3. Το προτελευταίο σου επιχείρημα είναι τραβηγμένο από τα μαλλιά!! Με στενοχώρησες, είμαι στον πύργο εναέριας κυκλοφορίας κι επειδή δεν κάνω καλά, ΕΓΩ τη δουλειά μου, φταις εσύ που με στενοχώρησες; Η φιλόλογός μας στο γυμνάσιο μας έλεγε, ότι σαν άνθρωπος, με το που κλείνει η πόρτα της αίθουσας, αφήνει έξω τις όποιες έννοιες της και αφοσιώνεται στη δουλειά της, στο μάθημα!
Για το 3ο, νομίζω ότι η Χριστίνα το διατυπώνει αρκετά καλά.
Ο Walt έχει μερίδιο ευθύνης ως το άτομο που ξεκίνησε την αλυσίδα από γεγονότα που οδήγησαν στο ατύχημα. Δεν ήταν κάτι που έλεγξε ή κατεύθυνε all the way. Αλλά ήταν κάτι που ξεκίνησε από την απόφαση να μη βοηθήσει την Jane.
Ο άμεσα υπεύθυνος είναι σαφώς ο πατέρας της Jane γιατί δεν έκανε σωστά τη δουλειά του, και ο όποιος ψυχολόγος του γιατί κάποιος άφησε αυτόν τον άνθρωπο σε αυτή την κατάσταση να επιστρέψει σε δουλειά που χρειάζεται μεγάλη συγκέντρωση (υποθέτω) και υπευθυνότητα.
Τον Walt ως έμμεσα υπεύθυνο μπορεί να τον δει μόνο ο θεατής (που έχει όλα τα στοιχεία) και ο ίδιος ο Walt (που ξέρει τη σύνδεση μεταξύ του θανάτου της Jane και του ατυχήματος, και θεωρεί ότι κάπου εκεί άρχισαν όλα να πηγαίνουν σκατά (Fly) ).
O Jesse (επίσης στο Fly) λέει ότι αν δεν πέθαινε τότε η Jane, σε καναδυό βδομάδες θα τους έβρισκαν και τους δύο νεκρούς (από overdose υποθέτω). Σε αυτή την υποθετική περίπτωση, το αποτέλεσμα για τον πατέρα της Jane θα ήταν το ίδιο (ως προς την ψυχολογία και την ακαταλληλότητά του να εργαστεί με νηφαλιότητα). O Walt θα είχε μικρότερο μερίδιο ευθύνης (ναι, πάλι δεν θα ήταν εντελώς ανεύθυνος), αλλά τότε (κατά τη γνώμη μου) δεν θα είχε τις τύψεις που έχει στην 3η season. Τέσπα, ως συνήθως δεν έχει νόημα να εμβαθύνει κανείς σε what-if σενάρια.
Πάντως το γενικότερο πλαίσιο της σειράς, είναι η εξερεύνηση των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα επειδή ο Walt πήρε την απόφαση να κάνει το Break Bad του και να μπλέξει και τον Jesse σε αυτό. Και ως εκ τούτου, δύσκολα θα βρεις πράγματα στη σειρά για τα οποία ο Walt δεν έχει μικρό ή μεγάλο μερίδιο ευθύνης.
εγώ δηλαδή, δεν λέω ότι θα το έκανα αυτό προσωπικά αν ήμουν σε αντίστοιχη περίπτωση
Μια πάρα πάρα πολύ απλή ερώτηση: γιατί δε θα το έκανες; Και, αφού απαντήσεις, σκέψου τι σημαίνει η απάντησή σου για τον Γουόλτ (που το έκανε) και για τους ανθρώπους που εξακολουθούν να τον θαυμάζουν.
(Βρήκα και τον νομικό όρο του εγκλήματός του: γνήσια παράλειψη λύτρωσης από κινδύνου ζωής, άρθρο 307 Ποινικού Κώδικα.)
Επιχείρημα: "Πιστεύεις πως από ένα σημείο και μετά είχε ανάγκη ο Walt τον Jesse για να συνεχίζει την παρασκευή της μεθ; Είχε και τις άκρες να την σπρώξει και βοηθούς." Απάντηση: Άκρες είχε, τη Λίντια, που δεν είναι καθόλου μα καθόλου εμπιστεύσιμη, πανικοβάλλεται εύκολα, είναι αδίστακτη και η εταιρεία της η Madrigal βρίσκεται υπό αστυνομική έρευνα. Όχι και οι καλύτερες προϋποθέσεις συνεργασίας, θα έλεγα.
Αλλά βοηθούς ΔΕΝ είχε ο Γουόλτ. Ο Τοντ ήταν λύση ανάγκης και θα χρειαζόταν χρόνο μέχρι να φτάσει στο επίπεδο του Τζέσι, πράγμα που σημαίνει ότι θα έπεφτε η ποσότητα της παραγωγής, ενώ τον Γκέιλ, που ήταν η τέλεια επιλογή, τον φοβόταν γιατί μπορεί να μάθαινε τη συνταγή και μετά ο Γκας μπορούσε να τον καθαρίσει χωρίς πρόβλημα.
Συμπέρασμα, ο Γουόλτ είχε ακόμα ανάγκη τον Τζέσι και δεν τον κρατούσε από συναισθηματισμό και μόνο.
Άποψη: "Θέλω πολύ ένα τέλος με τον Γουόλτ να μην αφήνει τίποτα όρθιο όσον αφορά πρώην και νυν συνεργάτες, θέλω αν πεθάνει να πεθάνει από φυσικά αίτια, θέλω ο γιος του να μην μάθει τίποτα και η οικογένειά του να συνεχίσει ειρηνικά τη ζωή της." Απάντηση: δηλαδή, δε θες δικαιοσύνη. Όπως είπε και ο Χανκ, δεν μπορεί, δε νοείται ο Γουόλτ να διαπραγματευτεί τον τρόπο διαφυγής του και να γλυτώσει. Η ΜΟΝΗ επιλογή είναι να φερθεί σαν άντρας και να ομολογήσει. Καμιά αρρώστια, ούτε καν κι αν είναι ανίατη, δε δικαιολογεί ή παραγράφει εγκληματικές πράξεις. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να δεχτώ την ατιμωρησία για κανέναν απολύτως λόγο, ειδικά όταν δεν υπάρχει μεταμέλεια.
Όσο για τον Τζούνιορ και τη Χόλι, τα μόνα αθώα πλάσματα σ' αυτή την ιστορία (χμ, και η Μαρί αθώα είναι), ΠΡΕΠΕΙ να μάθουν την αλήθεια -- κατά προτίμηση, όσο ο Γουόλτ είναι ζωντανός, για να μπορέσει να τους δει να τον μισούν και να καταλάβει ότι η κάθε πράξη του έχει επιπτώσεις στις ζωές όλων γύρω του, κάτι που ποτέ δεν είχε τη σοφία να συνειδητοποιήσει. Εννοείται ότι η γνώση αυτή θα τους τσακίσει και εννοείται ότι είναι κρίμα, γιατί τα παιδιά δε φταίνε, αλλά "αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα". Θα είναι εξαιρετικά οδυνηρό, αλλά κανείς δεν είπε ότι η κάθαρση είναι εύκολη.
Επιχείρημα: "Ο Walter ήταν Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ του έτυχε του Jesse στη ζωή του. Τι ήταν η ζωή του Jesse πριν οι ζωές τους συναντηθούν και πάλι; Πιο shit δεν γίνεται. Μετά η ζωή του απέκτησε νόημα, απέκτησε έναν "πατέρα" γιατί έτσι τον έβλεπε τον Walt και ο Walt σαν παιδί του έστω και αν τον μανιπιουλάριζε αργότερα." Απάντηση: *ξεφύσημα απογοήτευσης* Αν δεν ήξερα καλύτερα, θα πίστευα ότι τρολάρεις...
Καταλαβαίνω τι εννοείς όταν μιλάς για νόημα στη ζωή, αλλά πραγματικά σε καλώ να το ξανασκεφτείς.
