Η Σανσα εχει εξελιχθει μετα απο τοσα βασανα σε πολυ δυναμικο χαρακτηρα. Θα μπορουσε ανετα με οσα περασε να σπασει και να καταληξει σε κανα τρελαδικο του μεσαιωνα (αν υπηρχε τετοιο πραγμα)
Η Sansa μετά από 6 σεζόν που κάνει τη μία βλακεία πίσω από την άλλη,και την πιάνουν κορόιδο όλοι επιτέλους έκανε και κάτι σωστό μια φορά.
Και ναι αν δεν ήταν η Sansa η μάχη θα χανόταν,αλλά αν δεν ήταν ο Jon αυτή μόνο την Μπρίεν θα είχε και τίποτα άλλο,πόσο μάλλον στρατό.
Το καλύτερο επεισόδιο σειράς με διαφορά!
Τελευταία επεξεργασία από τον/την Tyler-Durden; 22 Ιουνίου 2016 στις 15:37
Απο ενα σημειο και μετα η Σανσα επαψε να κανει το οτιδηποτε και πλεον οταν ενεργει, ενεργει σωστα εαν δεν ειχε τον Τζον λογικα θα στρεφοταν στον Μικροδαχτυλο πολυ πιο γρηγορα
Στρατηγικά αν το δει κανείς ο Ramsay δεν επέδειξε κάποια ιδιαίτερη ιδιοφυία.
Είχε (τουλάχιστον) διπλάσιο στρατό, είχε ένα κάστρο στη διάθεση του και είχε τον Ρίκον που του έδινε μεγάλο πλεονέκτημα αφού ήταν το προ-τελευταίο εναπομείνων αγόρι Στάρκ.
Ακόμα και αν βγάλουμε από την εξίσωση το κάστρο, ο Ramsay θυσίασε το ιππικό του και μεγιστοποίησε τις απώλειες του χωρίς λόγο. Η γνώμη μου είναι πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πεζικό για να αποκρούσει το αντίπαλο ιππικό προξενώντας μεγάλες απώλειες με τους τόξοτες μέχρι το ιππικό των Σταρκ να πλησιάσει τις γραμμές του. Εφόσον η μάχη άρχιζε θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ιππικό του για να ξεκάνει τους τοξότες που είχε στην ηγεσία του ο davos και τους άγριους του Tormund. Το πεζικό των Στάρκ δύσκολα θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα με το ιππικό του Ramsay, ενώ το πεζικό του Ramsay είναι πιθανό πως θα μπορούσε να αποκρούσει το ιππικό των Σταρκ. Ειδικά αν είχε στήσει και τις κατάλληλες παγίδες. Ακόμα και αν δεν το πεζικό του Ramsay είχε πρόβλημα με το ιππικό των Σταρκ, το πρόβλημα του θα ήταν προσωρινό αφού το ιππικό του Ramsay θα ερχόταν και θα τελείωνε την μάχη.
Ο Τζον έπαιξε και έχασε. Νόμιζε πως ο Ramsay θα μπορούσε να πέσει στην παγίδα του επειδή τον προκάλεσε. Αυτό που δεν ήξερε ο Τζον και τον προειδοποίησε η Sansa είναι πως ο Ramsay είναι παίκτης τσουλου ως αναφορά το ψυχολογικό παιχνίδι. Δεν έπαιζε ο Ramsay το παιχνίδι του Τζον αλλά το ανάποδο.
Οπότε στον ψυχολογικό πόλεμο ο Ramsay έκανε σκουπίδι τον Τζον. Όμως στο στρατηγικό κομμάτι ο Ramsay δεν επέδειξε τίποτα το φοβερό.
