Ο θρόνος καταστράφηκε και ο κόσμος ακόμα ψάχνει ποιος θα κάτσει στο θρόνο.Ο κύκλος του νεποτισμού έσπασε και ο κόσμος ακόμα ψάχνει το νόμιμο κληρονόμο.Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο κόσμος δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει το μήνυμα και τον συμβολισμό σε μια ιστορία που χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν και αμέτρητες οικογένειες καταστράφηκαν για ένα θρόνο που στο τέλος δεν θέλει κανείς.Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο κόσμος αδυνατεί να διαβάσει ακόμα και τα προφανή ανάμεσα στις λέξεις, όπως πχ ότι ο Μπραν στέλνει τον Τζον ακριβώς εκεί που ξέρει ότι θέλει να πάει.
Ήξερα ότι το φινάλε δεν είχε καμία ελπίδα να ικανοποιήσει τους πάντες, ήξερα ότι θα δεχόταν σκληρή κριτική, σε κάποια θέματα δικαιολογημενη. Αλλά αυτό που βλέπω παντού αυτές τις μέρες έχει ξεπεράσει κάθε λογική. Νομίζω πως ο κόσμος κουβαλάει πολλά μέσα του και ξεσπάει όπου βρει. Ίσως τελικά είχε ανάγκη ένα happy end και ας μη θέλει να το παραδεχτεί. Ξέρω γω Τζον Ντάνυ μαζί στο θρόνο, μωρά στην αγκαλιά και ο Ντρογκον με τον Γκόουστ να τρέχουν στην αυλή. Καρακλισέ, αλλά ίσως στη μαυρίλα της εποχής κάποιοι το έχουν ανάγκη.
Ήξερα ότι το φινάλε δεν είχε καμία ελπίδα να ικανοποιήσει τους πάντες, ήξερα ότι θα δεχόταν σκληρή κριτική, σε κάποια θέματα δικαιολογημενη. Αλλά αυτό που βλέπω παντού αυτές τις μέρες έχει ξεπεράσει κάθε λογική. Νομίζω πως ο κόσμος κουβαλάει πολλά μέσα του και ξεσπάει όπου βρει. Ίσως τελικά είχε ανάγκη ένα happy end και ας μη θέλει να το παραδεχτεί. Ξέρω γω Τζον Ντάνυ μαζί στο θρόνο, μωρά στην αγκαλιά και ο Ντρογκον με τον Γκόουστ να τρέχουν στην αυλή. Καρακλισέ, αλλά ίσως στη μαυρίλα της εποχής κάποιοι το έχουν ανάγκη.
Έχεις διαβάσει την κατάσταση εντελώς λάθος.
Ο κόσμος τρελάθηκε γιατί είδε happy ending!
Όλοι οι Σταρκς πήραν αυτό που ήθελαν, ο Τύριον επέζησε χωρίς λόγο, ο fk Bron έχει θέση στο Συμβούλιο, οι Άσπιλοι κατέληξαν κομπάρσοι και έφυγαν έτσι απλά χωρίς να φάνε κανέναν για τη βασίλισσα που δολοφονήθηκε, ούτε τους φάγανε. Η Μπρίεν έγινε Στρατηγός, ο Βορράς ανεξαρτητοποιήθηκε χωρίς καμία αντίσταση από κανέναν χωρίς κανείς να πει, "για κάτσε θέλω κι εγώ"(I'm looking at you Dorne). Το Westeros σώθηκε και οι κακοί ηττήθηκαν.
Αν αυτό δεν είναι happy ending τι είναι;
Ποιος πλήρωσε τη νύφη τελικά; 3-4 δευτεράτζες και η Ντάνι με την Σέρσι.
Δηλαδή ουσιαστικά οι δύο "τρελές και κακές" διεκδικήτριες του θρόνου. Αφού τελειώσαμε μ' αυτές τώρα έχουμε το ζόμπι να ξύνεται όπως έκανε τόσα χρόνια. Μια χαρά, τέλεια.
Η Σάνσα κέρδισε την ανεξαρτησία του βορρά και έγινε αποδεκτό απο τους υπόλοιπους ως ένδειξη ευγνωμοσύνης λόγω της τεράστιας θυσίας τους στον αγώνα ενάντια στους νεκρούς. Ο Βορράς αποτελούσε αυτόνομο βασίλειο για χιλιάδες χρόνια. Είναι διαφορετικός λαός, έχει άλλες παραδόσεις, άλλη θρησκεία. Υπάρχουν μπόλικοι λόγοι για τους οποίος η ανεξαρτησία τους είναι απολύτως λογική και συνεπής με την ιστορία. Ο αντίλογος ποιος είναι; Γιατί δεν ζήτησαν και οι άλλοι; Ποιοι άλλοι; Έχει διαλυθεί το σύμπαν, καταστροφή σε όλα τα επίπεδα. Πιο λογικό είναι να δουλέψουν όλοι μαζί στην αρχή. Εκτός απο πρακτικό νόημα έχει και συμβολικό, στη νέα εποχή της συνεργασίας. Το σπάσιμο του κύκλου. Ξαναρωτάω λοιπόν, ο αντίλογος ποιος είναι; Γιατί δεν σηκώθηκε ο κλαρινογαμπρος να πει "Θέλω και γω!"; Και αυτό είναι σοβαρή κριτική δηλαδή, δεν είναι οτι απλώς δεν μου έδωσαν αυτό που εγώ ήθελα...
