Το επεισόδιο είναι φοβερό, κυρίως για τις ερμηνείες και τις εξελίξεις.
Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όλα αυτά που είπατε γενικά όλοι και με τα οποία συμφωνώ. Δύο-Τρεις παρατηρήσεις μόνο έχω να κάνω:
1. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την εμμονή, "τάρταρα για τον Walt", στο "απυρόβλητο ο καημενούλης ο Jesse". Είναι εξίσου συνυπεύθυνος για το αιματοκύλισμα στην έρημο, όσο και ο ίδιος ο Hank όσο και ο Gomez. Είχα πει παλαιότερα ότι ο ακατάπαυστος θυμός του Jesse ΚΑΙ του Hank για τον Walter δεν θα τους βγει σε καλό. Και δυστυχώς δικαιώθηκα. Έγιναν πολλά λάθη και παραλείψεις εκ μέρους των μπάτσων στην προσπάθεια να παγιδεύσουν τον Walter. Παιδαριώδη λάθη που κανείς δεν επεσήμανε.
2. Marie. Αυτή η BITCH (από την μέρα που έμαθε για τον Walter) πραγματικά μου την έσπασε σε αυτό το επεισόδιο. Πήγε με ύφος "σας νικήσαμε, σας πατήσαμε" στην Skyler να της πει για την σύλληψη του Walter. Και δεν φτάνει αυτό, ΑΠΑΙΤΕΙ κι όλας από την Skyler να το πει ΤΩΡΑ στον Junior. Epic fail της Marie. EPIC. Έπρεπε να δώσει χρόνο στην Skyler να σκεφτεί και να αποφασίσει η ίδια το πως και πότε θα πει στο μικρό για τον πατέρα του. Έχει και αυτή "ηθική" ευθύνη για τον θάνατο του Hank.
3. Δεν βλέπω από κανέναν, ούτε από την Χριστίνα, να λέει κάτι θετικό για το ότι Walter προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να σώσει τη ζωή του Hank.
3. Δεν βλέπω από κανέναν, ούτε από την Χριστίνα, να λέει κάτι θετικό για το ότι Walter προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να σώσει τη ζωή του Hank.
ΟΚ, ας μιλήσουμε γι' αυτό.
Ο Γουόλτερ έχει μια πάρα, ΠΑΡΑ πολύ περίεργη αίσθηση περί προστασίας της οικογένειας. Δε θα αρνηθώ ότι, για τη διαστρεβλωμένη λογική του, όλα γίνονται για το καλό της οικογένειας και τα μέλη της πρέπει να προστατεύονται πάσει θυσία, εξού και οι απέλπιδες προσπάθειές του να σώσει τον Χανκ. ΟΜΩΣ, πού ακριβώς ήταν αυτή η αίσθηση οικογένειας όταν έγραφε την ψεύτικη ομολογία του στο DVD, παγιδεύοντάς τον; (Την έχεις έτοιμη τη δικαιολογία, το νιώθω: μα τότε ήταν σε θέση άμυνας ο Γουόλτ, ο Χανκ τον κυνηγούσε κ.λπ. Πρώτον, καλά έκανε και τον κυνηγούσε, αυτή ήταν η δουλειά του. Και δεύτερον, δεν ήταν λάθος του Χανκ που ο Γουόλτ αποφάσισε να γίνει εγκληματίας, χωρίς να σκεφτεί ότι θέτει σε κίνδυνο την οικογένεια που τόσο κόπτεται ότι θέλει να προστατέψει.)