Στην σκηνή μεταξύ Τζον-Σάνσα, η Σάνσα λέει στον Τζον ότι δεν έπρεπε να επιτεθεί τόσο νωρίς στον Ramsay. Ο Τζον της λέει ότι πήγαμε πόρτα πόρτα σε όλους τους οίκους του Βορρά, σε όλους όσους κάποτε ήταν πιστοί ή σύμμαχοι των Στάρκ, και φάγανε πόρτα. Αυτούς κατάφεραν να μαζέψουν και του λέει η Σάνσα ότι δεν είναι αρκετοί. Εκεί ακριβώς η Σάνσα φαίνεται να διστάζει. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν λέει ότι υπάρχει και άλλος παίκτης στην σκακιέρα. Οι ιππότες της κοιλάδας είναι ο μεγαλύτερος στρατός στην περιοχή και ο Ramsay δεν θα είχε καμία ελπίδα.
Όταν ο στρατός του Littlefinger-Gandalf φτάνει, η Sansa φαίνεται να τον περιμένει. Σαν να ξέρει ότι βρίσκεται κοντά και το πλάνο την δείχνει να στέκεται δίπλα στον littlefinger. Η συμπεριφορά της Sansa μου φαίνεται λίγο περίεργη σε αυτό το θέμα.
Αυτό που μου κάνει μεγαλύτερη -ας το πούμε- εντύπωση και δεν μπορώ να ερμηνεύσω είναι στην ίδια σκηνή που γίνεται κοντινό στην Sansa, στον Τζον που είναι γεμάτος αίματα και στον Ramsay.
Ο Τζον είχε σχεδόν αποδεχτεί την ήττα του, μέχρι που ακούει τις σάλπιγγες, βλέπει το ιππικό της κοιλάδας και τα εμβλήματα τους να εμφανίζονται από το πουθενά και να μπαίνουν στην μάχη. Γίνεται αλλαγή πλάνου σε littlefinger-Sansa και σιγά σιγά κοντινό στην Sansa, αλλαγή Τζον και Sansa πάλι.
Το βλέμμα του Τζον δείχνει ότι έχει μείνει μακάκας και γεμάτος απορίες γι' αυτή την εξέλιξη.
Δεν θα σχολιάσω το βλέμμα της Sansa στο πρώτο πλάνο αλλά στο δεύτερο που με ενδιαφέρει φαίνεται σαν να είναι λυπημένη, σαν να έχει τύψεις που είχε την δική της κρυφή ατζέντα και εξαιτίας αυτού ο αδερφός της παραλίγο να πεθάνει. Το συναίσθημα που μου έβγαλε είναι πως η Sansa τους έπαιξε όλους(και τον αδερφό της μαζί). Αν κρίνω από το βλέμμα του Ramsay ο ίδιος φαίνεται να το αναγνωρίζει.
Αν και γενικά η Sansa έχει εξελιχθεί ως χαρακτήρας και έχει αρχίσει να παίζει στο παιχνίδι και να μην είναι πιόνι, κάνει παράτολμες και λίγο μη λογικές κινήσεις. Γιατί κατ' εμέ η -παραλίγο- θυσία του Τζον και του στρατού τους είναι άκρως μη λογική κίνηση.
Επίσης δείχνει μία ιδιαίτερη ψυχρότητα ως αναφορά τον Ρίκον. Μπορεί να είχε δίκιο αλλά θεωρούσα πως δεν θα τον ξέγραφε τόσο εύκολα. Δεν το έκανε ο Τζον που είχε δει μάχες και μάχες, που είχε θάψει φίλους και συμπολεμιστές και το έκανε -έτσι απλά- η Sansa.
Δεν θα το χαρακτηρίσω out of character. Αλλά εξέλιξη του χαρακτήρα. Μου φαίνεται πως η Sansa πάει δυνατά για βασίλισσα του Βορρά και διοικήτρια-Αρχόντισσα του winterfell. Ακόμα και αν χρειαστεί να θυσιάσει τα πάντα.
Στρατηγικά αν το δει κανείς ο Ramsay δεν επέδειξε κάποια ιδιαίτερη ιδιοφυία.