Για όλα τα θέματα που γράφεις υπάρχουν απαντήσεις. Οι Σταρκ πήραν αυτό που ήθελαν, αλλά σκόρπισαν στα 4 σημεία του ορίζοντα, ο οίκος που πάνω απο όλα έχει την οικογένεια. Η Σάνσα βασίλισσα, ολομόναχη στο Γουίντερφελ. Η Άρυα ακολουθεί το όνειρό της, σε μια συναρπαστική αλλά μοναχική πορεία. Ο Μπραν δεν θέλει τίποτα, πήρε το θρόνο που δεν θέλει κανείς, Έτσι και αλλιώς ο Μπραν δεν είναι happy για τίποτα. Ο Τζον πήγε εκεί που ήθελε, αλλά δεν πάει για σπα, πάει να γλύψει τις πληγές του. Η Μπριέν δεν έγινε στρατηγός, έγινε commander στη βασιλική φρουρά. Έχει και αυτή τις δικές της πληγές, δεν έπρεπε να πάρει αυτό που άξιζε γιατί το φινάλε φάνηκε σε κάποιους happy? Το bittersweet τέλος το έχει πει ο Μαρτιν εδώ και χρόνια. Έχουν πεθάνει οι πάντες και έχουν καταστραφεί τα πάντα, και μεις οι δυο τώρα για κάποιο λόγο συζητάμε αν έπρεπε να σκοτωθούν όλοι οι Άσπιλοι και να κλείσουμε τη σειρά με μια ακόμα αιματοχυσία εκτός λογικής, έτσι, γιατί ξέρω γω δεν είδαμε αρκετό αίμα.
Ξαναλέω, καταλαβαίνω την κριτική σε κάποια επίπεδα, μάλιστα συμφωνώ σε ορισμένα απο αυτά. Απο εκεί και πέρα τα περισσότερα που διαβάζω έχουν να κάνουν με το τι ήθελε να δει ο καθένας. Θεμιτό, αλλά το οτι δεν σου έδωσαν αυτό που ήθελες δεν σημαίνει οτι αυτό που είδαμε ήταν κακό αντικειμενικά. Δεν νομίζω πως έχω διαβάσει κάτι "εντελώς λάθος". Τα social media έχουν λυσσάξει στη γκρίνια.
Τελευταία επεξεργασία από τον/την Reben; 22 Μαΐου 2019 στις 12:41
Ήταν απογοήτευση το τέλος; Ήταν.
Και ο λόγος; Ο ίδιος για τον οποίο ο Martin 25 χρόνια τώρα δεν έχει τελειώσει τα βιβλία. Εδώ δεν μπορεί να δώσει τέλος αυτός, τι να κλ@σουν μέντες ο βλάκας και ο πανίβλακας συζητάτε...
Αυτό που κρατάμε είναι, θάνατος Ντάνυ από το χέρι του Τζον, διασκορπισμός πάντων στους 4 ορίζοντες, Μπραν βασιλιάς. Πώς φτάνουμε εκεί όμως και τι πρέπει να θυμηθούμε από τα βιβλία;
Στα βιβλία υπάρχει
Spoiler
ο fAegon. Υπάρχει ενδεχόμενη εξάπλωση grayscale σε πληθυσμό εκατομμυρίου. Υπάρχει η προφητεία τρίτης φωτιάς που θα ανάψει η Ντάνι για αγάπη (μετά την ζωή για δράκους και θάνατο για τους Καλ που θα τους κάψει και στα βιβλία σίγουρα, και σίγουρα η φωτιά στο KL δεν έγινε για αγάπη στη σειρά αλλά για fear όπως δήλωσε) . Υπάρχει το 3 eyed crow όπως το ονομάζει στα βιβλία ο Μπραν, μια «οντότητα» που η συνείδησή της είναι ηλικίας χιλιάδων ετών και μπορεί να περάσει σε άλλον αργότερα. Ο Μπραν κανιβαλίζει στα βιβλία, πίνει το αίμα του νεκρού του φίλου, τα weirwood trees βασικά τρέφονται και με ανθρώπινο αίμα αιώνες τώρα, οι White walkers ήταν το βασικό εργαλείο πολέμου των CotF μέχρι που τους απέρριψαν, έκαναν Ειρήνη με τους ανθρώπους και μετά ακούμε για το 3 eyes crow που πριν δεν υπήρχε (στο πρώτο Long night, μήπως τα CotF βρήκαν καλύτερο τρόπο μετά εκμεταλλεύοντας greenseers λέω εγώ τώρα; ). Το στόρι της Σάνσας τελειώνει βασικά ακριβώς εκεί που ξεκίνησε, μικρή ήθελε να γίνει βασίλισσα και πρόδωσε τα σχέδια του πατέρα της στην Σέρσει προκαλώντας την φυλάκισή του, ο πατέρας να ατιμαστεί