Αποτελέσματα 1 έως 3 από 3

Θέμα: The Woman (2011)

 1. #1
  TV Guru! Το Avatar του/της bill667
  Εγγραφή
  25-12-2007
  Τοποθεσία
  Θεσ/νικη
  Δημοσιεύσεις
  3.264
  Likes / Thanks

  The Woman (2011)

  THE WOMAN

  Είδος: Ακραίο δράμα / τρόμου
  Χώρα παραγωγής: ΗΠΑ
  Σκηνοθεσία: Lucky McKee
  Σενάριο: Lucky McKee, Jack Ketchum
  Starring: Carlee Baker, Shana Barry and Marcia Bennett

  Ένα «παλιό» review για μια σύγχρονη ταινία

  Υπόθεση: Έχουμε την κλασσική «καθωσπρέπει» οικογένεια, εντός της οποίας ο πατέρας (επιτυχημένος δικηγόρος της επαρχίας) επιβάλει ένα ακραίο καθεστώς που διέπεται από πατριαρχικά συμπλέγματα και φαλοκρατία. Αυτός βρίσκει μια πρωτόγονη και κτηνώδη γυναίκα στο δάσος ή οποία τρέφεται δολοφονώντας άγρια ζώα. Την γυναίκα αυτή την αιχμαλωτίζει και την κλείνει στο υπόγειο του σπιτιού του με πρόσχημα να την «εκπολιτίσει», στην πραγματικότητα όμως θέλει να της επιβάλει στον δεκαπλάσιο βαθμό τον σαδισμό που επιβάλει και στην οικογένειά του.

  Η καθωσπρέπει οικογένεια στην οποία εσωτερικά κυριαρχεί η βία. Έχουμε «μάθει» να μας εκπλήσσει και να μας σοκάρει.  Όμως αυτό δεν ισχύει απόλυτα και τουλάχιστον όχι στο βαθμό που μας έχει «φορεθεί». Από τα νοσηρά σενάρια οικογενειακής βίας των Γιαπωνέζων Takashi Mike και Shion Sono, μέχρι τον δικό μας «Κυνόδοντα», η συγκεκριμένη θεματολογία εμφανίζεται ανεξάντλητη και ακόρεστη. Η νοσηρότητα της ενδοοικογενειακής βίας και των διαστροφών εξακολουθεί να "ενοχλεί" όπως το ίδιο έκανε εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς όμως, μόνο όταν καταπιάνεται αλογόκριτα με αυτά θέματα ένας Αμερικάνος (και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Lucky McKee) τότε μας γίνονται γνωστά και ασχολούμαστε με αυτά. Δεν βγάζω τον εαυτό μου απ’ έξω, διότι κι εγώ απ’ όλες τις ταινίες παρόμοιας θεματολογίας, σε αυτή επέλεξα να κάνω review. Ίσως γιατί αν αυτά τα θέματα σοκάρουν εμάς τους Έλληνες σε κάποιο βαθμό, το αμερικάνικο κοινό το σοκάρουν «επί δέκα», γι' αυτό και έχουν ένα ιδαίτερο ενδιαφέρον.