Τι ξέρουμε για τον Τζέσι; Γύρισα πίσω, κυρίως στο 1Χ04: είναι από μια μικροαστική οικογένεια και, όταν ήταν μικρότερος, του άρεσε να σκιτσάρει. Ήταν κακός μαθητής, όχι γιατί είναι χαζός, αλλά επειδή είναι τεμπέλης, αν, όμως, τον παρακινήσει κάποιος, μπορεί να βάλει τα δυνατά του (η ιστορία με το ξύλινο κουτί που είπε στην απεξάρτηση). Έχει αδυναμία στα παιδιά, λόγω του μικρότερου αδερφού του και ήταν αυτός που φρόντισε τη θεία του, όταν εκείνη αρρώστησε από καρκίνο. Δε μάθαμε ποτέ τι ακριβώς ήταν εκείνο που τον οδήγησε στα ναρκωτικά σε μικρή ηλικία (περιέργεια, κακές παρέες, βαρεμάρα; ), αλλά είναι σίγουρο ότι οι γονείς του δεν αδιαφορούσαν γι' αυτόν. Όμως, μετά από πολλές προσπάθειες να τον βοηθήσουν να απεξαρτηθεί, έχουν απογοητευτεί και χρησιμοποιούν την τακτική του "tough love", μήπως και τον συνετίσουν, διώχνοντάς τον από το σπίτι. Δεν τους είναι εύκολο, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να βοηθήσεις κάποιον που τη δεδομένη στιγμή δε θέλει να σωθεί.
Όσο κι αν τον αγαπώ τον Τζέσι, δεν αρνούμαι να παραδεχτώ ότι η χάλια ζωή που ζούσε μέχρι που ξεκίνησε τη δουλειά με τον Γουόλτερ ήταν δικό του φταίξιμο. Αλλά μπορεί κανείς στα σοβαρά να ισχυριστεί ότι τα πράγματα στη συνέχεια βελτιώθηκαν; Ναι, έβγαλε ένα σκασμό λεφτά, αλλά βρισκόταν πάντα υπό την απειλή κάποιου ναρκοβαρώνου, ο Τούκο και ο Χανκ τον σάπισαν στο ξύλο, o φίλος του ο Κόμπο σκοτώθηκε από δική του και του Γουόλτ υπαιτιότητα, έχασε την Τζέιν, χώρισε από την Άντρεα, έγινε δολοφόνος δύο φορές (Γκέιλ και εγγονός του Τίο, στο Μεξικό), τον κυνήγησε το καρτέλ... Οπότε, τι χάρη ακριβώς του έκανε ο Γουόλτ; Πώς έγινε πιο ευτυχισμένος; (Hint: δεν έγινε.) Επειδή έμαθε απέξω μια διαδικασία και μπορούσε να την αναπαραγάγει; Αυτό δεν ήταν αληθινή γνώση ούτε επίτευγμα, ήταν μια πολύ καλή παπαγαλία, γιατί, όπως και ο ίδιος είχε πει, αν τύχαινε κάποιο τεχνικό πρόβλημα, δε θα μπορούσε να το επιλύσει. Ο Τζέσι έχει ικανότητες, το απέδειξε με τις ιδέες του για τους μαγνήτες (έστω κι αν αυτό έγινε ουσιαστικά κατά λάθος) και τη ληστεία του τραίνου. Ο Γουόλτ ποτέ δεν τον ενθάρρυνε να αναπτύξει αυτές τις ικανότητες, γιατί τον ήθελε άβουλο και πειθήνιο όργανό του.
Όπως είπα και πιο πριν, η σχέση τους έτεινε κάποιες φορές σε πατέρα-γιου. Όμως, ποτέ δεν είχε το αντίστοιχο βάθος, τουλάχιστον όχι από την πλευρά του Γουόλτ. Γιατί όταν αγαπάς/ενδιαφέρεσαι, δε μανιπουλάρεις. Αυτό το κάνεις όταν θες κάτι να κερδίσεις.
Επιχείρημα: "Σιγά μην αρκούνταν σε μια εφάπαξ δόση από το γερο-Γουόλτ η μικρή, από τη στιγμή που θα μπορούσε να τον απειλεί μόνιμα." Απάντηση: Δεν μπορεί κανείς να το πει με σιγουριά, γιατί όλα είναι εικασίες, αλλά εγώ έμεινα με την εντύπωση ότι το θέμα της δεν ήταν τα όλο και περισσότερα χρήματα. Αυτό που ήθελε ήταν να την κάνουν από το Νέο Μεξικό, να είναι "ελεύθεροι", χωρίς κανένας να τους πρήζει. Πιθανώς να προσπαθούσαν να αποτοξινωθούν, ακόμα πιο πιθανό είναι να αποτύγχαναν -- αλλά δε βλέπω την Τζέιν ως εκβιάστρια, ούτε πιστεύω ότι ο Τζέσι θα το δεχόταν. Σε κάθε περίπτωση, ο φόνος της βαραίνει τον Γουόλτ.
Επιχείρημα: "Με στενοχώρησες, είμαι στον πύργο εναέριας κυκλοφορίας κι επειδή δεν κάνω καλά ΕΓΩ τη δουλειά μου, φταις εσύ που με στενοχώρησες;" Απάντηση: Φυσικά καταλαβαίνεις ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ο πατέρας της Τζέιν δεν ήταν "στενοχωρημένος" επειδή έχασε η Πανάθα ή επειδή του φάγαν το μπιφτέκι. Είναι συντετριμμένος επειδή έχασε τη μονοχοκόρη του και σ' αυτό έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης ο Γουόλτ. Ισχύουν όλα όσα λέει πιο πάνω ο Krasas και υπενθυμίζω ότι στο θαυμάσιο "Fly" ο Γουόλτ, μέσα στη θολούρα της αϋπνίας του, παραδέχεται ότι το τέλειο θα ήταν να είχε πεθάνει ο ίδιος τη νύχτα του θανάτου της Τζέιν, πριν βγει καν από το σπίτι του και πάει στο μπαρ. Μάλιστα, λέει στον Τζέσι ότι λυπάμαι πάρα πολύ για την απώλειά του και πιστεύω ότι εκείνη τη στιγμή το εννοούσε αληθινά, πράγμα που σημαίνει ότι και ο ίδιος παραδέχεται την ενοχή του.
ΥΓ. Αχ, τώρα που ξαναείδα αυτά τα επεισόδια, πόσο πιο πολύ αγαπώ τον Τζέσι...
Maybe there's hope.
Be ashamed to die until you have won some victory for humanity.
Horace Mann
Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω. Nίκος Καζαντζάκης
Well, well, well, sorry για την καθυστέρηση αλλά κάποιες υποχρεώσεις δεν με άφησαν να πω την άποψή μου κυρίως για τις απόψεις της HristinaB (και γενικά).
Πολύ ωραία η ανάλυσή σου Χριστίνα και πραγματικά χρήσιμες οι νομικές πληροφορίες. Σε γενικές γραμμές δεν διαφωνώ μαζί σου αλλά επειδή είμαι κυρίως του πρακτικού και του “βλέπω τα πράγματα με ψυχρό μάτι και κρύο αίμα” έχω να πω τα εξής:
Ο Walt είναι πράγματι εγκληματίας, σε αυτό δεν διαφωνεί κανένας. Ούτε εγώ. Τότε γιατί τον “υποστηρίζω”; Γιατί το 95% των όσο διαβάζω τα έχουν βάλει μαζί του ή μιλούν αρνητικά γι’ αυτόν παραβλέποντας αρκετές φορές την συμπεριφορά των υπολοίπων, μεμονωμένη ή σε σχέση με τον Walt. Μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές την συμπεριφορά μας την καθορίζουν και άλλοι παράγοντες και όχι μόνο ο χαρακτήρας μας. Let’s go.
Υπόθεση Jane: Ποιος ευθύνεται για τον θάνατο της Jane; Κατά τη γνώμη μου 100% η Jane και κανένας άλλος. Είμαι απόλυτος σε αυτό. Δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο νόμος και ο νομοθέτης. Η ίδια πήρε τη δόση, η ίδια ευθύνεται για τις συνέπειες.