και δηλώνει ότι είναι προδότης και προκαλεί τον θάνατό του, τώρα προδίδει τον αδερφό της σε άλλον Λάννιστερ, ο Τζον επιλέγει να ατιμαστεί γίνοντας kinslayer και queenslayer για να προστατέψει την αδερφή του, φυλακίζεται, παραλίγο θανατώνεται και καταλήγει στην εξορία, και η Σάνσα γίνεται επιτέλους βασίλισσα, που ο βλάκας και ο πανίβλακας απλά το προσπέρασαν. Ο Τύριον είναι villain στα βιβλία όπως ο Martin έχει δηλώσει και θα παίζει για την δική του ατζέντα και στα βιβλία αυτό που έγινε στο Kings Landing θα τον είχε να χορεύει ζεϊμπέκικο πάνω στα καμμένα πτώματα. Επίσης παίζει ενδεχόμενη εγκυμοσύνη της Ντάνι από τον Τζον στα βιβλία που δεν υπάρχει ούτε μια στο άπειρο να μην συμβεί, είχαμε μπόλικο foreshadowing και στην 7η σεζόν που με συνδυασμό με την αποβολή της Σέρσει στο τέλος της 7ης σεζόν που τελικά δεν την συμπεριέλαβαν με κάνει να σκέφτομαι πως τους φάνηκε πολύ σκληρό και αδύνατο ο Mary Sue, vanilla Τζον Σνόου της σειράς που δημιούργησαν να μπορέσει να σκοτώσει γυναίκα που αγαπά και κυοφορεί το παιδί του και απλά απέρριψαν το στόρι της εγκυμοσύνης της Ντάνι στην 8η σεζόν, αλλά ο Τζον Σνόου των βιβλίων είναι ικανός να το πράξει.
Επίσης στα βιβλία ποτέ δεν θα δούμε mad Queen Danny. Όχι με τον τρόπο που την παρουσίασαν στη σειρά, που στο τέλος ήταν αλλού για αλλού και δεν είχε καμία επίγνωση της πραγματικότητας, μιας που είδε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων ως τρόπο να τους απελευθερώσει από την τυραννία της Σέρσει, μιλάμε η περίπτωσή της πάει για διατριβή σε διδακτορικά των καλύτερων πανεπιστημίων για τα επίπεδα της τρέλας της...Αυτό δεν θα γίνει στα βιβλία, κάνοντας τον θάνατό της πιο τραγική απόφαση για τον Τζον..επίσης στα βιβλία μην περιμένετε γάμο Λυάννα-Ρέγκαρ, και η αποκάλυψη θα έρθει από τον πατέρα της Μίρα και όχι από τον Μπραν και ο Τζον θα είναι απλά μπάσταρδος Ταργκάρυεν αντί για Σταρκ, και ο λόγος που η αποκάλυψη στην σειρά δεν είχε βασικά καμιά βαρύτητα παρά μόνο να απομακρύνει και να ψυχράνει την σχέση του Τζον και της Ντάνυ, το ίδιο θα συμβεί και στα βιβλία που εκεί υπάρχει ήδη Aegon Targaryen και σίγουρα το όνομα του Τζον δεν θα είναι αυτό αλλά Aemon, που διάλεξε την αυτοεξορία για να γίνει ο αδερφός του βασιλιάς, παρόμοιο με αυτό που έγινε στη σειρά.
Τεσπα, πολλά έγραψα, ναι, θα γίνει ο Μπραν βασιλιάς ΚΑΙ στα βιβλία, αλλά θα είναι ο Μπραν; Και πόσο θα έχει ελέγξει τα γεγονότα αλλάζοντάς τα για να καταλήξει στον θρόνο;
Τεσπα, σίγουρα έχω πέσει σε πολλά έξω, αλλά τουλάχιστον με το τέλος της σειράς παίρνουμε μια ιδέα που έχουν σκοπό να πάνε και τα βιβλία, αντί να παιδευόμαστε σε debates για το αν ο Τζον είναι ο ΑΑ ή αν είναι η Ντάνυ ή ποια είναι η μάνα του, κτλ
Η σειρά βασικά απογοήτευση ήδη από την 7η σεζόν, από 8η τα δυο μόνο πρώτα επεισόδια κάπως άξιζαν, μετά το στόρι της Χουάνας της παρθένας ήταν κλάσεις ανώτερο των βλακειών των Dumb and Dumber, κατάφεραν να σκοτώσουν σειρά που θα περνούσαν δεκαετίες μέχρι να μπορέσει άλλος να ξεπεράσει, τα γίδια.