  Που διαφοροποιείται η «Γυναίκα» σε σχέση με άλλες παρόμοιες ταινίες;  Ο σεναριογράφος Jack Ketchum είναι γνωστός για το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε μία ταινία του 2007 που ονομάζονταν «the girl next door» και στην οποία απεικονίζεται και πάλι γλαφυρά η οικογενειακή βία. Όμως στην «γυναίκα» δεν φαίνεται να αρκείται μόνο σε αυτό και προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Η «γυναίκα», εκτός από μια ιστορία βίας, είναι επίσης μια ιστορία που περιγράφει την σύγκρουση της πιο ακραίας μορφής πατριαρχείας και σοβινισμού (όπως εκφράζεται με τον απάνθρωπο πατέρα της οικογένειας) με την εξίσου ακραία εκδοχή του φεμινισμού (όπως εκφράζεται με την κτηνώδη και πρωτόγονη γυναίκα). Κάποιος είχε βγει από το Sundance και έκραξε την ταινία ως μισογυνιστική. Της έκανε έτσι και μια ωραία διαφήμιση. Προφανώς μερικοί δεν έχουν ακόμη καταλάβει ότι μια σκηνή που απεικονίζει τον βίαιο βασανισμό μιας γυναίκας, προκαλεί μίσος και αποστροφή προς τον βασανιστή. Μάλλον δεν θέλουν να το καταλάβουν και δεν τους εξυπηρετεί. Κατ’ εμέ λοιπόν η ταινία είναι «μισανδρική» και προκαλεί το μίσος και την αποστροφή προς τους συντηρητικούς σοβινιστές και «πατριάρχες» του σήμερα. Υπάρχει επίσης ο παράγοντας του τρόμου, ο οποίος όμως αρκείται σε μια επιβλητική εισαγωγή στην αρχή της ταινίας και σε μια αιματηρή και ωμή σκηνή κορύφωσης στα τελευταία 8 λεπτά. Στο «ενδιάμεσο», οι φίλοι του τρόμου ίσως απογοητευτούν, καθώς η βία εκφράζεται περισσότερο ως συνώνυμο της καταπίεσης και της ψυχολογικής επιβολής με ακραίες εκφάνσεις. Η βαθμολογία R που εισέπραξε οφείλεται περισσότερο στην σκληρότητα κάποιων σκηνών, παρά στα λουτρά αίματος (τα οποία δίνουν το παρόν κι αυτά ως «κορύφωση» και κερασάκι στην τούρτα).
  Η γυναίκα: Μια ταινία τρόμου.

  Ταινία τρόμου είναι, μωρέ. Με το χαμηλό της μπάτζετ, με την αφέλειά της, με την σκληρότητα που υπερβαίνει ίσως ακόμη και την πραγματικότητα και με μερικές χοντροκομένες εκπλήξεις που σε κάποιες πολιτικώς ορθές παραγωγές θα μπορούσαν και να λείπουν (αναφέρομαι στην «αποκάλυψη» του τέλους για το τι κρύβεται στην μάντρα με τα σκυλιά). Οι ερμηνείες είναι από συμπαθητικές μέχρι καλές, ανάλογα με το πώς τις εισπράτει κανείς. Κάπου διάβασα ότι η «μάνα» και η «μεγάλη κόρη» παίζουνε σαν κοιμισμένες, σε αντίθεση με τον σοβινιστή πατέρα και τη μικρή κόρη. Hello!!! Μιλάμε για ένα σπίτι στο οποίο κυριαρχεί η σκληρότητα. Πώς θα μπορούσε λοιπόν να αποδωθεί καλύτερα ο ρόλος μιας μάνας και μιας κόρης που εισπράτουν άμεσα τη σκληρότητα αυτή; Έπρεπε μήπως να χοροπηδάνε απο τη χαρά τους; Η μικρή κόρη αντίθετα, είναι παιδί ακόμη και δεν έχει πάρει πρέφα για το τι συμβαίνει εκεί μέσα, οπότε λογικό είναι ο ρόλος της να είναι πιο «χαριτωμένος». Και φτάνουμε έτσι στην έκπληξη της ταινίας, που δεν είναι άλλη από την «γυναίκα». Η ηθοποιός Pollyanna McIntosh που την υποδύεται, φαίνεται να έχει μπει κυριολεκτικά στο πετσί του ρόλου μιας πρωτόγονης γυναίκας που δρα κυριευμένη από ζωώδη ένστικτα. Ασφαλώς και δεν μπορεί κάποιος να κρίνει για το πώς ερμηνεύει έναν ρόλο με «λόγια», πάντως η γλώσσα του σώματός της και κυρίως το βλέμμα της, παγώνει το αίμα του θεατή. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο άλλωστε;