Ας πάρω τη δική σου (και όχι μόνο) άποψη ότι φταίει ο Walter που δεν την βοήθησε. Γιατί φταίει ο Walter και δεν φταίει ας πούμε ο Jesse που δεν την απέτρεψε από το να κάνουν χρήση ηρωίνης; Επειδή βρέθηκε εκεί την στιγμή που έκανε εισρόφηση και δεν τη βοήθησε; Πριν φτάσει σε αυτή, ο Jesse δεν έχει ευθύνη; Δεν είναι έγκλημα να κάνεις χρήση; Δεν είναι έγκλημα να προτρέπεις μια κοπέλα που, υποτίθεται, είναι για 18 μήνες καθαρή να καπνίσει μεθ και μετά να συναινείς στο να πάρετε μαζί την ηρωίνη; Που είναι η ευθύνη του Jesse σε αυτό; Γιατί δεν τον βάζεις καθόλου στους υπεύθυνους; (μην ακούσω πάλι “σαφώς και ο jesse έχει ευθύνη αλλά ο Walter μπλα μπλα μπλα”. Τα νομικά είναι για τους δικηγόρους και μόνο.
Υπόθεση Jane-Jesse: Όπως είπε και ο Krasas, το ίδιο λέει και ο Jesse στο “Fly”. Ας μην κοροϊδευόμαστε, αυτή η σχέση δεν υπήρχε περίπτωση να έχει αίσιο τέλος. Ο Jessούλης σου της έδωσε να καπνίσει μεθ, η Jane του έφερε ηρωίνη αργότερα, είχαν ένα σκασμό λεφτά να χαλάσουν και εσύ πιστεύεις ακόμη ότι η κατάληξη τους θα ήταν καλή; Ειλικρινά τώρα το πιστεύεις;
Κλείνοντας το θέμα Jesse-Jane να μην ξεχάσουμε και τον εκβιασμό της Jane (ποινικό αδίκημα αν το πάρουμε νομικίστικα). Όπως λέει σωστά και ο freedoom δεν υπήρχε περίπτωση να αρκεστεί στο εφάπαξ ποσό. Μόλις τους τελείωναν τα dollars, (σύντομα δηλαδή) θα συνέχιζε τον εκβιασμό. Το έχουμε δει αυτό το έργο ΠΟΛΛΕΣ φορές σε ανάλογες περιπτώσεις.
Υπόθεση αεροπορικό δυστύχημα: όπως και με τον θάνατο της Jane (που έχει αποκλειστική ευθύνη η Jane) έτσι και εδώ αποκλειστική ευθύνη έχουν ΤΡΕΙΣ άνθρωποι: ο ίδιος πρώτος από όλους, ο ψυχολόγος και ο προϊστάμενος του που συμφώνησαν να δουλέψει σε ένα τόσο σημαντικό πόστο. Και εδώ είμαι απόλυτος. Τι λέει ο νόμος πάλι δεν με ενδιαφέρει.
Ας πάρω και πάλι τη δική σου άποψη ότι φταίει ο Walter και γι αυτό! Γιατί δεν φταίει ο Jesse που την επηρέασε να ξεκινήσει χρήση; Γιατί δεν φταίει η Jane που έκανε υπερβολική χρήση; Γιατί δεν φταίει αυτός έκανε τον έλεγχο των δικαιολογητικών για να νοικιάσει ο Jesse το σπίτι δίπλα στην Jane; Και με ψεύτικο όνομα μην ξεχνάμε. Γιατί δεν φταίει αυτός που έβαλε αυτόν τον υπάλληλο σε αυτή τη θέση; Μπλα μπλα μπλα και πάει λέγοντας.
Next one: Ο Μάϊκ φέρθηκε καλύτερα στον Jesse από τον Walter. Πλάκα κάνεις; Μιλάμε για τον Μάϊκ έτσι, αυτόν που αν το απαιτούσε η περίσταση θα σκότωνε με ευκολία ακόμη και συγγενή του. Έναν ψυχρό δολοφόνο (και αυτό το είδαμε πολλές φορές). Μιλάς για τον Μάϊκ, που αν του έδινε εντολή ο Gus να τον εκτελέσει όσο έκαναν τις παραλαβές, θα το έκανε χωρίς δεύτερη σκέψη. Που τον πήρε υπό την “προστασία” του όπως λες για να τον αποκόψει από τον Walter. Μιλάς για τον Μάϊκ που του έπαιξαν θέατρο με τους τύπους που δήθεν τους την έστησαν στην τελευταία παραλαβή. Άλλη σειρά βλέπουμε, δεν γίνεται. Μιλάς ότι ένας ψυχρός και χωρίς συναισθήματα δολοφόνος φέρθηκε καλύτερα στον Jesse μετά από όλα τα παραπάνω. Εδώ θα δανειστώ την φράση σας: δεν περιγράφω άλλο.
Υπόθεση “Ο Γουόλτ είναι εγκληματίας αν και δεν σκότωσε ο ίδιος ή δεν έδωσε εντολή να σκοτώσουν (μέχρι τώρα) κανέναν αθώο”. Ναι το πιστεύω. Πες μου πραγματικά έναν αθώο που σκότωσε ο Walter μέχρι τώρα. Έναν. Και μην μου πεις την Jane. Γιατί και η Jane δεν είναι αθώα. Διότι αν πάρω τα δικά σου νομικά επιχειρήματα η αγορά, χρήση και κατοχή ηρωίνης συνιστά ποινικό αδίκημα. Άσε που αν πάρω τη δική σου εκδοχή, ότι φταίει κάποιος για τα θύματα του αεροπορικού, τότε και η Jane φταίει. Μην μου πεις τον χημικό γιατί και αυτός μεθ παρασκεύαζε και με τον Gus συνεργαζόταν (ή θα συνεργαζόταν, πρόθεση μιας και σου αρέσουν τα νομικά).
Υπόθεση “Ο Walter ήταν Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ του έτυχε του Jesse στη ζωή του”.
Όχι φυσικά και δεν τρολάρω. Κρίνω με τα όσα έχουμε δει ΚΑΙ μας έχουν δείξει μέχρι τώρα. Ο Jesse είχε μια ζωή άστα να πάνε. Μόνος σε ένα σπίτι, οι γονείς του δεν τον ήθελαν, του πήραν το σπίτι μετά, εξαρτημένος από τη μεθ και με 3 φίλους όχι καλύτερους από αυτόν (όσον αφορά την κατάσταση τους). Η ζωή του φαινόταν να μην είχε νόημα. Τώρα θα μου πεις τι νόημα απέκτησε με όλα αυτά που έγιναν; Οι προθέσεις και των δύο (Walt, Jesse) δεν ήταν να γίνει όλο αυτό το μπάχαλο. Από την άλλη, έστω και έτσι, η ζωή του απέκτησε νόημα, βγήκε από τη μιζέρια, κάτι έκανε. Μέχρι να τον καρφώσει στον Hank και να ομολογήσει, ο Walter τον προστάτευε. Τον θεωρούσε αυτό που λέει family.
Η σειρά έχει κάνει, εν τέλει, μερικές παραλήψεις μέχρι τώρα: δεν μας έχει δείξει σε flashback τη ζωή του Jesse και των Walter-Skyler στο παρελθόν για να έχουμε μια πιο σαφή και πλήρη εικόνα τους. Ελπίζω με την επιτυχία που έχει κάνει η σειρά να το σκεφτούν και να το υλοποιήσουν.
Δεν ξέρω αν έχει νόημα να ανταπαντήσω, γιατί νομίζω ότι τα έχω ξαναπεί, αλλά η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει, οπότε...
Θα το γράψω με bold και κεφαλαία, για να μην υπάρχει παρεξήγηση: Ο ΜΟΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΘΩΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ Η ΧΟΛΙ. Σε όλους τους άλλους θα μπορούσαμε να προσάψουμε κάποιο έγκλημα/λάθος. Και αυτό συμπεριλαμβάνει και τον αγαπημένο μου Τζέσι, όπως έχω ξαναπεί.
