηκε πρωτίστως με κριτήρια «επαγγελματία κολυμβητή» και δευτερευόντως με κριτήρια ηθοποιού. Πράγματι, ο πρωταθλητής αυτός «κολυμπά σαν δελφίνι» (ατάκα που ακούγεται στην ταινία) και δεν νομίζω ότι θα υπήρχε κάποιος πιο κατάλληλος για έναν τόσο απαιτητικό ρόλο.  Ο Γιώργος Καραμίχος και η Γιουλίκα Σκαφιδά πάντως κλέβουν τις εντυπώσεις. Παρόλο που δεν τους ήξερα γιατί δεν παρακολουθώ τηλεόραση, ο πρώτος τα κατάφερε να με κάνει να αντιπαθήσω τον ρόλο του ίσα με εκεί που δεν παει άλλο και η δεύτερη... (I felt love ). Και η Μπάμπαλη ομως σαν ηθοποιός μια χαρά στάθηκε.


  Αυτή είναι λοιπόν η «Άπνοια». Μια ιστορία δυναμική και όμορφη όσο και τραγική μέσα στην απλότητά της. Ένα έργο που το επιβράβευσε στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης τόσο το κοινό (με βραβείο Fischer) όσο και η FIPRESCI (The International Federation of Film Critics). Εύχομαι και άλλες διακρίσεις για την ταινία και οι επόμενες δουλειές του Μπαφαλούκα να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές.  Trailer  Making of (σκηνές από τα γυρίσματα και συνεντεύξεις)


  Άλλες πληροφορίες

  Τελευταία επεξεργασία από τον/την bill667; 23 Δεκεμβρίου 2010 στις 12:48

   
   

 2. #2
  TV Guru! Το Avatar του/της kKKK
  Εγγραφή
  05-09-2007
  Τοποθεσία
  Black Lodge
  Δημοσιεύσεις
  5.155
  Likes / Thanks
  Μπράβο Βασίλη για το review.

  Η ταινία μου άρεσε πολύ.Αν την δείτε σαν love-story θα σας αρέσει.Αν πέσετε στην παγίδα να πιστέψετε οτι είναι κάτι παραπάνω παίζει να απογοητευτείτε.

  Θα ξεκινήσω λέγοντας το τί μου άρεσε στην ταινία.Έπαθα κυριολεκτικά πλάκα με τη σκηνοθεσία.Ο Μπαφαλούκας πήρε ένα απλό προς μέτριο σενάριο και το έκανε μια πάρα πολύ καλή ταινία.Μετά απο 3 βδομάδες που είδα την ταινία,υπάρχουν σκηνές της που μου έχουν μείνει στο μυαλό.
  Οι ηθοποιοί της ταινίας ήταν όλοι πολλοί καλοί,ειδικά η πρωταγωνίστρια.Ο πρωταγωνιστής ήταν λίγο αγγούρι αλλά ταίριαζε στο ρόλο.

  Πάμε στα κακά τώρα.Το σενάριο είχε προβλήματα.Το βασικό του πρόβλημα είναι οτι με έκανε να πιστεςύω οτι ο σεναριογράφος το έγραφε και συνεχώς άλλαζε γνώμη για το που θα το πάει.Μέχρι που με το Βασίλη αρχίσαμε να συζητάμε και θεωρίες.Βέβαια σαν άλλο lost το σενάριο της ταινίας κατέληξε στην πιο απλή λύση.
  Ένα άλλο πρόβλημα που εντόπισα στο σενάριο ήταν η ανάγκη του σεναριογράφου να αποδώσει ευθύνες σε κάποιον απο τους χαρακτήρες για το ότι έγινε στην ταινία.Κάτι που δυστυχώς ενισχύθηκε με την συνδρομή του σκηνοθέτη στο τελευταίο δεκάλεπτο της ταινίας στο οποίο γενικά η ταινία για μένα έχασε πόντους.
  Θα πώ κι άλλα αργότερα για την ταινία πιο αναλυτικά αν υπάρξει κουβέντα.
  Για να διαβάζετε comics σε μορφή cbr ή cbz κατεβάστε το CDisplay απο εδώ
   