  Μεγάλη ένσταση έχω σχετικά με την μουσική. Όσο κι αν έχει βαλθεί τα τελευταία χρόνια ο αμερικάνικος ανεξάρτητος κινηματογράφος να με πείσει ότι τα country ακούσματα και τα ροκάκια αποτελούν την κατάλληλη υπόκρουση για μια ταινία τρόμου, δεν το καταφέρνουν. Είναι σαν να βλέπεις μια ελληνική ταινία τρόμου και να έχει για υπόκρουσή της… μπουζούκια! Για σκεφτείτε το λίγο. Δεν κολλάει βέβαια. Η «βλάχικη» μουσική της ταινίας, δυστυχώς καταστρέφει οποιαδήποτε ατμόσφαιρα πάει να δημιουργηθεί και λειτουργεί τουλάχιστον δυσαρμονικά.

  Κατοπινή προσθήκη/συνδέσεις

  Διαβάζω στο imdb και βλέπω " The woman connections: Follows Offspring (2009)" Την ταινία εκείνη την έχω δει. Βασίζεται επίσης σε βιβλίο του Jack Ketchum, ο οποίος εντάσσει την ιστορία στο ίδιο μυθολογικό πλαίσιο με αυτο της παρόντος έργου. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι, αν δει κάποιος το offspring, θα πάρει αρκετές απαντήσεις σχετικά με το τι ήταν αυτή η "γυναίκα" τελικά. Στην ταινία εκείνη βλέπουμε ότι υπάρχει μια ολόκληρη φυλή τέτοιων πρωτόγονων ανθρώπων. Την συνιστώ με επιφύλαξη καθώς πρόκειται για κατώτερη ταινία του the woman (κυρίως στις ερμηνείες), όμως οι πορωμένοι φαν του horror δεν πρόκειται να έχουν κανένα πρόβλημα. Όσοι λοιπόν θέλουν να μάθουν περισσότερα για την φυλή της "γυναίκας" ας της ρίξουν μια ματιά και εκείνης...

  Εν τέλει

  Υπάρχουν πολλά ακόμη που θα μπορούσα να πω για την ταινία (καλά και κακά) όμως καλύτερα να την αφήσω να μιλήσει από μόνη της. Προειδοποιώ όμως ότι είναι σε ορισμένα σημεία «ωμή» και απευθύνεται σε όσους έχουν συνηθίσει σε τέτοιες εικόνες, όπως επίσης και σε όσους δεν πάσχουν από τα ενοχικά συμπλέγματα του σύγχρονου κινηματογράφου.  Trailer:  Τελευταία επεξεργασία από τον/την bill667; 27 Σεπτεμβρίου 2011 στις 00:38

   
   

 2. #2
  TV Guru! Το Avatar του/της kKKK
  Εγγραφή
  05-09-2007
  Τοποθεσία
  Black Lodge
  Δημοσιεύσεις
  5.155
  Likes / Thanks
  Δεν μου άρεσε η ταινία αλλά θα πώ κάποια πράγματα πριν φτάσω στο γιατί.

  Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο των Ketsum και McKee. Είναι το τρίτο βιβλίο μια σειράς βιβλίων του Ketsum με πρώτο το Off Season του 1980 και με δεύτερο το Offspring του 1991. Σε ταινίες βγήκαν μόνο τα Offspring και Woman.

  Έτσι πριν δώ το Woman (για το οποίο ψήθηκα απο το ριβιού) είδα το Offspring το οποίο είναι μιά πολύ καλή ταινία τρόμου οπου μια οικογένεια κανιβάλων σκοτώνει κατα συρροή κόσμο σ' ένα αμερικάνικο μέρος. Είναι μιά ταινία που δεν ακολουθεί την πεπατημένη και φαίνεται να μην την νοιάζει το politically correct.