Τζέιν:
1. φταίει ο Walter (...) επειδή βρέθηκε εκεί την στιγμή που έκανε εισρόφηση και δεν τη βοήθησε; 2. Πριν φτάσει σε αυτή, ο Jesse δεν έχει ευθύνη; 3. Δεν είναι έγκλημα να κάνεις χρήση; 4. Δεν είναι έγκλημα να προτρέπεις μια κοπέλα που, υποτίθεται, είναι για 18 μήνες καθαρή να καπνίσει μεθ και μετά να συναινείς στο να πάρετε μαζί την ηρωίνη; 5. Που είναι η ευθύνη του Jesse σε αυτό; Γιατί δεν τον βάζεις καθόλου στους υπεύθυνους;
1. ΝΑΙ. Δες το κι έτσι: ας πούμε ότι είμαι στη θάλασσα και κάποιος που δεν ξέρει μπάνιο ανοίγεται στα βαθιά, χάνει την ψυχραιμία του κι αρχίζει να βουλιάζει. Εγώ είμαι επίτιμο μέλος του Baywatch, τον βλέπω, δεν κάνω τίποτα κι αυτός πνίγεται. Έχω ευθύνη για το θάνατό του; Μην το δεις καθόλου νομικά, μόνο τη λογική σου βάλε.
2. Ναι, έχει.
3. Σύμφωνα με τον ελληνικό ποινικό κώδικα είναι, αλλά (κατά την άποψή μου) κακώς. Η παρασκευή και εμπορία είναι τα πραγματικά εγκλήματα. Διαφορετικά, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν είναι έγκλημα και το κάπνισμα, το οποίο επίσης είναι εθιστικό και επίσης σκοτώνει.
4. Ναι.
5. Ο Τζέσι έχει ευθύνη, το έχω ξαναπεί (θα με βάλεις να ξαναψάξω τα ποστ μου; ) και, το βασικότερο, το ξέρει και το παραδέχεται και ο ίδιος. (Σύμφωνα με συνέντευξη του Aaron Paul "he definitely did have this chemical romance, got Jane back on drugs. He’s completely blaming himself for that".) Ο Γουόλτ, όμως, θεωρεί ότι είχε δικαίωμα να το παίξει Θεός και να αποφασίσει για τη ζωή ή το θάνατο κάποιου άλλου. Δε με ενδιαφέρει το σκεπτικό του, το να αφαιρείς μια ζωή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΣΩΣΤΟ.
Υπόθεση Jane-Jesse: πιστεύεις ακόμη ότι η κατάληξη τους θα ήταν καλή; Ειλικρινά τώρα το πιστεύεις;
Πάλι με βάζεις να επαναλαμβάνομαι. Κάπου έχω ξαναγράψει ότι "πιθανώς να προσπαθούσαν να έκαναν αποτοξίνωση, ακόμα πιο πιθανό είναι να αποτύγχαναν". Αλλά αυτό δε δικαιολογεί την απόφαση του Γουόλτ, η οποία πάρθηκε ακριβώς επειδή ο Γκίλιγκαν ΗΘΕΛΕ να μας δείξει σε τι επίπεδα φαυλότητας μπορεί να φτάσει ο χαρακτήρας. Σκοπός της σειράς είναι να μας κάνει να φρικάρουμε με τη μεταμόρφωση του κ. Γουάιτ και, με βάση αυτά που υποστηρίζεις, έχω την αίσθηση ότι δεν το έχει πετύχει μαζί σου...
Σχετικά με το αεροπορικό δυστύχημα: εδώ η σειρά πέτυχε το σκοπό της, που ήταν να καταδείξει ακριβώς το πώς οι πράξεις του καθενός έχουν αντίκτυπο στη ζωή όλων των υπόλοιπων γύρω του. Χρησιμοποιείς μια πολύ σωστή έκφραση σε άλλο ποστ σου, όλα είναι "αλυσίδα γεγονότων". Ίσως να μπαίνουμε σε φιλοσοφικά (ή και θεολογικά) μονοπάτια, αν αρχίσουμε να ψάχνουμε τον πρωταρχικό υπαίτιο: μήπως τελικά φταίει ο θεός, που έστειλε καρκίνο στον Γουόλτ και ξεκίνησε η όλη ιστορία; Μήπως φταίει ο εφευρέτης εκείνης της χημικής ουσίας στην οποία πιθανώς εκτέθηκε ο Γουόλτ και απέκτησε καρκίνο του πνεύμονα; Πού μπορεί να τελειώσει μια τέτοια αναζήτηση; Εδώ, λοιπόν, είναι που μπαίνει η έννοια της προσωπικής ευθύνης: κάθε ένας από εμάς (πρέπει να) είναι υπεύθυνος για το δικό του κρίκο της αλυσίδας. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι ο Γουόλτ, που τόσο υποστηρίζεις, φαίνεται ότι το αντιλαμβάνεται αυτό σε κάποιο βαθμό, όπως αποδεικνύει η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του στη σχολική συγκέντρωση μετά το δυστύχημα. Αυτό που νιώθει, αλλά δε θέλει να παραδεχτεί, είναι τύψεις.
Γκέιλ: Δεν ξέρω γιατί νομίζεις ότι τον συμπαθώ/λυπάμαι. Ο τύπος αποφάσισε να παράγει μεθ επειδή το είδε ως επιχειρηματική ευκαιρία ("αν δεν ήμουν εγώ, θα ήταν κάποιος άλλος", μιας και υπάρχει ζήτηση στην αγορά). Αυτή η νοοτροπία του τον κάνει ίσως ακόμα χειρότερο και από τον Γουόλτ των πρώτων επεισοδίων, όταν είχε πείσει τον εαυτό του (κι εμάς) ότι έκανε ό,τι έκανε για την οικογένεια. Ο Γκέιλ έγινε παρασκευαστής ναρκωτικών για την κονόμα, χωρίς καν να έχει ένα συγκινητικό άλλοθι, όπως ο Γουόλτ της αρχής. Εννοείται ότι ΔΕΝ είναι αθώος. Αλλά η δολοφονία του (που μάρκαρε την αρχή του τέλους για τον Τζέσι) ήταν εν ψυχρώ: ο Γκέιλ ήταν το πιόνι που θυσίασε ο Γουόλτ στο σκάκι που έπαιζε με τον Γκας, προκειμένου να κάνει το ρουά ματ.
Μάικ: τον συμπαθώ περισσότερο από τον Γουόλτ, γιατί είναι ένας εγκληματίας με μπέσα. Επιμένω ότι φέρθηκε πιο ντόμπρα στον Τζέσι, γιατί προσπάθησε επανειλλημένως να τον πείσει να την κάνει με ελαφρά όταν έβλεπε την καταιγίδα να πλησιάζει, σε αντίθεση με τον Γουόλτ, που τον τραβούσε συνέχεια πίσω. Δεδομένου του χαρακτήρα του (ήταν ένας πληρωμένος δολοφόνος...), δεν περίμενα να είναι πιο διαχυτικός, αλλά νιώθω έντονα ότι τον συμπαθούσε τον Τζέσι.
Maybe there's hope.
Horace Mann
Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω. Nίκος Καζαντζάκης
Μάικ: τον συμπαθώ περισσότερο από τον Γουόλτ, γιατί είναι ένας εγκληματίας με μπέσα. Επιμένω ότι φέρθηκε πιο ντόμπρα στον Τζέσι, γιατί προσπάθησε επανειλλημένως να τον πείσει να την κάνει με ελαφρά όταν έβλεπε την καταιγίδα να πλησιάζει, σε αντίθεση με τον Γουόλτ, που τον τραβούσε συνέχεια πίσω. Δεδομένου του χαρακτήρα του (ήταν ένας πληρωμένος δολοφόνος...), δεν περίμενα να είναι πιο διαχυτικός, αλλά νιώθω έντονα ότι τον συμπαθούσε τον Τζέσι.