   

 3. Thanks Nasoss69, bill667 thanked for this post
 4. #3
  TV Guru! Το Avatar του/της bill667
  Εγγραφή
  25-12-2007
  Τοποθεσία
  Θεσ/νικη
  Δημοσιεύσεις
  3.264
  Likes / Thanks
  Πρόσθεσα μια ενοτητα στο review που λέγεται "άλλες πληροφορίες"

  Επειδη ήρθαν αρκετά pm που ρωτάνε που μπορεί να βρεθεί κλπ, θα κοιτάζω μηπως βγει τίποτα για προβολή στην Αθήνα...

  Το να μην προβληθεί είναι σχεδόν απίθανο, λόγω των βραβείων που πηρε στο φεστιβαλ... οποτε φανταζομαι ειναι θεμα χρόνου...

  Οταν με το καλό προβληθεί και στην Αθήνα, θα το ανακοινωσω εδώ (και εννοειται ότι όποιος το βρει πριν απο μένα, μπορει να το κάνει)...
  Τελευταία επεξεργασία από τον/την bill667; 23 Δεκεμβρίου 2010 στις 14:11

   
   

 5. #4
  Αρθρογράφος Το Avatar του/της Above
  Εγγραφή
  21-04-2008
  Δημοσιεύσεις
  7.312
  Likes / Thanks
  13 Ιανουαρίου βγαίνει επίσημα bill (Mαζί με το Βiutiful του inaritou.)

  Δεν την έχω δει ακόμα, όταν την δω θα επιστρέψω… Με ιντριγκάρει το story…καλα σχόλια άκουσα πάντως, και εχεις κάνει και πολύ ωραία δουλειά στο review.

 6. Thanks kKKK, bill667 thanked for this post
 7. #5
  TV Guru! Το Avatar του/της bill667
  Εγγραφή
  25-12-2007
  Τοποθεσία
  Θεσ/νικη
  Δημοσιεύσεις
  3.264
  Likes / Thanks
  Ε τοτε κατα μια έννοια είναι και preview (γιατι ως τωρα προβληθηκε μονο στο φεστιβαλ Θεσ/νικης)

  Τώρα αν αποσταλει στα επομενα Οσκαρ, αυτο θα εξαρτηθει νομίζω από το αν επιλέξει η επιτροπή μας να στειλει "το ίδιο φαγητό ξαναμαγειρεμένο" (Attenberg) ή κάτι διαφορετικό (Απνοια)...

  Και οι δυο ταινιες ειναι απλες (με αλλη αισθητικη και ομορφια η καθεμια), όμως η Απνοια είναι πιο Oscar material... Σε περιπτωση που αποσταλει αυτή, το αν θα μπει ή όχι στην πενταδα εξαρταται από το αν η Ακαδημια θελήσει να επιλέξει κάτι το "απλο και όμορφο"... Τεχνικά πάντως νομίζω ότι είναι δυνατή ταινια...
  Τελευταία επεξεργασία από τον/την bill667; 23 Δεκεμβρίου 2010 στις 15:13

   
   

 8. Thanks Above thanked for this post
 9. #6
  TV Guru! Το Avatar του/της kKKK
  Εγγραφή
  05-09-2007
  Τοποθεσία
  Black Lodge
  Δημοσιεύσεις
  5.155
  Likes / Thanks
  Επίσης η Άπνοια είναι πιο αμερικανοφτιαγμένη ταινία.Δεν το λέω για κακό αλλά για καλό.Πιστεύω οτι θα είναι πιο οικεία στα μάτια του αμερικάνου.
  Πάντως μέχρι του χρόνου έχει χρόνο.