Ο Γουόλτ ήταν υπεύθυνος εμμέσως για τον τραυματισμό του Χανκ από τα ξαδέρφια. Αν θες, όμως, μπορώ να γίνω γαλαντόμα και να πω ότι η δουλειά του Χανκ εγκυμονεί κινδύνους από τη φύση της και ίσως να μην τη γλύτωνε την επίθεση έτσι κι αλλιώς (αν και το καρτέλ δεν άγγιζε την DEA και ο μόνος λόγος που το έκανε ήταν γιατί έδωσε το ΟΚ ο Γκας). Το μακελειό στο To'hajiilee, όμως, είναι εξ' ολοκλήρου σφάλμα του Γουόλτ (εντάξει, και της συμμορίας του θείου Τζακ). Αυτός τους κάλεσε εκεί και, ναι, μπορεί ειλικρινά να πίστευε ότι δε θα έρχονταν όταν το ακύρωσε, αλλά μόνο ένας ανόητος θα πίστευε ότι θα χάριζαν τη ζωή στο Χανκ στο τέλος. Δεν έχει καμία ηθική βάση να κατηγορείς το θύμα για το έγκλημα, φταίχτης είναι πάντα ο εγκληματίας.
baspav, εξήγησέ μου σε παρακαλώ, σε ποιο σύμπαν και με ποια λογική έχει η Μαρί ηθική ευθύνη για το θάνατο του Χανκ; Θα συμφωνήσω ότι Χανκ και Γκόμεζ έπρεπε, ενδεχομένως, να έχουν μαζί τους ενισχύσεις, αλλά η Μαρί πώς φταίει; Εκείνη ήταν που τον είχε σχεδόν παρακαλέσει να μιλήσει στους ανωτέρους του και να μην ασχοληθεί μόνος του με την υπόθεση. Νομίζω ότι την αδικείς κατάφωρα. (Και λίγα έλεγε για τον Γουόλτ, όπως αποδείχτηκε.)
Για τον Τζέσι δε θα συμφωνήσουμε ποτέ, αλλά εγώ μπορώ να ζήσω μ' αυτό .
Maybe there's hope.
Be ashamed to die until you have won some victory for humanity.
Horace Mann
Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω. Nίκος Καζαντζάκης
Έχεις απόλυτο δίκιο. Ο Walter έχει μια περίεργη αίσθηση όσον αφορά την οικογένεια και την προστασία της. Η πρόθεσή του είναι η προστασία της δικής του οικογένειας πρώτα από όλα και μετά των Hank-Marie αλλά ακόμη και αυτούς τους θεωρεί family και το έχει πει πολλές φορές. Φυσικά με όλα αυτά που συμβαίνουν και έχουν συμβεί ουσιαστικά είναι εκτεθειμένοι όλοι καθώς αν περπατάς στα σκ@τ@ σίγουρα θα τα πατήσεις. Ίσως ο ίδιος πιστεύει ότι δεν μπορεί να πειράξει κανείς τους δικούς του ή έχει άγνοια κινδύνου. Φυσικά δεν συμφωνώ αλλά σου απαντώ με τα "μάτια του Walt".
Το παραπάνω απαντάει στο γιατί έγραψε το DVD με την ομολογία. Για να προστατέψει πρώτα απ' όλα την οικογένειά του. Ο Hank καλά έκανε και τον κυνήγησε. Η δουλειά του είναι. Το παιχνίδι το "έχασε" ο Hank από τη στιγμή που το πήρε πολύ προσωπικά και το έκανε αυτοσκοπό να τον τσακώσει. Αυτό οδηγεί σε λάθη και παραλείψεις. Ένα τέτοιο λάθος οδήγησε στο αιματοκύλισμα στην έρημο. Μπορεί έμμεσα ο Walter να έχει προκαλέσει όλη αυτή την αλυσίδα των γεγονότων μέχρι να φτάσουμε εκεί ΑΛΛΑ το αίμα των Hank και Gomez βρίσκεται κατά πλειοψηφία στα χέρια του Hank και του Jesse. Sorry για τον Jessούλη σου αλλά έτσι είναι. Το μίσος και το εγώ οδήγησαν σε λάθη, παραλείψεις και βεβιασμένες κινήσεις. Αυτό δεν νομίζω να το αμφισβητείς έτσι;
Ο Walt δεν είχε καμία ανάμειξη στην υπόθεση με τα ξαδέλφια Salamanca. Μπορεί πάλι να έγινε αλυσιδωτή αντίδραση γεγονότων αλλά τι διάολο, όλη η ζωή μια αλυσίδα γεγονότων είναι. Ο Gus είχε βάλει στο στόχο τον Hank έτσι και αλλιώς γιατί έκανε έρευνες. Γι αυτό του ήρθε πολύ βολικό να δώσει το ok στα ξαδέλφια. Άλλωστε και στον Gus είχε πει ο Walt πως είναι family ο Hank.