Είχε (τουλάχιστον) διπλάσιο στρατό, είχε ένα κάστρο στη διάθεση του και είχε τον Ρίκον που του έδινε μεγάλο πλεονέκτημα αφού ήταν το προ-τελευταίο εναπομείνων αγόρι Στάρκ.
Ακόμα και αν βγάλουμε από την εξίσωση το κάστρο, ο Ramsay θυσίασε το ιππικό του και μεγιστοποίησε τις απώλειες του χωρίς λόγο. Η γνώμη μου είναι πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πεζικό για να αποκρούσει το αντίπαλο ιππικό προξενώντας μεγάλες απώλειες με τους τόξοτες μέχρι το ιππικό των Σταρκ να πλησιάσει τις γραμμές του. Εφόσον η μάχη άρχιζε θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ιππικό του για να ξεκάνει τους τοξότες που είχε στην ηγεσία του ο davos και τους άγριους του Tormund. Το πεζικό των Στάρκ δύσκολα θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα με το ιππικό του Ramsay, ενώ το πεζικό του Ramsay είναι πιθανό πως θα μπορούσε να αποκρούσει το ιππικό των Σταρκ. Ειδικά αν είχε στήσει και τις κατάλληλες παγίδες. Ακόμα και αν δεν το πεζικό του Ramsay είχε πρόβλημα με το ιππικό των Σταρκ, το πρόβλημα του θα ήταν προσωρινό αφού το ιππικό του Ramsay θα ερχόταν και θα τελείωνε την μάχη.
Ο Τζον έπαιξε και έχασε. Νόμιζε πως ο Ramsay θα μπορούσε να πέσει στην παγίδα του επειδή τον προκάλεσε. Αυτό που δεν ήξερε ο Τζον και τον προειδοποίησε η Sansa είναι πως ο Ramsay είναι παίκτης τσουλου ως αναφορά το ψυχολογικό παιχνίδι. Δεν έπαιζε ο Ramsay το παιχνίδι του Τζον αλλά το ανάποδο.
Οπότε στον ψυχολογικό πόλεμο ο Ramsay έκανε σκουπίδι τον Τζον. Όμως στο στρατηγικό κομμάτι ο Ramsay δεν επέδειξε τίποτα το φοβερό.
Στην σκηνή μεταξύ Τζον-Σάνσα, η Σάνσα λέει στον Τζον ότι δεν έπρεπε να επιτεθεί τόσο νωρίς στον Ramsay. Ο Τζον της λέει ότι πήγαμε πόρτα πόρτα σε όλους τους οίκους του Βορρά, σε όλους όσους κάποτε ήταν πιστοί ή σύμμαχοι των Στάρκ, και φάγανε πόρτα. Αυτούς κατάφεραν να μαζέψουν και του λέει η Σάνσα ότι δεν είναι αρκετοί. Εκεί ακριβώς η Σάνσα φαίνεται να διστάζει. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν λέει ότι υπάρχει και άλλος παίκτης στην σκακιέρα. Οι ιππότες της κοιλάδας είναι ο μεγαλύτερος στρατός στην περιοχή και ο Ramsay δεν θα είχε καμία ελπίδα.
Όταν ο στρατός του Littlefinger-Gandalf φτάνει, η Sansa φαίνεται να τον περιμένει. Σαν να ξέρει ότι βρίσκεται κοντά και το πλάνο την δείχνει να στέκεται δίπλα στον littlefinger. Η συμπεριφορά της Sansa μου φαίνεται λίγο περίεργη σε αυτό το θέμα.
Αυτό που μου κάνει μεγαλύτερη -ας το πούμε- εντύπωση και δεν μπορώ να ερμηνεύσω είναι στην ίδια σκηνή που γίνεται κοντινό στην Sansa, στον Τζον που είναι γεμάτος αίματα και στον Ramsay.