  Above πότε αποφασίζεται περίπου ποια ταινία θα πάει;;
  Για να διαβάζετε comics σε μορφή cbr ή cbz κατεβάστε το CDisplay απο εδώ
   
   

 10. Thanks Above, bill667 thanked for this post
 11. #7
  Αρθρογράφος Το Avatar του/της Above
  Εγγραφή
  21-04-2008
  Δημοσιεύσεις
  7.312
  Likes / Thanks
  Παράθεση Αρχική Δημοσίευση από τον/την bill667 Εμφάνιση Δημοσίευσης
  Τώρα αν αποσταλει στα επομενα Οσκαρ, αυτο θα εξαρτηθει νομίζω από το αν επιλέξει η επιτροπή μας να στειλει "το ίδιο φαγητό ξαναμαγειρεμένο" (Attenberg) ή κάτι διαφορετικό (Απνοια)...

  Και οι δυο ταινιες ειναι απλες (με αλλη αισθητικη και ομορφια η καθεμια), όμως η Απνοια είναι πιο Oscar material... Σε περιπτωση που αποσταλει αυτή, το αν θα μπει ή όχι στην πενταδα εξαρταται από το αν η Ακαδημια θελήσει να επιλέξει κάτι το "απλο και όμορφο"... Τεχνικά πάντως νομίζω ότι είναι δυνατή ταινια...
  To πήγες μακριά ρε συ... Ούτε και εγώ δεν μιλάω για τα Oscar της επόμενης χρονιάς, αλλα μ' αρέσει το σκεπτικό σου, και το βάθος χρόνου που το τοποθετείς. Καταλαβαίνω απόλυτα.

  Κοίτα, θα πρέπει να αποσταλεί επίσημα στην Ελληνική Ακαδημία η Άπνοια, να το δουν τα μέλη, να το προτείνουν, και αν αρέσει, μια ειδική επιτροπή από τους κόλπους της ελληνικής ακαδημίας που θα συσταθεί για αυτήν την δουλειά, να το προτείνουν για επίσημη συμμετοχή. Έτσι γίνεται σε όλες τις Ακαδημίες όλων των χωρών. Επιτροπές από επαιοντες του χώρου επιλεγούν. Μακάρι να είναι καλύτερη από το Αttenberg, και να προταθεί. Το Αttenberg κερδίζει στο βραβείο ερμηνείας απο φεστιβάλ, και στη επερχόμενη συμμετοχή του στο Sundance.

  Τους οσκαριτζίδες δεν τους πιάνεις πουθενά... Έχουν απορρίψει το Gomorra π.χ, στην ξενόγλωσση κατηγορία, γιατί τους θύμισε πολύ το δικό τους traffic σε σημεία, και πολύ απλά είπαν, "οτι traffic έχουμε, δεν χρειαζόμασταν ένα άλλο" κάτι που θεώρησα λάθος εξαρχής. Αλλα βλέποντας τις ταινίες που επέλεξαν εκείνη τη χρονιά, το Gomorra έμοιαζε λίγο, αν και ήταν μια από τις καλύτερες ταινίες -για μένα- της χρονιάς εκείνης! Είναι μεγάλος ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε 60-65 χώρες, να ξεχωρίσουν 5 ταινίες. Την ξενόγλωσση κατηγορία την παρακολουθώ πολύ στενά τα τελευταία... πολλά χρόνια, και πάντα της δίνω μεγάλη προσοχή και δυναμική για ανάλυση...

  Εύχομαι να είναι τόσο καλή η Άπνοια και λάβει το εισιτήριό της επίσημης συμμετοχής για το 2011. Και στο Αttenberg να διαπρέψει έξω, και να αγοραστεί ώστε να διανεμηθεί.

