Αποτελέσματα 1 έως 9 από 9

Θέμα: Alps (2011)

Αρθρογράφος Το Avatar του/της Above
    Likes / Thanks

Alps (2011)

Άλπεις (2011)

ΑLPS (2011)

Σκηνοθεσία- Γιώργος Λάνθιμος
    Σενάριο – Ευθύμης Φιλίππου, Γιώργος Λάνθιμος
    Πρωταγωνιστούν- Αριάν Λαμπέντ, Αρης Σερβετάλης, Αγγελική Παπούλια,Τζόννυς Βεκρής

Φωτογραφία-Χρήστος Βουδούρης / Ήχος- Λέανδρος Ντούνης /Μοντάζ- Γιώργος Μαυροψαρίδης/ Σκηνικά- Άννα Γεωργίαδου / Κοστούμια-Θάνος Παπαστεργίου, Βασιλεία Ροζάνα

ΕΙΔΟΣ-ΔΡΑΜΑ/ΣΙΝΕΦΙΛ

Υπόθεση- 4 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΠΕΙΣ , ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ. Μια νοσοκόμα, ένας τραυματιοφορέας, μια αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής και ενας προπονητής ΤΗΝ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ. Ο αρχηγός ονομάζεται Mont Blanc . Έχουν ως αποστολή να αντικαθιστούν νεκρούς ανθρώπους. Να απαλύνουν τον ΠΟΝΟ της απώλειας . Η ομάδα ΠΟΥ ΔΡΑ ΜΕ κανόνες θα έχει ρωγμές… Η νοσοκόμα είναι ΑΝΥΠΑΚΟΥΗ… Η θέα των ΑΛΠΕΩΝ είναι θολή.

ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ. ΨΕΥΔΕΣΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ.

ΞυπΝας μεΤα το χΑσιμο…Η πΡωτη ΜερΑ. Πως; Σηκώνεσαι… τα πόδια σου δεν σε κρατανε… Γογλοθας συναισθημάτων… Τώρα τι, που, πως… Δεν βλέπεις αυτό που αγαπούσες, που είχες μπροστά σου και δεν αντέχεις που σου λείπει… Πέφτεις, λιώνεις, σβήνεις… ΟΙ ΑΛΠΕΙΣ θα σε βοηθήσουν!

Το ΣιΝΕμα ΔεΝ είΝαι όπΩς Το ΞεΡαμε… Και δΕν μπορΟΥμε Να κΑνουμε Κατι για αυτό…

Κινηματογράφος πρόταση, δημιουργού, ρεύματος και ύφους! Μπαρμπούτσαλα κοινώς! Τις ταινίες του Λάνθιμου δεν τις αγαπά το Ελληνικό κοινό. Τις αποστρέφεται. Ο Κυνόδοντας ήταν ίσως η μονή ταινία που έφτασε στα Oscar και ΔΕΝ την θέλαμε. Θέλαμε την Πολιτική Κουζίνα ή τις Νύφες ( που αποκλειστήκαν) να φτάσουν… Ο Λανθιμος κάνει σινεμά αλλιώτικο. Που δεν είναι εύκολο, που δεν αγγίζει μαζικά, δεν αφορά πολλούς παρά μόνο τους κριτικούς και τα φεστιβάλ! Αλήθεια είναι! Στο εξωτερικό πίνουν νερό στο όνομα του, στην Αμερική, Κυνόδοντας/Αttenberg/Άλπεις υμνηθήκαν ως Greek Wave και σοβαρό Ευρωπαϊκό σινεμά!

ΣΚΗΝΗ 5- ΒΡΑΔΥ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

Ακόνισα τους Κυνόδοντες μου στην Κινέττα και ονειρεύτηκα τις Άλπεις φωνάζοντας Αttenberg!

Ένα στυλ, μια δημιουργία, μια άποψη, ένα σινεμά! Σινεμά είναι ναι… Οι Άλπεις επιδέχονται πολλές αναλύσεις φιλοσοφίες, κριτικές και άλλα τέτοια κουλτουριάρικα. Αλλά ποιος θα καταλάβει και τι… και γιατί στο φινάλε! ‘Η σ’ αρέσουν ή όχι! ‘Η σε ενδιαφέρουν ή όχι. ‘Η τις αντέχεις ως εικόνα και λόγο, ως παραλογισμό και προχωρας ή τις παράτας! Άσχετα αν σε ιντριγκαρει ο τίτλος! Που σε ιντριγκαρει! Έχεις διαβάσει και πολλά αντιφατικά και αντικρουόμενα σχόλια και ψιλοφτιάχνεσαι να την δεις! Και ας την βγάλεις στο 10 λεπτο!