Η Σάνσα κέρδισε την ανεξαρτησία του βορρά και έγινε αποδεκτό απο τους υπόλοιπους ως ένδειξη ευγνωμοσύνης λόγω της τεράστιας θυσίας τους στον αγώνα ενάντια στους νεκρούς. Ο Βορράς αποτελούσε αυτόνομο βασίλειο για χιλιάδες χρόνια. Είναι διαφορετικός λαός, έχει άλλες παραδόσεις, άλλη θρησκεία. Υπάρχουν μπόλικοι λόγοι για τους οποίος η ανεξαρτησία τους είναι απολύτως λογική και συνεπής με την ιστορία. Ο αντίλογος ποιος είναι; Γιατί δεν ζήτησαν και οι άλλοι; Ποιοι άλλοι; Έχει διαλυθεί το σύμπαν, καταστροφή σε όλα τα επίπεδα. Πιο λογικό είναι να δουλέψουν όλοι μαζί στην αρχή. Εκτός απο πρακτικό νόημα έχει και συμβολικό, στη νέα εποχή της συνεργασίας. Το σπάσιμο του κύκλου. Ξαναρωτάω λοιπόν, ο αντίλογος ποιος είναι; Γιατί δεν σηκώθηκε ο κλαρινογαμπρος να πει "Θέλω και γω!"; Και αυτό είναι σοβαρή κριτική δηλαδή, δεν είναι οτι απλώς δεν μου έδωσαν αυτό που εγώ ήθελα...
Για όλα τα θέματα που γράφεις υπάρχουν απαντήσεις. Οι Σταρκ πήραν αυτό που ήθελαν, αλλά σκόρπισαν στα 4 σημεία του ορίζοντα, ο οίκος που πάνω απο όλα έχει την οικογένεια. Η Σάνσα βασίλισσα, ολομόναχη στο Γουίντερφελ. Η Άρυα ακολουθεί το όνειρό της, σε μια συναρπαστική αλλά μοναχική πορεία. Ο Μπραν δεν θέλει τίποτα, πήρε το θρόνο που δεν θέλει κανείς, Έτσι και αλλιώς ο Μπραν δεν είναι happy για τίποτα. Ο Τζον πήγε εκεί που ήθελε, αλλά δεν πάει για σπα, πάει να γλύψει τις πληγές του. Η Μπριέν δεν έγινε στρατηγός, έγινε commander στη βασιλική φρουρά. Έχει και αυτή τις δικές της πληγές, δεν έπρεπε να πάρει αυτό που άξιζε γιατί το φινάλε φάνηκε σε κάποιους happy? Το bittersweet τέλος το έχει πει ο Μαρτιν εδώ και χρόνια. Έχουν πεθάνει οι πάντες και έχουν καταστραφεί τα πάντα, και μεις οι δυο τώρα για κάποιο λόγο συζητάμε αν έπρεπε να σκοτωθούν όλοι οι Άσπιλοι και να κλείσουμε τη σειρά με μια ακόμα αιματοχυσία εκτός λογικής, έτσι, γιατί ξέρω γω δεν είδαμε αρκετό αίμα.
Ξαναλέω, καταλαβαίνω την κριτική σε κάποια επίπεδα, μάλιστα συμφωνώ σε ορισμένα απο αυτά. Απο εκεί και πέρα τα περισσότερα που διαβάζω έχουν να κάνουν με το τι ήθελε να δει ο καθένας. Θεμιτό, αλλά το οτι δεν σου έδωσαν αυτό που ήθελες δεν σημαίνει οτι αυτό που είδαμε ήταν κακό αντικειμενικά. Δεν νομίζω πως έχω διαβάσει κάτι "εντελώς λάθος". Τα social media έχουν λυσσάξει στη γκρίνια.
Το ότι δεν δέχεσαι ότι όσα λες με βάση τα δεδομένα της σειράς είναι το απόλυτο happy end διαγράφει κάθε δυνατότητα συζήτησης αφού δεν ξεκινάμε καν από την ίδια αφετηρία για να να μπορέσουμε έστω να διαφωνήσουμε πάνω σε αυτό.
Αφού όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσε σαν ανεξάρτητο κρατίδιο, ποιος ο λόγος να γίνει επίσημη η ανεξαρτητοποίηση;
Και σιγά την καταστροφή που πέρασε το Ντορν και τα νησιά για να θέλουν ανοικοδόμηση. Ούτε κατάλαβαν τι έγινε.
Το ότι σκόρπισαν οι Σταρκ δεν μου λέει τίποτα, 7 σεζόν σκορπισμένοι ήταν, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να αποτελεί ένδειξη άσχημου ending.