Για τη Marie ίσως να υπερέβαλα αλλά το ποσοστό ευθύνης το έχει γιατί έστω και άθελά της (με τη συμπεριφορά της) ενίσχυσε το μίσος του Hank. Πες μου όμως, πως κρίνεις τη Marie στη σκηνή με τη Skyler; Από τη στιγμή που μπήκε στο γραφείο της, το τρόπο που της μιλούσε και την επιβολή της για τον Junior.
Λένε ότι ο έρωτας είναι τυφλός αλλά μάλλον τυφλώνει τους ερωτευμένους και δεν βλέπουν καθαρά Δεν εξηγείται αλλιώς, δεν αναφέρεις ποτέ κάτι λάθος για τον Jesse. Μαντάρα τα έχει κάνει. Πάντως πολύ τον λυπήθηκα που τον χτύπησαν και τον αλυσόδεσαν τα καθίκια τα άλλα.. Για μένα αυτή ήταν η ΠΙΟ δυνατή σκηνή του επεισοδίου. Αυτή με σόκαρε κυρίως
Λένε ότι ο έρωτας είναι τυφλός αλλά μάλλον τυφλώνει τους ερωτευμένους και δεν βλέπουν καθαρά Δεν εξηγείται αλλιώς, δεν αναφέρεις ποτέ κάτι λάθος για τον Jesse.
Έλα τώρα, πόσες φορές πρέπει να πω ότι έχει μερίδιο ευθύνης για την Τζέιν;; (Δες αυτό το ποστ...) Ο Τζέσι δεν είναι άσπιλος κι αμόλυντος, αλλά έχει πάρα πολλά ελαφρυντικά, έχει αυθεντικές τύψεις και προσπαθεί να κάνει κάποια πράγματα σωστά (η φροντίδα της Άντρεα και του Μπροκ, το μοίρασμα των blood money και, ΝΑΙ, το ότι κάρφωσε τον Γουόλτ, ομολογώντας, προφανώς, και τη δική ανάμειξη).
Μαρί: Ξαναείδα την επίμαχη σκηνή μόλις τώρα κι έχω να πω ότι η Σκάιλερ θα έπρεπε να της φιλήσει τα χέρια! Παρακολούθα σκεπτικό:
α) όταν η Σκάι ανακάλυψε την αλήθεια που της έκρυβε ο Γουόλτ, έγινε θηρίο ανήμερο -- και δικαιολογημένα. Δεν έχει απολύτως κανένα δικαίωμα να περιμένει ότι η Μαρί θα της συμπεριφερόταν διαφορετικά όταν ανακάλυπτε τα δικά της ψέματα (που ήταν ίδια με του Γουόλτ).
β) Όταν η Μαρί έμαθε για τη σύλληψη του Γουόλτ, πήγε στη Σκάι για να την ενημερώσει και να την προετοιμάσει, γιατί, όπως και η ίδια λέει "είσαι αδερφή μου (κι ας το θυμάμαι με το ζόρι)". Τη διαβεβαιώνει ότι θα της συμπαρασταθεί και ότι ο Χανκ θα κάνει ό,τι μπορεί για να τη βοηθήσει. Με αυτή την κίνηση, η Μαρί δείχνει ότι νοιάζεται για την οικογένειά της, ακόμα κι αν αυτή (η Σκάι, δηλαδή) είναι εγκληματίες.