Όπως και ο Κυνόδοντας (και το 2005 η Κινέττα) ο κόσμος του Λάνθιμου εγκλωβίζεται ή σε σπίτι, ή σε ξενοδοχείο ή σε ξένα σώματα! Κάπου εκεί μέσα… και αδυνατεί να αναπνεύσει, να βρει σωτηρία! Αφανίζεται αλλά ταυτόχρονα αισιοδοξεί και υπάρχει. Ελπίζει. Κανόνες υπάρχουν και δεσμεύσεις και τιμωρία. Η νοσοκόμα εδώ θα προσπαθήσει να βγει από ένα κόσμο πλασματικό και να μπει σε έναν άλλον. Όχι μεταφυσικά, αλλά ρεαλιστικά στα πλαίσια του δυνατού και του σινεμά του Λανθιμου. Όπως αυτός ορίζει το φυσιολογικό και ρεαλιστικό! Τα πλάνα και η αισθητική είναι Κυνόδοντας! Τα κοψίματα στην φωτογραφία, το μοντάζ, η λεκτική διδασκαλία των ηθοποιών, η εκφορά του λόγου! Είναι η ταυτότητα του! Το σενάριο πιο μακάβριο, πιο χιουμοριστικά μαύρο, πιο ολοκληρωμένο στην πρόθεση και το αποτέλεσμα του δημιουργού. Ο Σερβεταλης είναι ο ανεξάρτητος γκουρού τέτοιων ταινιών. Έχει την φάτσα και το σώμα. Η Παπουλια κάνει όλη την δουλειά με το να παίζει κακά, άδεια και άψογα εναρμονισμένη στην ακραία κατάσταση που την περιβάλει! Ρολόι κουρδισμένο! Οι Άλπεις έχουν μια μέθη παράλογη, δεν έχουν Χιόνη και κρύο… δεν έχουν αέρα! Αν φοβηθήκατε τον Κυνόδοντα και τα δόντια του… μην ανεβείτε εδώ. Αν πάλι όχι… σκαρφαλώστε! Αν φτάσετε μέχρι την κορυφή… καλά είναι! Εγώ την έφτασα και μετά την απόλαυσα! Ανωμαλάρα!

TRAILER

Newbie Το Avatar του/της ramianna
    Likes / Thanks
    Μεγάλη πατατα!δεν μου αρεσε καθολου

TV Master Το Avatar του/της Nefelistar
    Likes / Thanks
    Δεν είναι το στυλ των ταινιών που μου αρέσουν, αλλά την είδα, οπως είχα δει και τον κυνόδοντα και το attenberg. Καταλαβαίνω οτι είναι ενα στιλ ταινιών ως ρεύμα και ύφος διαφορετικό και όλες οι ταινίες εκει βασίζονται, αλλά, αν και δεν με εκφράζουν, έχουν ενδιαφέρον.
    Οι άλπεις μου άρεσαν λιγότερο απο τον κυνόδοντα αλλά και πάλι ειναι μια δύσκολη ταινία οχι για όλους. Εχω ενα θέμα και με το πως παίζουν οι ηθοποιοί. Δεν μ άρεσαν καθόλου.
    Η ιδέα πολύ καλή και μ' άρεσαν και ορισμένες σκηνές.
    Αbove το review κορυφή, τι να λεμε τώρα. 'Αψογο.

4. Thanks Above thanked for this post
    TV Guru! Το Avatar του/της saya
    Likes / Thanks
    Ειδα την δευτερη ταινια και εχω φτασει στο συμπερασμα οτι το σινεμα του Λανθιμου δεν ειναι σινεμα για ολους . Οπως δεν ειναι του Τριερ η καποιων αντιστοιχων γιαπωνεζων η μεξικανων συναδελφων του . Τα θεματα που επιλεγει θεωρουνται αρρωστα απο το ευρυ κοινο. Βεβαια για καποιους αλλους που δεν μας πειραζουν οι πιο αρρωστες και τρελες ταινιες ας το αναφερω ετσι , μπορουμε να το εκτιμησουμε και να πουμε αν μας αρεσει σαν ταινια , γιατι το ειδος ετσι και αλλιως το εχουμε αποδεχτει.