  EDIT@kKKK τώρα το είδα.. Κανονικά ανακοινώνεται με τα αποτελέσματα των νικητών των βραβείων. Φέτος δόθηκαν Μάιο, αλλά θα το πάνε νωρίτερα το 2011 νομίζω. Αλλά δεν είμαι σίγουρος, γιατί δεν έχω ακόμα κάτι επίσημο. Πολλά διαμορφώνονται ακόμα, νέα μέλη προστίθενται, νεοσυσταθείσα είναι, έχει δουλειά ακόμα...Όταν έχω κάτι 100% θα το ανακοινώσω...
  Τελευταία επεξεργασία από τον/την Above; 23 Δεκεμβρίου 2010 στις 16:07

 12. Thanks Nasoss69, kKKK, bill667 thanked for this post
 13. #8
  TV Guru! Το Avatar του/της kKKK
  Εγγραφή
  05-09-2007
  Τοποθεσία
  Black Lodge
  Δημοσιεύσεις
  5.155
  Likes / Thanks
  Το Attenberg νομίζω οτι έχει βρεί ήδη διανομή έξω.Κατι τέτοιο άκουσα στο φεστιβάλ.
  Για μένα πάντως θα έπρεπε να υπάρχει και κάποιος φορέας κρατικός ή μη, που να προωθεί τις ελληνικές ταινίες στο εξωτερικό.
  Θεωρητικά αυτό είναι αρμοδιότητα το EKK νομίζω (μπορεί να κάνω και λάθος και να ασχολούνται μόνο με τη χρηματοδότηση αν και κάτι τέτοιο θα ήταν λίγο παράλογο) αλλά δεν πιστεύω οτι κάνει σωστή δουλειά.
  Για να διαβάζετε comics σε μορφή cbr ή cbz κατεβάστε το CDisplay απο εδώ
   
   

 14. #9
  TV Guru! Το Avatar του/της bill667
  Εγγραφή
  25-12-2007
  Τοποθεσία
  Θεσ/νικη
  Δημοσιεύσεις
  3.264
  Likes / Thanks
  Παράθεση Αρχική Δημοσίευση από τον/την kKKK Εμφάνιση Δημοσίευσης

  Θεωρητικά αυτό είναι αρμοδιότητα το EKK νομίζω (μπορεί να κάνω και λάθος και να ασχολούνται μόνο με τη χρηματοδότηση αν και κάτι τέτοιο θα ήταν λίγο παράλογο) αλλά δεν πιστεύω οτι κάνει σωστή δουλειά.
  Αυτα εγω λεω να τα συζητησουμε στο αφιερομα του Above, οταν με το καλο βγει... εχω κι εγω αποριες...

   
   

 15. #10
  TV Guru! Το Avatar του/της bill667
  Εγγραφή
  25-12-2007
  Τοποθεσία
  Θεσ/νικη
  Δημοσιεύσεις
  3.264
  Likes / Thanks
  Η "απνοια" προβαλλεται και επισημα

  Ξεκινησε σημερα και θα παιζεται στους κινηματογραφους των Αθηνών...

  Οσοι απο σας θελετε να δειτε κατι το διαφορετικο απο τα συνηθη, μπορειτε να πατε να το δειτε


  Στο σημειο αυτο θελω να εκφρασω και μια ενσταση.... Γιατι το παιζει μονο ενας κινηματογραφος? Αμα ητανε το Avatar θα το παιζανε πανω απο τους μισους... ΑΙΣΧΟΣ!!!!
  Τελευταία επεξεργασία από τον/την bill667; 13 Ιανουαρίου 2011 στις 01:42 Αιτία: Αυτόματη Συγχώνευση Μηνυμάτων

   
   

Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίοΤελευταίο

Δικαιώματα Δημοσίευσης

 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε απαντήσεις
 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε επισυναπτόμενα αρχεία
 • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τις δημοσιεύσεις σας
 •  
 • Ο BB code είναι σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Ο Κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
 • Ο Κώδικας [VIDEO] είναι σε λειτουργία
 • Ο Κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
join us
style
switch to fluid
vBulletin & Site Copyright