Όπως όλες οι οικογένειες διασκορπίζονται όταν τα παιδιά τραβάνε το δρόμο τους έτσι κι αυτοί τράβηξαν τον δρόμο τους.
Το ότι δεν δέχεσαι ότι όσα λες με βάση τα δεδομένα της σειράς είναι το απόλυτο happy end διαγράφει κάθε δυνατότητα συζήτησης αφού δεν ξεκινάμε καν από την ίδια αφετηρία για να να μπορέσουμε έστω να διαφωνήσουμε πάνω σε αυτό.
Αφού όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσε σαν ανεξάρτητο κρατίδιο, ποιος ο λόγος να γίνει επίσημη η ανεξαρτητοποίηση;
Και σιγά την καταστροφή που πέρασε το Ντορν και τα νησιά για να θέλουν ανοικοδόμηση. Ούτε κατάλαβαν τι έγινε.
Το ότι σκόρπισαν οι Σταρκ δεν μου λέει τίποτα, 7 σεζόν σκορπισμένοι ήταν, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να αποτελεί ένδειξη άσχημου ending.
Όπως όλες οι οικογένειες διασκορπίζονται όταν τα παιδιά τραβάνε το δρόμο τους έτσι κι αυτοί τράβηξαν τον δρόμο τους.
Φυσικά και δεν είναι happy. Bittersweet το λέει ο συγγραφέας, Bittersweet το λένε οι show runners, έτσι ακριβώς το αισθάνομαι κι εγώ και μάλιστα προς το bitter. Αν κάποιος άλλος το αισθάνεται happy, κανένα πρόβλημα, απεναντίας μπορεί να γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω σε αυτό. Το δέχομαι. Ως συναίσθημα όμως, όχι ως δήθεν αντικειμενικό κριτήριο για το κατά πόσο αυτό που είδαμε είναι καλό ή κακό.
Ο Βορράς δεν λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια ως ανεξάρτητο κρατίδιο. Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Ιδρύθηκε χιλιάδες χρόνια πριν, παραδόθηκε στον Αίγκον τον κατακτητή απο τον τότε βασιλιά που γονάτισε και όλα αυτά τα χρόνια ήταν υπο την κυριαρχία του Σιδερένιου Θρόνου. Πέρα απο όλα όσα σου έχω ήδη αναφέρει με την ιστορία και τους λόγους που κάνουν την ανεξαρτητοποίηση απολύτως λογική, ο βορράς είναι το μοναδικό βασίλειο που πολέμησε εναντίων των νεκρών και αναγνωρίζεται η θυσία του. Αυτό απο μόνο του φτάνει. Αν δεν αρέσει, δεκτό. Άλλο δεν μου αρέσει, άλλο κακό. Ούτε κακό είναι ούτε ήρθε απο το πουθενά.
Απο εκεί και πέρα τα βασίλεια που έμειναν πίσω είναι είτε ακέφαλα είτε με άρχοντες που δεν τους λες και ικανούς να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους (πχ θείος, Ρόμπιν κλπ). Υπάρχουν καταστροφές, αλλά υπάρχει και τεράστιος διαθέσιμος πλούτος προς εκμετάλλευση. Η πίτα είναι τεράστια και τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο το να ζητήσει κάποιος απο τους άλλους αυτή τη στιγμή ανεξαρτησία περισσότερο με πολιτική και οικονομική αυτοκτονία μοιάζει παρά με σοβαρή απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σε πολλά επίπεδα και πολύπλοκες παραμέτρους. Το να μη λαμβάνει κανείς όλα τα παραπάνω υπόψη του και απλώς να φωνάζει που δεν ζήτησαν και οι άλλοι, θα επαναλάβω για ακόμα μια φορά οτι είναι θεμιτό, αλλά δεν σημαίνει οτι αυτό που είδαμε είναι παράλογο ή κακό.
Για τους Σταρκ τα είπαμε. Γλυκό τέλος αφού πήραν αυτό που ήθελαν, πικρό γιατί το pack έσπασε και είναι όλοι τους lone wolves. Bittersweet. Άσε που δεν βρήκε γαμπρό η Σάνσα και μάλλον θα είναι κυριολεκτικά The Last of the Starks. Αυτό κι αν είναι bitter.