γ) Έχοντας ως δεδομένη τη σύλληψη του Γουόλτ, η Μαρί σκέφτεται ποιο είναι το καλύτερο για τον Τζούνιορ. Τώρα πια θα μάθει για τον πατέρα του και το ερώτημα είναι ποιος είναι ο λιγότερο οδυνηρός τρόπος για να γίνει αυτό: από την αστυνομία ή από τους δικούς του ανθρώπους; Εσύ τι θα απαντούσες;
ΥΓ. Ο Απόλυτος και Αιώνιος Έρωτας είναι ο Φοξ Μώλντερ των X-Files. Αλλά κι αυτός τα ακούει όταν κάνει βλακείες.
Maybe there's hope.
Be ashamed to die until you have won some victory for humanity.
Horace Mann
Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω. Nίκος Καζαντζάκης
Μαρί: Ξαναείδα την επίμαχη σκηνή μόλις τώρα κι έχω να πω ότι η Σκάιλερ θα έπρεπε να της φιλήσει τα χέρια!
Oh no no no no! Διαφωνώ κάθετα, οριζόντια και σε όλους τους άξονες και διαστάσεις.
Η Marie ξεκινάει την είσοδο της με το στυλ και το βλέμμα του νικητή, απαιτεί από την Skyler να της μιλήσει ΤΩΡΑ, το βλέμμα της και ο τόνος της φωνής της έχει ακόμη ένα ύφος "σκάσε και μην αντιμιλήσεις", μετά το παίζει "εμείς θα συμπαρασταθούμε και θα βοηθήσουμε (αν και ξέρει ότι δεν είναι και τόσο εύκολο) και στο τέλος ΑΠΑΙΤΕΙ με ύφος ακόμη πιο προκλητικό να το πει ΤΩΡΑ στον Junior (έχοντας σαν καλή δικαιολογία ότι καλύτερα τώρα από σένα παρά μετά από την αστυνομία). Πες μου τώρα ότι το κάνει από την καλή της την καρδιά και όχι από το θυμό και το μίσος που νιώθει και για τους δύο (πιο πολύ για τον Walter φυσικά). Ειδικά το θέμα με τον Junior, θέλει πολύ να το μάθει η Marie γιατί είναι κάτι που ο Walter δεν θέλει να μαθευτεί με τίποτα οπότε βρίσκει τρόπο να βάλει το μαχαίρι πιο βαθιά.
Bitch τελείως.
@baspav, Θα ηταν καλυτερα δηλαδη για τον Γουολτερ Τζουνιορ να μαθει τα του πατερα του απο τις εφημεριδες, απο την τηλεοραση, απο αλλους στο σχολειο;
Θα ήταν καλύτερο να αφήσει την Skyler σκεφτεί, να περάσει το πρώτο σοκ της σύλληψης και να το χειριστεί η ίδια πριν μαθευτεί ακόμη. Υπήρχε χρόνος. Το ύφος της Marie δείχνει ξεκάθαρα μίσος και ικανοποίηση.
Το δεν υπήρχε χρόνος τώρα είναι λίγο περίεργο να το υπολογίσουμε. Εννοώ ότι ο τηλεοπτικός χρόνος από τον πραγματικό διαφέρει και οι σεναριογράφοι παίζουν κατά το δοκούν.
Αν το πάρουμε μαθηματικά, μέσα στην μέρα δεν θα προλάβαινε ο junior να το μάθει. Ακόμη και ο Hank θα μπορούσε να καθυστερήσει την αποστολή αστυνομικών για ανάκριση της Skyler λίγες ώρες. Είχε όλο το χρόνο να του το εξηγήσει σπίτι το βραδύ, οι δυο τους και έχοντας συνέλθει η ίδια λίγο για να μπορεί να στηρίξει το παιδί της.
(Κοιτά που με αναγκάζετε να παίρνω το μέρος της Skyler :-P )