Η προηγουμενη ταινια του Λανθιμου , που εχει την ταση να επιλεγει στεναχωρα , τραγικα θεματα που κινουνται στα ορια της λογικης και της παραφροσυνης ηταν παρα πολυ καλη , αρτια , για το ειδος της .Και για την επομενη ταινια εχει επιλεξει ενα θεμα αρρωστο , μια αρρωστημενη κοινωνια , ομαδα που ονομαζεται αλπεις η οποια υποκαθιστα ανθρωπους που εχουν πεθανει ..τους εκμεταλευονται οικονομικα και δεν τους συμπονουν , Απλως το εκμεταλευονται για χρηματα , φτανοντας μαλιστα σε σημειο να παρακαλουν να πεθανει ενα θυμα τροχαιου για να εισπραξουν χρηματα . Οι αλπεις λοιπον ειναι ενα ειδος συμμοριας με αρχηγο τον συνηθως γλυκυτατο Αρη Σερβεταλη και εναν υπαρχηγο το ιδιο κακο.Ο Σερβεταλης ειναι καλος στον ρολο του κακου , ο ηθοποιος ομως που επαιζε τον κακο πατερα στον κυνοδοντα ηταν καλυτερος.Αρα τον επισκιαζει.Αυτο λοιπον για οσους εχουν δει τον κυνοδοντα και περιμενουν εναν αναλογο κακο με αυτον της προηγουμενης ταινιας ειναι ενα αρχικο μειον.

Η Παπουλια αυτην την φορα παιζει μια νοσοκομα μελος της συμμοριας , που πλησιαζει , ψαρευει ας πουμε τα ατομα που χανουν τους συγγενεις τους . Ουσα ομως η ιδια μελος της συμμοριας , δεν μπορεις να την λυπηθεις οπως τα παιδια της πρωτης ταινιας που ηταν θυματα των γονιων της . Ουτε ειναι τοσο συμπαθης και ολοκληρωμενος χαρακτηρας. Βασικα δυσκολα να ταυτιστεις και να συμπαθησεις χαρακτηρα, απο τους κυριους..

Eνω ο κυνοδοντας πετυχαινε δωσει το μηνυμα που ηθελε και το εδινε καθαρα . Εδω το μηνυμα ειναι συγκεχημενο . Δεν καταλαβαινεις σε κανενα σημειο που ακριβως στοχευει ο Λανθιμος , τι θελει να σου περασει πλυν της διηγησης μιας λυπητερης ιστοριας και μιας ελεγειας για την φυση των ανθρωπων.Την καταλωτικηκοινωνια που πλεον για τα χρηματα ξεπουλιουνται τα παντα, αλλα περαν απο αυτο , το σχολιο μενει μισο . Δεν ολοκληρωνεται..

Στα θετικα τα καδρα εξακουλουθουν να ειναι ομορφα οπως και η φωτογραφια . Οι ηθοποιοι διστακτικοι στην αρχη μπαινουν γρηγορα στο κλιμα και παιζουν καλα. Αλλα η καλη εικονα μεχρι τωρα σκιαζεται στο τελος που οπως προειπα δεν εξυπηρετει το νοημα..αρα χανει αρκετα απο εκει . Ενδιαφερουσα , bizzare , με θετικα στοιχεια . Αλλα ατελες το νεο πονημα του Λανθιμου..παρολα αυτα παραμενω φαν..Αν βαθμολογουσα , για το ειδος παντα θα εδινα ενα 6..

Αμποβη μου , ξερω οτι αυτες οι αρρωστες ταινιες σε τρομαζουν λιγο και δεν ειναι τοσο του γουστου σου , παρολα αυτα εκτιμω την προσπαθεια να το προσλαβεις και να το αξιολογησεις . Συγχαρητηρια για την ωραια παρουσιαση...
    Τελευταία επεξεργασία από τον/την saya; 12 Νοεμβρίου 2012 στις 21:04