Κι εκεί, στην κρίσιμη στιγμή, το "You are my queen" δεν είναι περιττό, αλλά άκρως απαραίτητο για να δουλέψει η σκηνή. Είναι τα τελευταία του λόγια και της λέει την αλήθεια. Γιατί πραγματικά την αγαπάει. Και είναι μια αγάπη που δεν ξέρει πως να διαχειριστεί. Δεν πρέπει να υποτιμάμε το πόσο δελεαστικό είναι για τον Τζον να κάνει για μια φορά πέρα το καθήκον του και να αφήσει την καρδιά του ελεύθερη. Όλη του η ζωή είναι ένας αγώνας να βρει κάπου να ανήκει, να πάψει να είναι μπάσταρδος, να νιώσει πως είναι να έχεις όνομα, δική σου οικογένεια, αγάπη. Ποιος στη θέση του δεν θα σκεφτόταν οτι έχει κερδίσει το δικαίωμα να πει για μια φορά στο διάολο το καθήκον; Μέχρι και τη ζωή του έδωσε, ποιος είναι αυτός που θα τον κρίνει; Την αγαπάει. What is honor compared to a woman's love?
Καταλαβαίνω αυτό που λες Ρεμπεν, απλώς εγώ προσωπικά δεν ψήθηκα ποτέ ιδιαίτερα για "αγάπη" μεταξύ Ντάνι-Σνόου. Όχι επειδή θεωρώ ότι δεν υπήρχε επαρκής ερωτική χημεία μεταξύ Αιμιλίας και Κιτ (εννοείται προφανώς πως με την Ιγκριτ ήταν αλλιώς αλλά ας μην παραβλέπουμε όπως έχει αναφέρει κι η Χρύσα ότι οι ηθοποιοί εκεί ερωτεύτηκαν στ'αλήθεια), αλλά επειδή μου φάνηκε και το στόρι της δικής τους σχέσης rushed. Αν είχε τραβήξει παραπάνω επεισόδια εννοείται πως θα βάθαινε η τραγικότητα του Γιάννη.
Το ότι θα ερωτεύονταν αυτοί οι δύο κάποια στιγμή το περίμενα χρόνια, ειλικρινά! Και μου φαίνεται και απολύτως λογικό. Νέος αυτός, νέα κι αυτή. Ωραίος αυτός, ωραία κι αυτή. "Χήρος" αυτός, χήρα κι αυτή. Ε δεν παίζει να μην!
Όμως. Πόσο real time μεσολάβησε από την πρώτη στιγμή που συναντιούνται Τζον και Ντάνι μέχρι που τη σκοτώνει; Λίγοι μήνες ενδεχομένως; Ε δε θεωρώ ότι προλαβαίνεις να αγαπήσεις έναν άνθρωπο τόσο γρήγορα. Να καψουρευτείς ναι, να ερωτευτείς ναι, να ποθήσεις ναι (duh). Η αγάπη όμως είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Με τον Ντρόγκο η Ντάνι είχε αγάπη και θυελλώδη έρωτα (παρά την εμετική αρχή, ας μη τα θυμάμαι) ομοίως κι ο Χιόνης με την κοκκινομάλλα. Και ίσως να μη γνωρίζονταν χρόνια, αλλά οι συνθήκες που συν-βίωσαν τους έφεραν πολύ κοντά πολύ γρήγορα και κυρίως τους έκαναν ως ένα βαθμό να γνωρίσουν ουσιαστικά ο ένας τον άλλο (και όχι μόνο με τη βιβλική έννοια ).
Ο Τζον δε γνώρισε τη Ντάνι. Νομίζω εσύ ο ίδιος είχες γράψει ένα πολύ ωραίο ποστ όπου εξηγούσες πως θαμπωθήκαμε εμείς οι θεατές από την ομορφιά και τη δύναμη της δρακομάνας ώστε να παραβλέψουμε τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα της. Το ίδιο και ο Τζον. Η Ντάνι από την άλλη επίσης δεν κατάλαβε ποτέ ουσιαστικά τον Τζον αλλιώς θα συνειδητοποιούσε ότι ο τύπος αυτός είχε τόσο βαθιά συναίσθηση του καθήκοντος και του ορθού που δεν υπήρχε περίπτωση να την αφήσει να σουλατσάρει στο σύμπαν τους και να εκτελεί ό,τι δεν γονατίζει μπροστά της.
Άρα, imo ήταν cheesy η ατάκα του επειδή δεν ένιωσα ότι αναπτύχθηκε επαρκώς σεναριακά ότι υπάρχει αγάπη εδώ.
Συμφωνώ σε πολλά από αυτά που έχετε επισημάνει σχεδόν όλοι για τις "σαχλότητες" του τελευταίου επεισοδίου (ιδώς αυτό που λέει η Χριστίνα για Μπραν βασιλιά ότι ήταν η ιδέα των σεναριογράφων περί "ανατροπής" ). Εννοείται πως είναι αφύσικο σύμφωνα με όσα μας έχει δείξει η σειρά, να μην κάνει μια χαψιά τον Τζον ο Ντρόγκον ή να μην τον σφάζουν οι Ντοθράκι/Άσπιλοι αλλά.