Εγκληματίας με μπέσα; Έχουν οι πληρωμένοι δολοφόνοι/εγκληματίες μπέσα;
Όταν έβλεπε την καταιγίδα να πλησιάζει την έκανε για πάρτι του και μόνο. Και αν συμβούλευε και τον Jesse να την κάνει ήταν γιατί μισούσε τόσο πολύ τον Walter και λιγότερο γιατί νοιαζόταν για το "kid" όπως έλεγε.
Μερικά επεισόδια πιο πίσω θα τον είχε καθαρίσει σαν αυγό τον Jesse αν δεν γινόταν η συμφωνία (και δεν το ήθελε το σενάριο).
Spoiler
Πιστεύω τον συμπαθείς γιατί θα ήθελες πολύ να είναι αυτός που θα φύτευε μια σφαίρα στο κεφάλι του Walt.
Εγκληματίας με μπέσα; Έχουν οι πληρωμένοι δολοφόνοι/εγκληματίες μπέσα;
Αυτός είχε, όπως φάνηκε και από το γεγονός ότι πλήρωνε τους άντρες του που είχαν μπει φυλακή για να καλύψουν τις επιχειρήσεις του Γκας.
Αρχική Δημοσίευση από τον/την baspav
Μερικά επεισόδια πιο πίσω θα τον είχε καθαρίσει σαν αυγό τον Jesse
Δε διαφωνώ με αυτό, το θέμα, όμως, είναι πώς εξελίχτηκε η σχέση τους στη συνέχεια. Και είναι γεγονός ότι, στη συνέχεια, ο Μάικ τον συμπάθησε τον Τζέσι (πώς δε θα μπορούσε, άλλωστε; ) κι εκείνος τον εμπιστεύτηκε επίσης (γι' αυτό και αγωνιζόταν να κάνει τον γιατρό να τον βοηθήσει μετά το μακελειό με το καρτέλ στο Μεξικό). Στο 5Χ01 ("Live Free or Die") ο Μάικ είναι έτοιμος να την μπουμπουνίσει στον Γουόλτ επειδή σκότωσε τον Φρινγκ, αλλά ο Τζέσι τον σταματά μπαίνοντας στη μέση ("Για να τον σκοτώσεις, πρέπει να σκοτώσεις κι εμένα"). Μάντεψε τι, ο Μάικ τελικά δε σκοτώνει κανέναν...
Και αν συμβούλευε και τον Jesse να την κάνει ήταν γιατί μισούσε τόσο πολύ τον Walter και λιγότερο γιατί νοιαζόταν για το "kid" όπως έλεγε.
Ο Μάικ δεν έπαιρνε συναισθηματικές αποφάσεις. Απόδειξη το 5Χ02 ("Madrigal"), όταν αρχικά αρνείται να συμμετάσχει στη συνεργασία και ο Γουόλτ του προτείνει να πάρει μια ψυχρή απόφαση ("leave the emotion out of this"). "Αυτό κάνω", του απαντά ο Μάικ. "Είσαι κακά μαντάτα. Λυπάμαι που ο μικρός εδώ δεν το βλέπει, αλλά εγώ το βλέπω σίγουρα. Είσαι μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Και δεν έχω καμιά πρόθεση να είμαι κοντά στην έκρηξη." Τα λόγια του δεν απευθύνονται άμεσα στον Τζέσι, ο οποίος τα ακούει βέβαια, αλλά δε φαίνεται να τον επηρεάζουν. Ο Μάικ έχει υπάρξει χρόνια στο κουρμπέτι και ξέρει να διαβάζει τις καταστάσεις και να φυλάγεται, αλλιώς δε θα είχε επιζήσει τόσο καιρό. Η απόφασή του είναι βασισμένη στην ψυχρή λογική και το ένστικτό του, όχι στην προσωπική του αντιπάθεια για τον Γουόλτερ.
Η άποψη ότι ήθελε να απομακρύνει τον Τζέσι από τον Γουόλτ μόνο και μόνο για να διαλύσει τη συνεργασία τους δε με βρίσκει σύμφωνη και, για να υποστηρίξω την πλευρά μου, ξαναείδα τα σχετικά επεισόδια. Στο 5X06 ("Buyout") ο Μάικ αποφασίζει να φύγει επειδή η Δίωξη τον έχει πάρει στο κατόπι και ο Τζέσι τον ακολουθεί, γιατί δεν την παλεύει πια μετά το φόνο του παιδιού στην έρημο. Κι ενώ προσπαθεί ξανά και ξανά να πείσει τον Γουόλτ να σταματήσει κι εκείνος, να πάρει ένα σκασμό λεφτά και να επιστρέψει στην οικογένειά του, χωρίς φόβο και άγχος, εκείνος είναι ανένδοτος, άπληστος και αλαζόνας και αρνείται.
Στο 5Χ07 ("Say my name"), ο Γουόλτ κλείνει συμφωνία με τους νέους διανομείς και προσπαθεί να κρατήσει τον Τζέσι με κολακείες, αλλά αυτός δεν αλλάζει γνώμη. Ο Μάικ φεύγοντας τους υπενθυμίζει να μαζέψουν τον κοριό που έχουν βάλει στο γραφείο του Χανκ (αν μισούσε τόσο τον Γουόλτ, πολύ που θα τον ένοιαζε) και έχει τον παρακάτω διάλογο με τον Τζέσι:
Τζέσι: Υποθέτω ότι θα τα ξαναπούμε.
Μάικ: Όχι. Δε νομίζω. Όταν φεύγω, φεύγω.
Τζέσι: Κι εγώ φεύγω, Μάικ.
Μάικ (τον κοιτάει σαν να μην το πιστεύει εντελώς): Μικρέ... να προσέχεις τον εαυτό σου.
Δες επίσης ξανά τη σκηνή στο 5Χ01, όταν ο Μάικ τηλεφωνεί στην αστυνομία και μαθαίνει ότι το λάπτοπ του Φρινγκ έχει κατασχεθεί. Θεωρώντας ότι όλα είναι χαμένα, σηκώνεται να φύγει ("Ω ναι, τον ήπιαμε. Ξέρετε την έκφραση 'Χάρηκα για τη γνωρίμία;' Δε χάρηκα.") και συμβουλεύει τον Τζέσι να κάνει το ίδιο πράγμα, γιατί είναι απλώς θέμα χρόνου μέχρι να τους πιάσουν. Δεν τον ενδιαφέρει να σπάσει τη συνεργασία, τον ενδιαφέρει να γλυτώσει από τη σύλληψη. Στη συνέχεια, όταν επεξεργάζονται το κόλπο με τους "magnets, bitch!" [ήθελα τόσο καιρό να γράψω ότι ο τυπάς με τους μαγνήτες έπαιξε τον ημίτρελο γείτονα Mr. Heckles στα "Φιλαράκια"], και πάλι συμβουλεύει τον Τζέσι "αν έχει έστω και λίγο μυαλό, να μαζέψει όσα χρήματα έχει και να την κάνει από την πόλη, τώρα", γιατί δεν έχει απολύτως καμιά εμπιστοσύνη στο σχέδιο.
Δε βλέπω πουθενά μίσος, δε βλέπω πουθενά να πίεσε ο Μάικ τον Τζέσι, που είχε πάρει την απόφαση τη στιγμή που άκουσε τον Γουόλτ να σφυρίζει χαρούμενα μετά τη συζήτηση που είχαν για τον μικρό που σκότωσε ο Τοντ. Ίσως δε θυμάσαι τα επεισόδια, ίσως θες αμέτι μουχαμέτι όλα τα στραβά να συμβαίνουν επειδή οι πάντες πάνε κόντρα στον Γουόλτ, αλλά το γεγονός παραμένει ότι ο Μάικ συμβούλευε τον Τζέσι να την κάνει για το δικό του καλό.
Spoiler
Πιστεύω τον συμπαθείς γιατί θα ήθελες πολύ να είναι αυτός που θα φύτευε μια σφαίρα στο κεφάλι του Walt.
Βασικά, όχι. Θα ήταν πολύ αντικλιμακτικό αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, γιατί, όσο κι αν τον θεωρώ γαμάτο χαρακτήρα, δεν είχε πραγματικά κάτι προσωπικό μαζί του.