6. Thanks Above thanked for this post
    Αρθρογράφος Το Avatar του/της Above
    Likes / Thanks
    Παράθεση Αρχική Δημοσίευση από τον/την saya Εμφάνιση Δημοσίευσης
    Αμποβη μου , ξερω οτι αυτες οι αρρωστες ταινιες σε τρομαζουν λιγο και δεν ειναι τοσο του γουστου σου , παρολα αυτα εκτιμω την προσπαθεια να το προσλαβεις και να το αξιολογησεις .
    Saya μου, δεν υπάρχουν ταινίες πλέον για μένα που είναι ή όχι του γούστου μου- το είχα στα πολύ μικράτα μου αυτό ως κριτήριο- υπάρχουν ταινιες, ειδών, στυλ, φορμών, προτάσεων και ρευμάτων που αντιμετωπίζονται ως μοναδικές και αξιολογούνται ανάλογα! Η "αρρώστια" πάλι, είναι προσωπικό σημείο αναφοράς για τον καθένα, εκτός των επιταγών μιας κοινωνίας που μας καθορίζει στεγνά τι είναι και τι όχι! Στην τέχνη, έχει άλλη διάσταση και οντότητα. Οι Άλπεις μου άρεσαν για αυτό που είναι, χωρίς να καταβάλουν καμία μου "προσπάθεια" πέραν του καλλιτεχνικού αποτελέσματος τους που "μου" παρέδωσαν.

8. Thanks saya thanked for this post
    TV Guru! Το Avatar του/της bill667
    Likes / Thanks
    Ω Θεέ! Τι κακή ταινία! Δύσκολα μπορώ να περιγράψω τον αποτροπιασμό μου!

Στον κυνόδοντα είχα εντοπίσει ότι αν αφαιρούσε κάποιος την ηχηρότητα του θέματος και της προσέγγισής του, τότε δεν θα απόμενε τίποτα το ουσιαστικό. Και φαίνεται πως έπεσα μέσα στην πρόβλεψή μου ότι αν ο Λάνθιμος ασχοληθεί με οτιδήποτε το λιγότερο ηχηρό ή σόκιν, θα αποτύχει παταγωδώς.

Εκεί που με ξεγέλασε η θεματολογία των Αλπεων πριν τις δω, ήταν ότι είχα ξαναδεί την ιδέα αυτή στην ταινία Noriko no shokutaku (2005) (Noriko 's dinner table). Το concept των Αλπεων είναι δάνειο από αυτή την ταινία του μεγάλου Shion Shono (ενώς από τους αγαπημένους μου σύγχρονους δημιουργούς). Εκείνη η ταινία είχε ουσία, αλλά και μια ηχηρή διαπραγμάτευση του θέματος. Πίστεψα λοιπόν ότι ο Λάνθιμος θα συνεχίσει να προκαλεί (με την καλή έννοια) όπως έκανε και στον κυνόδοντα, ή όπως έκανε κι ο Shono του οποίου την ιδέα "δανείστηκε".

Επεσα έξω.

Αυτή τη φορά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία που ο Λάνθιμος απαξιώνει την τέχνη της υποκριτικής, ενώ σε μερικά σημεία δίνει την αίσθηση ότι απαξιώνει ακόμη και τον προφορικό λόγο καθεαυτό. Εμφανώς απευθύνεται σε κοινό που δεν γνωρίζει την ελληνική γλώσσα και επομένως θα δυσκολευτεί να εντοπίσει το πόσο ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ είναι οι ερμηνείες (όλες πλην της Παπουλια της οποίας της ξεφέυγει η "ηθοποιός" που κρύβεται μέσα της σε αρκετές σκηνές). Στον κυνόδοντα λέγανε πολλοί "τα παιδιά είναι τόσο καιρό κλεισμένα και γι αυτό μιλάνε σαν ζαβά". Εδώ, δικαιολογία απλά δεν υπάρχει. Είναι δύσκολο να συμπαθήσουν οι συμπατριώτες σου το έργο σου, όταν εσύ δεν απευθύνεσαι προς αυτούς, κύριε-κατά-τ΄-άλλα -τοπικιστά.

Ομως και σεναριακά προέκυψε αχταρμάς. Είχα την απαίτηση να δω αυτό που η ταινία ισχυρίζεται πως θα παρουσιάσει. Ομως το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας δεν αφορούσε τους Αλπεις επί τω έργω, αλλά τα παρασκήνιά του έργου αυτού. Δηλαδή την προετοιμασία τους, τη ζωη τους και γενικά, το "γυρω-γύρω". Το οποίο ήταν ΒΑΡΕΤΟ!!! Χρειάστηκε να καταφύγω πολλές φορές στο fast-forward, ενώ αν το έβλεπα σε αίθουσα δεν θα είχα αυτή την πολυτέλεια και έτσι θα αναγκαζόμουν να αποχωρήσω.