Πρώτον, δεν έχει δώσει δείγματα αστειοτήτων η σειρά αρκετά επεισόδια πίσω ; Στην έβδομη σεζόν δεν πρότεινε ο Τίριον (ο Τίριον ρε φίλε) να πάνε ένα ζόμπι στην αδελφή του για να την πείσουν ότι ο κίνδυνος αυτός είναι αληθινός; Ο Τζον στο τρίτο φετινό επεισόδιο δεν έκανε
στον δράκο λίγο πριν σκοτώσει η Άρια τον ΝΚ;
Ε πως να περιμένεις κάτι διαφορετικό στο τέλος; Αυτό είναι που δε θα είχε λογική.
Τι να πω, ίσως να φταίει που είχα ρίξει εντελώς τις προσδοκίες μου και δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία σε τέτοια σκηνικά.
Δεύτερον, έχει τεράστια διαφορά το να πεις "το φινάλε ήταν για τα μπάζα επειδή βιάστηκε η λογική της σειράς σε κάποια σημεία" και άλλο να κατηγορείς το σενάριο επειδή δεν έγιναν αυτά που ήλπιζες ή ανέμενες να συμβούν. Εκ των πραγμάτων ήταν αδύνατον να αρέσει σε όλους το τέλος, μιλάμε για εκατομμύρια τηλεθεατές, ξέρω από πιτσιρικάδες (16 ξερω'γω) μέχρι μεσήλικες (60άρηδες) που την παρακολουθούσαν. Ε δε γίνεται να ικανοποιηθούν όλοι αυτοί και το ίδιο ισχύει για κάθε έργο τέχνης που βγαίνει σε "συνέχειες" (σειρές, βιβλία, δίσκοι κλπ.).
Είπα και σε προηγούμενο ποστ ότι μοιάζει με χάπι εντ (ιδίως για τα Σταρκόπαιδα) αλλά επί της ουσίας δεν είναι. Θα ήταν ίσως αν εκεί που άρχισαν να φιλιούνται ο Τζον κι η Ντάνι έσκαγε ο Έλροντ από κάπου να ευλογήσει την ένωσή τους (μιας και όντως υπάρχει επιρροή από το Lotr ). Ίσως να μέτραγε αν πέθαινε κάποιος Σταρκ ακόμα (ο Τζον δηλαδή που ήταν και το πιο λογικό μετά τη δολοφονία) αλλά γουατέβερ.
Αρχική Δημοσίευση από τον/την greekie
greekie, εννοείται πως η ενηλικίωση αυτό επιτάσσει, αλλά εδώ μιλάμε για μια φεουδαρχικού τύπου κοινωνία και έναν οίκο που είχε την αξία της ενωμένης οικογένειας πάνω απ'όλα (μαζί με την τιμή). Από τους 4 εναπομείναντες Σταρκ ο ένας είναι μισός (Χιόνης) κι ο άλλος δεν είναι καν (Μπραν). Για'μενα κλισεδιά και σαχλαμαρίτσα θα ήταν να επιστρέψουν όλα τους στο Σάιρ εεε στο Γουίντερφελ.
Τελευταία επεξεργασία από τον/την shakermaker; 22 Μαΐου 2019 στις 13:54
"Gloria to those that show devotion
and a divine honour
the holy bread to swallow"
Καταλαβαίνω αυτό που λες Ρεμπεν, απλώς εγώ προσωπικά δεν ψήθηκα ποτέ ιδιαίτερα για "αγάπη" μεταξύ Ντάνι-Σνόου. Όχι επειδή θεωρώ ότι δεν υπήρχε επαρκής ερωτική χημεία μεταξύ Αιμιλίας και Κιτ (εννοείται προφανώς πως με την Ιγκριτ ήταν αλλιώς αλλά ας μην παραβλέπουμε όπως έχει αναφέρει κι η Χρύσα ότι οι ηθοποιοί εκεί ερωτεύτηκαν στ'αλήθεια), αλλά επειδή μου φάνηκε και το στόρι της δικής τους σχέσης rushed. Αν είχε τραβήξει παραπάνω επεισόδια εννοείται πως θα βάθαινε η τραγικότητα του Γιάννη.