Spoiler
Αν έπρεπε οπωσδήποτε κάποιος να σκοτώσει τον Γουόλτ, αυτός θα έπρεπε να είναι κάποιο κοντινό του πρόσωπο -- κι επειδή δε θέλω άλλους φόνους για τον Τζέσι μου, νομίζω ότι η Σκάιλερ θα ήταν η καταλληλότερη επιλογή.
Maybe there's hope.
Horace Mann
Αυτός είχε, όπως φάνηκε και από το γεγονός ότι πλήρωνε τους άντρες του που είχαν μπει φυλακή για να καλύψουν τις επιχειρήσεις του Γκας.
Στο "Hazard Pay" θα δεις ότι ο Mike πρέπει να πληρώσει τους άντρες που είχαν μπει φυλακή για να μην μιλήσουν. Δες το teaser.
Αρχική Δημοσίευση από τον/την HristinaB
Στο 5Χ01 ("Live Free or Die") ο Μάικ είναι έτοιμος να την μπουμπουνίσει στον Γουόλτ επειδή σκότωσε τον Φρινγκ, αλλά ο Τζέσι τον σταματά μπαίνοντας στη μέση ("Για να τον σκοτώσεις, πρέπει να σκοτώσεις κι εμένα"). Μάντεψε τι, ο Μάικ τελικά δε σκοτώνει κανέναν...
Ναι σωστά. Ο Mike είναι ένας επαγγελματίας πληρωμένος και ψυχρός δολοφόνος, και σαν επαγγελματίας ενδιαφέρεται μόνο για τον στόχο του. Αν ήξερε ότι, έστω και έμμεσα, είχε ανάμιξη το Jesse στην ανατίναξη του Gus θα είναι κάνει "2 hit combo" ή (1 bullet, 2 kills).
Ο Μάικ δεν έπαιρνε συναισθηματικές αποφάσεις ............ Ο Μάικ έχει υπάρξει χρόνια στο κουρμπέτι και ξέρει να διαβάζει τις καταστάσεις και να φυλάγεται, αλλιώς δε θα είχε επιζήσει τόσο καιρό. Η απόφασή του είναι βασισμένη στην ψυχρή λογική και το ένστικτό του, όχι στην προσωπική του αντιπάθεια για τον Γουόλτερ.
Ακριβώς. Δεν παίρνει συναισθηματικές αποφάσεις. Δεν υπάρχει συναισθηματισμός στο "επάγγελμά" του άρα έρχεσαι στα λόγια μου. Η δουλειά αυτή δεν σηκώνει συναισθήματα, ξέρει να φυλάγεται άρα το ίδιο ισχύει και για την σχέση του με τον Jesse. Το μόνο που μπορώ να δεχθώ και να συμφωνήσω ήταν ότι έχοντας απέναντί του το τέρας Heisemberg (όπως είχε μεταμορφωθεί ο Walt) και δίπλα του το τερατάκι αλλά συναισθηματικό Jesse ίσως να το συμπάθησε λίγο. Μέχρι εκεί. Αν έπρεπε να τον φάει, θα το έκανε άνετα και χωρίς "μα μου σου του".
Η άποψη ότι ήθελε να απομακρύνει τον Τζέσι από τον Γουόλτ μόνο και μόνο για να διαλύσει τη συνεργασία τους δε με βρίσκει σύμφωνη και, για να υποστηρίξω την πλευρά μου, ξαναείδα τα σχετικά επεισόδια.................. κλπ κλπ
Μάλλον είδες τα λάθος επεισόδια. Δες τα επεισόδια "Shotgun" & Cornered (4η περίοδο, επεισόδιο 5 & 6).
Δε βλέπω πουθενά μίσος............
O Mike είχε θυμό/μίσος με τον Walter. Πολύ μάλιστα. Να σου θυμίσω ότι 4 τουλάχιστον φορές του χάλασε τη δουλειά: 1) όταν πάτησε τους.."συνεργάτες" του Gus, 2) όταν του χάλασε τη δουλειά που είχε να τον σκοτώσει ειδοποιώντας τον Jesse να σκοτώσει τον Gale (χημικό), 3) όταν σκότωσε τον Gus φυσικά και 4) όταν ελευθερώθηκε και πήρε τη μεθυλαμίνη και την έκρυψε ενώ είχε κανονιστεί η πώληση.
Για ένα επαγγελματία, πληρωμένο δολοφόνο παραείναι πολλές οι περιπτώσεις δε νομίζεις;
ο Mike πρέπει να πληρώσει τους άντρες που είχαν μπει φυλακή για να μην μιλήσουν
Ακριβώς. Σκοπός του ήταν να κρατήσει τα στόματά τους κλειστά. Μετά το θάνατο του Γκας και την καταστροφή της επιχείρησής του, επειδή αυτοί οι άνθρωποι δεν του ήταν χρήσιμοι πια, θα μπορούσε άνετα να βάλει να τους καθαρίσουν στη φυλακή. Αλλά δεν το κάνει. Όταν το προτείνει η Λίντια, του γυρίζει το μάτι! Εξακολουθεί να τους πληρώνει, ακριβώς γιατί τιμάει τη συμφωνία που είχαν κάνει. Αυτό εγώ το λέω μπέσα.
Ο Mike σαν επαγγελματίας ενδιαφέρεται μόνο για τον στόχο του. Αν ήξερε ότι, έστω και έμμεσα, είχε ανάμιξη ο Jesse στην ανατίναξη του Gus θα είχε κάνει "2 hit combo"
Ο Μάικ είναι επαγγελματίας, σε αυτό συμφωνούμε. Και ξέρει ότι ο Γουόλτ σκότωσε τον Γκας, συνεπώς αυτός είναι ο στόχος του. Άρα, γιατί δεν τον σκοτώνει; Τίποτα δεν τον εμπόδιζε. Τίποτα. Μόνο η παρουσία του Τζέσι -- η παρουσία του και μόνο, γιατί ο Τζέσι δεν οπλοφορούσε καν. Δεν σκοτώνει τον Γουόλτ α) γιατί είναι ίσως περίεργος ν' ακούσει τι θα του πει και β)γιατί του το ζητά ο Τζέσι, ο οποίος του έσωσε τη ζωή, ως ένα σημείο, στο Μεξικό (και, άρα, του χρωστάει, επειδή, όπως μόλις είπα, ο Μάικ έχει μπέσα).
Μα, δεν είναι υπέροχο πώς όλα κολλάνε υπέροχα μεταξύ τους;
ίσως [ο Μάικ] να συμπάθησε λίγο [τον Τζέσι]
Αυτό δε λέω κι εγώ;;;;;;;;;;; Δεν ήταν ουδέτερος απέναντί του, ούτε εχθρικός. Τον συμπαθούσε αρκετά ώστε να τον συμβουλεύει να φύγει για να γλυτώσει, αλλά δε νομίζω ότι θα ρίσκαρε ποτέ προσωπικά για να τον σώσει από τον οποιονδήποτε κίνδυνο. Πού διαφωνούμε;
Μάλλον είδες τα λάθος επεισόδια. Δες τα επεισόδια "Shotgun" & Cornered
Στα επεισόδια που μου λες, δεν έχει αναπτυχθεί η σχέση συμπάθειας Μάικ-Τζέσι. Ο Μάικ ακολουθεί το σχέδιο του Γκας να σπάσει το δίδυμο, συνεπώς ούτε η θεωρια σου ότι το κάνει από μίσος στον Γουόλτερ ισχύει. Απλά κάνει τη δουλειά για την οποία τον πληρώνει ο Γκας. Χωρίς συναισθηματισμούς, όπως έχουμε πει και οι δύο χίλιες φορές. Ούτε τον Τζέσι συμπαθεί (απλώς τον ανέχεται), ούτε τον Γουόλτ μισεί (αλλά τον βλέπει ως πρόβλημα -- έχει διαφορά).
Στα επεισόδια που παραθέτω εγώ, που είναι και πιο πρόσφατα, οι καταστάσεις έχουν αλλάξει. Διαφωνείς με το σχολιασμό μου σε αυτά; Γιατί, ιδίως μετά το Μεξικό, η στάση του Μάικ απέναντι στον Τζέσι έχει αλλάξει. Τώρα και τον συμπαθεί και του χρωστάει.