  Kι έτσι πορωμένος με την πρώτη ταινία πάω να δώ το Woman. Δυστυχώς το Woman είναι ένα φεμινιστικό παραλήρημα. Ξεκινά ως συνδυασμός σάτιρας στην τέλεια αμερικάνικη οικογένεια και torture porn και αρχικά τα καταφέρνει. Απο ένα σημείο και μετά όμως αναλώνεται απλά στο να δαιμονοποιεί τους άντρες και να βάζει τις γυναίκες στον αρχετυπικό ρόλο του θύματος. Και μάλιστα για να το πετύχει αυτό και να μετατρέψει τη Γυναίκα σε ρόλο θύματος πουθενά στην ταινία δεν αναφέρει οτι ήταν η αρχηγός των των κανίβαλων κατα συρροή δολοφόνων της πρώτης ταινίας. Πιο πολύ την παρουσιάζει σαν μια αθώα άγρια (τύπου Ποκαχόντας) που ο κακός άντρας τη βασανίζει.
  Κι αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Κάποια στιγμή προς το τέλος η ταινία γίνεται βιαστική και στην προσπάθειά της να κορυφωθεί στα γρήγορα, οι χαρακτήρες κάνουν ηλιθιότητες και στο ξεκάρφωτο λίγο πριν το τέλος σκάει και σαν κερασάκι στην τούρτα μια ανατροπή που μέχρι και γέλιο μπορεί να προκαλέσει απο το πόσο δεν κολλάει πουθενά με την όλη ιστορία.
  Το δε φινάλε της ταινίας επιχειρεί να γίνει ένα βολικό παραμυθικό χάπι έντ το οποίο αν το καλοσκεφτεί κανείς ακυρώνει και την σημασία της ταινίας γιατί
  Spoiler  Εν τέλει το woman είναι μια ταινία που προσπαθεί να εκμεταλλευθεί μια μόδα των τελευταίων χρόνων οπου θέλει να βγαίνουν ταινίες τρόμου που προσπαθούν να το παίξουν ποιοτικά δράματα. Και ναι πολλές τα καταφέρνουν άριστα ενώ κάποιες άλλες όχι. Το woman κατα τη γνώμη μου είναι μια ταινία που ο σπλατεράς θα τη βρεί αργή και βαρετή (εκτός αν εστιάσει απλά σε κάποιες gore σκηνές που ήταν πολύ καλές) και αυτός που βλέπει domestic violence δράματα έχει δει πολύ πολύ καλύτερα (ακόμη και ο ίδιος ο Ketchum έχει βγάλει καλύτερες τέτοιες ιδέες)


  Βασίλη μπράβο για το ριβιού.
  Εξαιτίας του είδα μια πολύ καλή ταινία τρόμου, το Offspring.
  Για να διαβάζετε comics σε μορφή cbr ή cbz κατεβάστε το CDisplay απο εδώ
   
   

 3. Thanks loutrinos, bill667 thanked for this post
 4. #3
  Newbie Το Avatar του/της sam402
  Εγγραφή
  05-08-2010
  Δημοσιεύσεις
  68
  Likes / Thanks
  bill667 καταρχήν πολύ καλό το review σου.
  Tην ταινία την είχα ξεχωρίσει και εγώ κ την είδα. Ωραία ήταν. Ισως την περίμενα αλλιως, αλλα με κράτησε. Το πήγαν κάπου αλλού κ τους ξέφυγε κάπως. Εχει ορισμένες καλές σκηνές όμως. Αξίζει να την δεις. 7/10

 5. Thanks bill667 thanked for this post

Δικαιώματα Δημοσίευσης

 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε απαντήσεις
 • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε επισυναπτόμενα αρχεία
 • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τις δημοσιεύσεις σας
 •  
 • Ο BB code είναι σε λειτουργία
 • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
 • Ο Κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
 • Ο Κώδικας [VIDEO] είναι σε λειτουργία
 • Ο Κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
join us
style
switch to fluid
vBulletin & Site Copyright