Συμφωνώ απόλυτα. Το έχω αναφέρει κι εγώ αρκετές φορές το πρόβλημα των λίγων επεισοδίων και το πως η συμπίεση σε τόσο λίγο χώρο/χρόνο έχει βλάψει τόσο την αφήγηση όσο και τις σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων, με πρώτη και καλύτερη αυτή του ζεύγους. Χρειαζόμασταν τουλάχιστον 2-3 επεισόδια παραπάνω, ειδικά μεταξύ 3ου και 5ου. Απο εκεί και πέρα, παρότι είναι rushed και δεν φτάσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο αποτέλεσμα, το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Οτι ο Τζον πράγματι την αγαπάει, ασχέτως αν δεν έχει χτιστεί όπως έπρεπε για να το νιώσουμε κι εμείς τόσο δυνατά ώστε να έχει και το αντίστοιχο αντίκτυπο. Γι αυτό και δεν μου φάνηκε cheesy αυτό που λέει, αλλά απόλυτα ειλικρινές και για μένα δεν έχει σημασία αν δεν το νιώθω εγώ το ίδιο δυνατά ως θεατής, αλλά να καταλάβω οτι ο χαρακτήρας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια απίστευτα τραγική κατάσταση. Και αυτό που επιλέγει να πει έχει και μια χροιά αποχαιρετισμού στη γυναίκα που αγαπάει. Το βρήκα πολύ ταιριαστό και μου φαίνεται και πολύ συνεπές με τον χαρακτήρα, είναι κάτι που ο Τζον θα το έλεγε δηλαδή, ασχέτως αν το έχει ξαναπεί. Να στο πω και αλλιώς, αν έπρεπε να διορθώσω το σενάριο και να σβήσω την ατάκα "my queen" απο κάπου για να αποφύγω την επανάληψη, θα την έσβηνα απο οπουδήποτε αλλού και όχι απο την τελευταία σκηνή. Οχι για το μελό, αλλά γιατί το θεωρώ απαραίτητο έτσι όπως περιγράφει η σκηνή τα κίνητρα των χαρακτήρων. Βέβαια, για να γυρίσω πίσω στο rushed που συμφωνούμε, αν δεν ήταν όλα βιαστικά και η σχέση είχε προλάβει να χτιστεί σωστά και να αναπνεύσει, τα κίνητρα και τα διλήμματα θα είχαν πλήρως εξερευνηθεί, οπότε ίσως τότε όντως να μη χρειαζόταν να το πει και η σκηνή να ήταν σιωπηλή και να βασιζόταν εξ ολοκλήρου στις ερμηνείες, που είναι και ο αγαπημένος μου τρόπος να πεις κάτι, να μη το πεις.
Άνθρωποι, άνθρωποι, προς τι το μίσος κι ο αλληλοσπαραγμός?
Χιούμορ κάνω!
Εάν είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε ένα γκάλοπ στο οποίο όμως θα συμμετείχαν κάτι χιλιαδίτσες τηλεθεατών και τους ρωτούσαμε:
Βλέπουμε ότι ΔΕΝ σας άρεσε το φινάλε. Μέσα από όλα αυτά που κράζετε ποιό θεωρείτε ότι το σημαντικότερο στοιχείο που σας χάλασε?
Νομίζω ότι το μεγαλύτερο ποσοστό θα έλεγε για τον Τζον Σνόου.
Θυμίζω λοιπόν,
στην μία σκηνή ο Γιαννάκης μπαίνει στο κελί που κρατάνε τον Τύριον με διάθεση να τον σώσει. Ασε με λέέι να μιλήσω στην ντάνυ να σε συγχωρέσει κλπ κλπ.
Πάμε τώρα σε επόμενη σκηνή όπου οι ρόλοι αντιστρέφονται και τι κάνει ο Τύριον? Αντί να του πει:
Κάνε λίγο υπομονή, να ΄΄καθαρίσουμε΄΄ με τους Άσπιλους να τους παραμυθιάσω και μετά όταν θα φύγουν σε βγάζω ατσκλάκωτο, ο Τύριον αρχίζει το παραμύθι για την Νυχτερινή φρουρά και μάλιστα επαναλαμβάνει τις προυποθέσεις, περί αγαμίας κλπ κλπ κλπ, σε ποιόν????? Στον άνθρωπο που διετέλεσε για κάτι χρονάκια αρχηγός εκεί.
Γιατί ρε παιδιά?
Κάποιος πρόλαβε και έγραψε ότι ο Τύριον έπρεπε να χορεύει ζεμπέκικα στα ερείπια του Kings landing. Άμα πρόλαβε και τα έκανε οικόπεδα προς πώληση, φυσικά!!!
Αυτό προφανώς ήταν και το μόνο Bittersweet
Βέβαια εάν εμβαθύνουμε την ανάλυση του πράγματος μπορεί να ακουστεί και η άποψη ότι οι προύχοντες δεν θα θέλανε με κανένα τρόπο να βάλουν στο κεφάλι τους ξανά, μετά από τόσα χρόνια, έναν τραγκάρυεν στον όποιο τέλος πάντων θρόνο θα φτιάχνανε. Είπαν λοιπόν, αφού θρόνος δεν υπάρχει, δε βάζουμε τον Μπραν που έτσι κι αλλιώς δεν τον χρειάζεται?
Με απλά λόγια, πιστεύω ότι ο λαός χαλάστηκε με τον τρόπο που χειριστήκανε τον πιο αγαπημένο χαρακτήρα της σειράς.
Εκεί που σηκώθηκαν να χειροκροτήσουν που μαχαίρωσε την Queen, τον ξαναβλέπουν με χειροπέδες στα χέρια.
Εεεεεεεεεεεεεεεεεε, αυτό δεν αντέχεται!