Ο Τζον είχε σχεδόν αποδεχτεί την ήττα του, μέχρι που ακούει τις σάλπιγγες, βλέπει το ιππικό της κοιλάδας και τα εμβλήματα τους να εμφανίζονται από το πουθενά και να μπαίνουν στην μάχη. Γίνεται αλλαγή πλάνου σε littlefinger-Sansa και σιγά σιγά κοντινό στην Sansa, αλλαγή Τζον και Sansa πάλι.
Το βλέμμα του Τζον δείχνει ότι έχει μείνει μακάκας και γεμάτος απορίες γι' αυτή την εξέλιξη.
Δεν θα σχολιάσω το βλέμμα της Sansa στο πρώτο πλάνο αλλά στο δεύτερο που με ενδιαφέρει φαίνεται σαν να είναι λυπημένη, σαν να έχει τύψεις που είχε την δική της κρυφή ατζέντα και εξαιτίας αυτού ο αδερφός της παραλίγο να πεθάνει. Το συναίσθημα που μου έβγαλε είναι πως η Sansa τους έπαιξε όλους(και τον αδερφό της μαζί). Αν κρίνω από το βλέμμα του Ramsay ο ίδιος φαίνεται να το αναγνωρίζει.
Αν και γενικά η Sansa έχει εξελιχθεί ως χαρακτήρας και έχει αρχίσει να παίζει στο παιχνίδι και να μην είναι πιόνι, κάνει παράτολμες και λίγο μη λογικές κινήσεις. Γιατί κατ' εμέ η -παραλίγο- θυσία του Τζον και του στρατού τους είναι άκρως μη λογική κίνηση.
Επίσης δείχνει μία ιδιαίτερη ψυχρότητα ως αναφορά τον Ρίκον. Μπορεί να είχε δίκιο αλλά θεωρούσα πως δεν θα τον ξέγραφε τόσο εύκολα. Δεν το έκανε ο Τζον που είχε δει μάχες και μάχες, που είχε θάψει φίλους και συμπολεμιστές και το έκανε -έτσι απλά- η Sansa.
Δεν θα το χαρακτηρίσω out of character. Αλλά εξέλιξη του χαρακτήρα. Μου φαίνεται πως η Sansa πάει δυνατά για βασίλισσα του Βορρά και διοικήτρια-Αρχόντισσα του winterfell. Ακόμα και αν χρειαστεί να θυσιάσει τα πάντα.
Στο θεμα της Σανσα πιστευω οτι πλεον δεν αφηνει κανενα συναισθημα ως προς αυτους που αγαπα να την επηρεασει. Εζησε ενα μεγαλο χρονικο διαστημα κοντα σε ανθρωπους που το κανουν αυτο (Ραμσει, Μικροδαχτυλος) και ξερει πως για να κερδισεις το παιχνιδι πρεπει να αφησεις τους συναισθηματισμους απ'εξω. Σε αντιθεση με τους γονεις και τον Ρομπ που ακολουθησαν το συναισθημα τους και τις αξιες τους και κατεληξαν νεκροι.
Εγώ πάντως βλέπω και ένα ενδιαφέρον σχήμα όσον αφορά τον Jon που βγαίνει μόνος του μπροστά: θυμάστε στο Blackwater τι έκανε ο Stannis; Ο Stannis είναι πολύ παρών γενικότερα στο επεισόδιο αυτό, η σύγκριση με τον Jon Snow αναφέρεται άμεσα στην (πολύ όμορφη, ξέχασα να την αναφέρω) αλληλεπίδραση του Tormund με τον Davos. Βλέποντας τον Jon να τρέχει έτσι μπροστά, θυμούμενη τον Stannis να κάνει το ίδιο ανεβαίνοντας πρώτος-πρώτος στις πολεμίστρες στο Blackwater, ένιωσα πως κάτι κούμπωσε. Ο Stannis πήγαινε μπροστά πορωμένος από τη δύναμη που του έταζε η Κόκκινη, πιστεύοντας ότι ήταν εκλεκτός και άτρωτος. Ο Jon πήγε μπροστά για να σώσει τον αδερφό του και ήταν προετοιμασμένος να πεθάνει. Δεν θέλει να είναι εκλεκτός κανενός - κάτι που, φυσικά, τον κάνει το πιο κατάλληλο άτομο για τον ρόλο. Μου άρεσε το κυκλικό σχήμα, μου άρεσε που η σειρά έκλεισε το μάτι στο παρελθόν της.