O Mike είχε θυμό/μίσος με τον Walter.
bas, θα με τρελάνεις.... Αφού μόλις τώρα συμφωνήσαμε ότι ο Μάικ δεν αντιδρά συναισθηματικά!(Ο Γουόλτ, πάλι, ΜΟΝΟ συναισθηματικά αντιδρά. Καταστρώνει σχέδια εξαιρετικά, με λογική και λεπτομερή σχεδιασμό, φυσικά, αλλά το κάνει βασιζόμενος πάνω σε μια συναισθηματική αντίδραση.)
Όλες οι περιπτώσεις που αναφέρεις συνεχίζουν να ισχύουν καθόλη τη γνωριμία του Μάικ με τον Γουόλτ. Τι απέγινε ο θυμός του Μάικ που εσύ λες ότι είχε; Τίποτα. Γιατί δεν σκότωσε τον Γουόλτ σε μια από τις χιλιάδες ευκαιρίες που είχε, αν εξακολουθούσε να είναι οργισμένος μαζί του; Γιατί έτσι όπως τα υπολόγισε στο μυαλό του ο Μάικ, δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος δράσης.
ΥΓ. Αν έχεις κι άλλα επιχειρήματα, θα πρέπει να περιμένεις αντίλογο από αύριο. Έχω οδοντίατρο τώρα.
Maybe there's hope.
Horace Mann
Ακριβώς. Σκοπός του ήταν να κρατήσει τα στόματά τους κλειστά. Μετά το θάνατο του Γκας και την καταστροφή της επιχείρησής του, επειδή αυτοί οι άνθρωποι δεν του ήταν χρήσιμοι πια, θα μπορούσε άνετα να βάλει να τους καθαρίσουν στη φυλακή. Αλλά δεν το κάνει. Όταν το προτείνει η Λίντια, του γυρίζει το μάτι! Εξακολουθεί να τους πληρώνει, ακριβώς γιατί τιμάει τη συμφωνία που είχαν κάνει. Αυτό εγώ το λέω μπέσα.
Δεν νομίζω ότι ήταν ακριβώς έτσι. Η Lydia δίνει μια λίστα στον Mike για να εκτελέσει 11 πρώην μισθοδοτούμενους του Gus προκειμένου να μην μιλήσουν αλλά ο Mike αρνείται, δε μίλησε για πληρωμή, απλά εγγυήθηκε γι αυτούς. Στη συνέχεια η Lydia δίνει σε άλλον τη λίστα, including Mike. Τον έναν μάλιστα ο εκτελεστής πρόλαβε να τον καθαρίσει πριν τον σκοτώσει ο Mike. Από όλα αυτά υποθέτω πως δεν είχαν μπει φυλακή ακόμη (αλλιώς πως ήταν έξω ακόμη ο Mike, o εκτελεστής και το 1ο θύμα. Επίσης πιστεύω πως δεν είχαν τα μέσα να σκοτώσουν τους πρώην του Gus μέσα στη φυλακή. Αν έχεις συγκεκριμένα αποσπάσματα από τη σειρά που δείχνουν το αντίθετο ευχαρίστως να μου τα παραθέσεις. Οι πληρωμές του Mike λοιπόν ήταν κατά κύριο λόγο για να μην μιλήσουν. Άλλωστε είπα δεν δρα συναισθηματικά ο Mike, τον κ@λ@ του θέλει να φυλάξει.
Μάλλον είδες τα λάθος επεισόδια. Δες τα επεισόδια "Shotgun" & Cornered
Αυτά τα επεισόδια σου είπα να τα δεις γιατί σε αυτά επιχειρείται η απομόνωση του Jesse και απομάκρυνσή του από τον Walter. Δεν τον πήρε υπό την προστασία του γιατί τον συμπάθησε. Δες ή διάβασε την υπόθεση των επεισοδίων. Μάλιστα ο Mike δίνει αναφορά στον Gus τι έκανε το kid (Jesse) όσο ήταν μαζί με τον Mike. Εντολές εκτελούσε ο Mike. Μάλιστα ο Jesse νόμιζε ότι η πρώτη στάση ήταν για να τον "καθαρίσει". Η προσπάθεια που γινόταν ήταν ο Jesse να αποκοπεί με τον Walter ώστε κάποια στιγμή να ξεμπερδεύουν με τον Heisemberg. Δεν λέω ότι το κάνει από μίσος για τον Walter. Εντολές εκτελεί.
Στα επεισόδια που παραθέτω εγώ, που είναι και πιο πρόσφατα, οι καταστάσεις έχουν αλλάξει. Διαφωνείς με το σχολιασμό μου σε αυτά; Γιατί, ιδίως μετά το Μεξικό, η στάση του Μάικ απέναντι στον Τζέσι έχει αλλάξει. Τώρα και τον συμπαθεί και του χρωστάει.
Λίγο τον συμπαθεί που του έσωσε τη ζωή αλλά άλλο συμπάθεια άλλο επαγγελματίας εκτελεστής. Πιστεύεις αν ζούσε ο Gus και του έδινε εντολή για κάποιο λόγο να εκτελέσει τον Jesse θα τον σταματούσε η συμπάθεια του; Ή πιστεύεις ότι αν ήξερε ότι είχε ο Jesse έμμεση ανάμιξη στην εκτέλεση του Gus δεν θα έκανε το 1 bullet - 2 kills.
bas, θα με τρελάνεις.... Αφού μόλις τώρα συμφωνήσαμε ότι ο Μάικ δεν αντιδρά συναισθηματικά!
Ναι συμφωνήσαμε. Σαν επαγγελματίας εκτελεστής δολοφόνος. Πλέον, μετά τον θάνατο του Gus ο Mike δεν είναι στην μισθοδοσία του Gus, συνεχίζει να μαζέψει όσο μπορεί το χάλι που έχει δημιουργηθεί γιατί ξέρει ότι η DEA δεν θα κάτσε με σταυρωμένα τα χέρια αλλά θα αρχίσει το "σκάψιμο". Αυτή τη στιγμή πλέον δεν παίρνει εντολές από κανέναν και κάνει/θα κάνει ότι τον συμφέρει και τον εξυπηρετεί. Είπαμε τον συμπάθησε λίγο τον Jesse από τον Μεξικό και μετά αλλά αν τα σχέδιά του για να σωθεί ήθελαν νεκρό τον Jesse θα τον εκτελούσε. Διαφωνείς; Μην ξεχνάς επίσης ότι η άτυπη "συμμαχία/συμφωνία" (όπως θες πες την) με τον Jesse στην 5η season είναι και για ένα άλλο λόγο: έχουν ένα κοινό "απέναντι": τον Walter.
Την μπέσα δεν είδα ακόμη. Οποιαδήποτε στιγμή εξυπηρετούσε τα σχέδια του Gus ή τα δικά του (στην 5η) θα τον καθάριζε σαν αυγουλάκι.
Συμφωνήσαμε για τη σχέση τους στα "Shotgun" και "Cornered": ο Μάικ εκτελούσε εντολές του Γκας, αν χρειαζόταν θα σκότωνε τον Τζέσι. Πάει αυτό.
δεν έχει αναπτυχθεί η σχέση συμπάθειας Μάικ-Τζέσι. Ο Μάικ ακολουθεί το σχέδιο του Γκας να σπάσει το δίδυμο, συνεπώς ούτε η θεωρία σου ότι το κάνει από μίσος στον Γουόλτερ ισχύει. Απλά κάνει τη δουλειά για την οποία τον πληρώνει ο Γκας. Χωρίς συναισθηματισμούς, όπως έχουμε πει και οι δύο χίλιες φορές. Ούτε τον Τζέσι συμπαθεί (απλώς τον ανέχεται), ούτε τον Γουόλτ μισεί (αλλά τον βλέπει ως πρόβλημα).