Επίσης αμφισβητώ τον τίτλο "νέο ελληνικό ρεύμα" που αποδίδεται σε αυτές τις ταινίες. Δεν είναι νέο, είναι παλιό. Απλώς ενώ στις δεκαετίες 70,80 και 90 έβγαινε στον ελληνικό κινηματογράφο μια εξευρωπαισμένη βλαχοσαβούρα (δεν μπορούσε δηλαδή ο ευρωπαικός αέρας να καλύψει τον ερασιτεχνισμό και την έλλειψη καλλιέργειας), τώρα, με τις ευλογίες του Λάνθιμου, δεν προσπαθούμε πλέον να μιμηθούμε τον "ποιοτικό" ευρωπαικό κινηματογράφο, αλλά επιστρατεύουμε όλα τα τσιτάτα του παρελθόντος (την βλαχοσαβούρα δηλαδή) και την ονομάζουμε "ελληνικό" προιόν -που άλλωστε τέτοιο είναι.

Είμαι σίγουρος ότι το γεγονός ότι δεν στάλθηκε ως υποψήφια ταινία στα Οσκαρ, προστατεύει ουσιαστικά τον Λάνθιμο. Δεν θα ξαναδοκιμαστεί ώστε αυτή τη φορά να αποτύχει, αλλά προωθείται στις αίθουσες ως "έργο πετυχημένου δημιουργού" και ως τέτοιο το βλέπουν οι Αμερικάνοι. Και ως γνωστόν σε αυτό το είδος κινηματογράφου, δυσκολεύονται ως κοινό να ξεχωρίσουν την ήρα από το στάχι.

Δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή στην ταινία, στην οποία να εντοπίσω αρετές (στον κυνόδοντα και το Attenberg εντόπισα). Ενιωσα παρείσακτος σε μια ερασιτεχνική δουλειά δοκιμαστικού τυπου. Σε κατι σαν promo.

Αυτή τη φορά θα χρειαστώ κάτι ριζικά διαφορετικό για να ακολουθήσω τον Λάνθιμο. Διαφορετικά, σταματώ εδώ.

Above, tnx για το review....

Τελευταία επεξεργασία από τον/την bill667; 23 Νοεμβρίου 2012 στις 23:59

10. Thanks tarantina, Above, Chiras365 thanked for this post
    Ενεργό Μέλος Το Avatar του/της charlitos
    Likes / Thanks
    Σόρυ αλλά δεν άντεξα να την δω την έβγαλα. Κουραστική ταινία.
    Το ριβιου βέβαια πολυ καλό.

12. Thanks Above, prince charming thanked for this post
    Αρθρογράφος Το Avatar του/της Chiras365
    Likes / Thanks
    Την ταινία δεν την έχω δεί ακόμα, αλλά επειδή παρακολουθώ κάθε χρόνο το Top-10 ταινιών του έτους από την Guardian, βρήκα κάτι ενδιαφέρον.

The 10 best films of 2012, No 9 – Alps

14. Thanks bill667, Dr. Iceman Georges, Above thanked for this post
    Newbie
    Likes / Thanks
    Πραγματικα, κακη ταινία. Οχι οτι περιμενα κατι αλλο βεβαια, αλλα την ειδα ωστε να μπορω να εχω αποψη.
    Πολυ ωραια ιδεα, μαλλον κλεμενη κι αυτη σαν τον Κυνοδοντα, πολυ κακη εκτελεση.
    Αργη, ανουσια, κενη απο συναισθηματα, δεν σε παρασυρει, δεν καταλαβαινεις καν τι γινεται και γιατι.
    Και αυτη η υποκριτικη που πλασαρει ο Λανθιμος ως αποψη, τι να πω.
    Λες και διαβαζουν ποιημα στο δημοτικο.
    Γιατι αυτο το σινεμα θεωρειται πρωτοποριακο, δεν καταλαβαινω.

Δικαιώματα Δημοσίευσης

• Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε απαντήσεις
  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε επισυναπτόμενα αρχεία
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τις δημοσιεύσεις σας
  •  
  • Ο BB code είναι σε λειτουργία
  • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
  • Ο Κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
  • Ο Κώδικας [VIDEO] είναι σε λειτουργία
  • Ο Κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
join us