"No one holds command over me. No man. No god. No Prince.What is a claim of age for ones who are immortal? What is a claim of power for ones who defy death? Call your damnable hunt. We shall see who I drag screaming to hell with me."
Εγώ πάντως βλέπω και ένα ενδιαφέρον σχήμα όσον αφορά τον Jon που βγαίνει μόνος του μπροστά: θυμάστε στο Blackwater τι έκανε ο Stannis; Ο Stannis είναι πολύ παρών γενικότερα στο επεισόδιο αυτό, η σύγκριση με τον Jon Snow αναφέρεται άμεσα στην (πολύ όμορφη, ξέχασα να την αναφέρω) αλληλεπίδραση του Tormund με τον Davos. Βλέποντας τον Jon να τρέχει έτσι μπροστά, θυμούμενη τον Stannis να κάνει το ίδιο ανεβαίνοντας πρώτος-πρώτος στις πολεμίστρες στο Blackwater, ένιωσα πως κάτι κούμπωσε. Ο Stannis πήγαινε μπροστά πορωμένος από τη δύναμη που του έταζε η Κόκκινη, πιστεύοντας ότι ήταν εκλεκτός και άτρωτος. Ο Jon πήγε μπροστά για να σώσει τον αδερφό του και ήταν προετοιμασμένος να πεθάνει. Δεν θέλει να είναι εκλεκτός κανενός - κάτι που, φυσικά, τον κάνει το πιο κατάλληλο άτομο για τον ρόλο. Μου άρεσε το κυκλικό σχήμα, μου άρεσε που η σειρά έκλεισε το μάτι στο παρελθόν της.
Η αντιθεση Σταννις-Τζον και Τζον-Ραμσει ειναι εμφανεστατη. Ο Σταννις πηγε σιγουρος οπως πολυ σωστα ειπες ενω ο Τζον πηγε για να πεθανει (ισως καπου μεσα του να το αναζητουσε κιολας? "Μη με επαναφερεις ξανα" ειπε στην Μελ)χωρις ηρωισμους και στην αντιθεση Τζον-Ραμσει ο πρωτος ορμηξε στη μαχη ενο ο αλλος μεχρι και την τελευταια στιγμη ηταν κοτα κ πηγε να τον φαει υπουλα οπως τοτε με τον Σταννις και τους 20 καλους αντρες του.
Σε αυτό το επεισόδιο είδαμε άλλη μια αναγέννηση του Τζον. Άξιζε η αναμονή. Το ύφος της Σανσα εμένα μου φάνηκε ενοχικό, επίσης δεν ξέρω γιατί αλλά την βλέπω να πηγαίνει και προς κινγκς λαντινγκ μεριά(έχει και εκεί εκκρεμότητες, αλλά θα το αφήσουμε για την ντανι). Θέλω να δω πως θα το πάρουν οι λανιστερ που οι σταρκ επέστρεψαν. Τα λόγια είναι περιττά γιαυτό το επεισόδιο!
Γιατί σου κάνει εντύπωση για την ψυχρότητα στον Ρικον? Καταρχήν, τον νόμιζε νεκρό μέχρι να μάθουν ότι τον έχει ο τρισκατάρατος.