Στη συνέχεια, όμως, σταδιακά, η σχέση αυτή άλλαξε. Δεν μπορώ να σου απαντήσω με βεβαιότητα/αποδείξεις στο σχόλιό σου "αν τα σχέδιά του για να σωθεί ήθελαν νεκρό τον Jesse θα τον εκτελούσε", αλλά η εντύπωση που μου δημιουργήθηκε εμένα ως θεατή είναι ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει μια τέτοια τροπή. Πιστεύω ακράδαντα ότι, από ένα σημείο και μετά, πιθανότατα μετά το Μεξικό, ο Μάικ δε θα πείραζε τον Τζέσι, όσο περνούσε από το χέρι του. Ίσως να το παρατραβάω, αλλά το γεγονός ότι τον αποκαλεί "kid", όπως και την εγγονή του, είναι επίσης σημάδι συμπάθειας.
Το τελευταίο παράδειγμα που μπορώ να προσφέρω για την προστατευτικότητα του Μάικ είναι από το 5Χ07, "Say my name", όπου προσπαθεί να ξεφύγει από τη Δίωξη που τον κυνηγάει και θέλει κάποιος να του φέρει το σακ βουαγιάζ του. Ο Τζέσι προσφέρεται, αλλά ο Μάικ αρνείται επανειλλημένα ("Όχι, μικρέ. Όχι εσύ. Όχι, Τζέσι.") Δεν μπορώ να σου αποδείξω ότι το κάνει για να τον προστατέψει, αλλά οπωσδήποτε αυτή είναι η αίσθηση που μου άφησε εμένα.
Πάντως, αυτό που με απόλυτη βεβαιότητα μπορώ να πω, είναι ότι ο Τζέσι δέθηκε με τον Μάικ, γιατί ένιωθε ότι εκείνος κάπως τον πρόσεχε και τον νοιαζόταν. Ήταν για εκείνον ένα είδος πατρικής φιγούρας (όπως και ο Γουόλτ, κατά καιρούς), που όμως ούτε τον χειριζόταν όλη την ώρα, ούτε τον ξεφτίλιζε.
Σχετικά με τους άντρες του Μάικ:
Η υπόθεση είναι εντελώς ξεκάθαρη για μένα, αλλά θα σου παραθέσω όλα τα στοιχεία, για να δεις πώς πάει το πράμα.
Η ιδέα είναι ότι, προκειμένου να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό και να φορτωθούν εκείνοι οι άνθρωποι το φταίξιμο σε περίπτωση σύλληψης, ο Γκας τους πλήρωνε μέσω αντίστοιχων υπεράκτιων λογαριασμών (hazard pay) στο όνομά τους. Μετά τη σύλληψή τους, ένας δικηγόρος αναλαμβάνει να καταθέτει κάθε μήνα ένα ποσό σε θυρίδες τράπεζας για τις οικογένειές τους, μέσω των χρημάτων που ο Μάικ βγάζει με τον Γουόλτ και τον Τζέσι (η μπέσα, που λέγαμε).
5Χ02, "Madrigal". Πρωτογνωρίζουμε τη Λίντια στη συνάντηση που έχει με το Μάικ στο καφέ, όπου του δίνει μια λίστα με 11 ονόματα, πρώην συνεργάτες του Γκας και του Μάικ, που πληρώνονταν δημοσίως από τη Madrigal, ως εργαζόμενοί της. "Αν τους πιάσει η αστυνομία", λέει η Λίντια (άρα οι περισσότεροι είναι ακόμα ελεύθεροι μέχρι τώρα, εκτός από έναν Ντένις "από το πλυντήριο", που ο Μάικ λέει ότι συνελήφθη το προηγούμενο βράδυ), "κάποιος από αυτούς θα μιλήσει", οπότε προτείνει έμμεσα στον Μάικ να τους καθαρίσει όλους. Εκείνος εγγυάται γι' αυτούς και προσθέτει "Ο Φρινγκ φρόντισε να αποζημιωθούν αδρά σε τέτοιες περιπτώσεις [που θα συλληφθούν]. Πληρώνονται για να αντέχουν στα δύσκολα και να κρατούν το στόμα τους κλειστό ό,τι και να γίνει." (= hazard pay)
Αργότερα, στο ίδιο επεισόδιο, βλέπουμε ότι και ο γερο-Τσάου, ένας από τους 11, έχει ανακριθεί από την αστυνομία και είναι πολύ πιθανό ότι θα σπάσει, ενώ, στην ανάκριση του Μάικ από τον Χανκ αναφέρονται οι 12 υπεράκτιοι λογαριασμοί του Φρινγκ, ένας από τους οποίους ήταν στο όνομα της εγγονής του Μάικ. Λίγο πριν το τέλος, ο Κρις, ένας από τους 11 της λίστας, τα χρήματα του οποίου κατέσχεσε η αστυνομία, προσλήφθηκε από τη Λίντια για να σκοτώσει τους υπόλοιπους. Ο Κρις σκοτώνει τον Τσάου και προσπαθεί να καθαρίσει και τον Μάικ, που, όμως, τον τρώει λάχανο, αν και λυπάται που το κάνει. Έτσι, μας μένουν άλλα 9 ονόματα στη λίστα, οι οποίοι καταλήγουν σε διάφορες φυλακές. Δυστυχώς, στο τέλος του επεισοδίου, ο Μάικ χάνει την ευκαιρία να μας απαλλάξει από τη Λίντια, πράγμα που τελικά θα οδηγήσει, μέσω αλυσιδωτών αντιδράσεων, και στο δικό του θάνατο.
5Χ03, "Hazard Pay". Το επεισόδιο ξεκινά με τον Μάικ να επισκέπτεται undercover τον Ντένις στη φυλακή, μαζί με έναν δικηγόρο. Του δηλώνει ότι η συμφωνία που είχε κάνει με τον Φρινγκ ισχύει ακόμα, ο Ντένις απαντά ότι δεν πρόκειται να μιλήσει, αλλά οι αρχές του έχουν κατάσχει τα χρήματα από τις "αμοιβές επικινδυνότητας" (hazard pay). Ο Μάικ τον διαβεβαιώνει ότι όλοι στη λίστα θα συνεχίσουν να παίρνουν το hazard pay τους, επειδή έχει "κάτι νέο" στα σκαριά. "You will be made whole. You got my word." (= ΜΠΕΣΑ = κρατάει το λόγο του). Και φεύγει, μαζί με το δικηγόρο, για να μιλήσει και με τους υπόλοιπους που έχουν συλληφθεί.
Στο τέλος του επεισοδίου, όταν Γουόλτ, Τζέσι και Μάικ μοιράζονται τα χρήματα από το πρώτο του μαγείρεμα, ο Μάικ αναφέρει τα "κόστη κληρονομιάς", δηλαδή τα χρήματα που πρέπει να πληρώσει στους εναπομείναντες 9 ανθρώπους του, που είναι στη φυλακή. "Οι ομοσπονδιακοί τσίμπησαν το hazard pay τους, οπότε εμείς θα τους φτιάξουμε από την αρχή (we will make them whole)". Όταν ο Γουόλτ τον ρωτάει γιατί εξακολουθούν να τους πληρώνουν, ο Μάικ απαντάει "Because it's what you do" (= Γιατί έτσι πρέπει = ΜΠΕΣΑ).
5Χ07, "Say my name". Πριν αποχωρήσει οριστικά από τη συνεργασία, ο Μάικ λέει στον Γουόλτερ ότι θα αναλάβει τα "κόστη κληρονομιάς" αποκλειστικά από το δικό του μερίδιο των χρημάτων από την πώληση της μεθυλαμίνης. Λίγο αργότερα, βλέπουμε το δικηγόρο του να μοιράζει τα χρήματα στις θυρίδες των οικογενειών των 9 και να διαβεβαιώνει τον Μάικ ότι οι πληρωμές αυτές θα συνεχίσουν και να μην ανησυχεί, αλλά προς το τέλος του επεισοδίου ο Γκόμι τον μπουζουριάζει επί τω έργω, ο δικηγόρος τα ξερνάει όλα, η Δίωξη κυνηγάει τον Μάικ και όλα πάνε κατά διαόλου μετά...
Maybe there's hope.
Horace Mann