Δεύτερον ΤΟ ΕΙΠΕ ότι ο Ρικον είναι νεκρός απο την στιγμή που είναι στα χέρια του τρισκατάρατου ψυχάκια. Ισχύει αυτό που είπε στον Τζον: Η Σάνσα τον ΞΕΡΕΙ καλύτερα και ΗΞΕΡΕ ότι δεν θα έβγαινε ζωντανός. Για τον τρισκατάρατο είναι όλοι αναλώσιμοι. Το ίδιο κι ο μικρός. Οπότε γιατί να τρέφει ελπίδες που ΞΕΡΕΙ ότι δεν θα βγουν αληθινές?
Το ύφος που λες νομίζω ότι ήταν περισσότερο ψυχρο-εγώ έσωσα την παρτίδα γιατί πραγματικά αν δεν είχε κάνει αυτή την κίνηση, θα είχαν χαθεί τα πάντα.
Βεβαίως μένει να δούμε το τίμημα-αντάλλαγμα που θα ζητήσει ο Μικροδάκτυλος, γιατί αυτός δεν δίνει ούτε τ αγγέλου του νερό, αν δεν έχει κάτι να περιμένει.
Επίσης, επειδή βλέπω να συζητείται αυτό που είπε ο ψυχάκιας πριν πεθάνει το "είμαι κομμάτι σου πια". Οι περισσότεροι θεωρούν ότι σημαίνει πως η μικρή είναι έγκυος.
01. Δεν μου βγαίνουν οι μήνες, μιας και λογικά απο τότε που έφυγε θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 4. ΑΝ είναι έγκυος και την κρύβουν για να το δείξουν την άλλη βδομάδα, είναι ΜΕΓΑΛΗ ΒΛΑΚΕΙΑ και φοβερό κλισέ.
02. Αν δεν είναι έγκυος, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η επιρροή του μέσα της πλέον είναι τόσο έντονη που δεν μπορεί να σβηστεί. Την έχει σημαδέψει για τα καλά. ΕΛΠΙΖΩ να εννοούσε αυτό, γιατί δεν μπορώ κλισεδιές.
Αργος και βασανιστικός θάνατος για τους Aemond, Criston, Aegon, Larys.
Thousands of men don't need to die... Only one of us!
Το επεισοδιο ηταν πιο προβλεψιμο κι απο την αναδειξη του MVP Curry (ο Βασιλιας ομως σημερα πανηγυριζει), αλλα λιγη σημασια εχει. Τιποτα δεν αναιρει το μεγαλειο του επεισοδιο και το ποσο παραπανω ειναι το Game of Thrones απο απλη τηλεοραση οταν πιανει τα peaks του.
Η Ντανι πλεον στο οπλοστασιο της δεν εχει μονο τους Δρακους, αλλα και τον πολυμηχανο Τυριον. Θα ηθελα λιγη παραπανω δραση κι απο το μετωπο του Μυρην, αλλα τη δοση μου την πηρα.
Ειδαμε λοιπον την πρωτη ανοιχτη μαχη μεταξυ ανθρωπων και η σκηνοθετικη πινελια θα ελεγα ηταν αρκετα ιδιαιτερη. Πολλα στρατηγικα λαθη απο τον Τζον, καθως επεσε στην παγιδα του Ραμσευ και λειτουργησε με το συναισθημα, με αποτελεσμα να φερει σε πολυ δυσκολη θεση τον στρατο του. Μαθαινει ομως και σημερα ανδρωθηκε ακομη περισσοτερο. Η εισοδος-εμφανιση του Littlefinger ως αλλος Γκανταλφ απο το The Lord of the Rings ηταν αναμενομενη προφανως. Το ποσο χαρηκα οταν ειδα το εμβλημα του Λυκου και παλι στο Winterfell δε λεγεται, οπως και με το χαμογελο της Σανσα στο φιναλε.
Το κακο ειναι οτι η σειρα ξεμενει απο villains και ισως ειναι αυτο το πλανο, ωστε να επικεντρωθουμε στον Night's King.