Χτίζανε χαρακτήρα και κουραφέξαλα.
Όπως «χτίζανε» τον χαρακτήρα για mass murderer επί 8 σεζόν έτσι τον ξεχτίζανε ταυτόχρονα.
Είχε την μεγαλύτερη απώλεια στην πρώτη σεζόν, δεν τρελάθηκε.
Δίνει νερό στον σταυρωμένο σκλάβο.
Της φέρνουν τα καμμένα οστά παιδιού και κλειδαμπαρωμένει τους δράκους γιατί δεν θέλει να ξαναδεί παιδί Καμμένο από τους δράκους.
Δεν χρησιμοποιεί τους δράκους εναντίον των SoH παρόλο που ο Ντάριο αυτό την συμβουλεύει.
I don’t want to be the queen of ashes.
Επανειλλημένα κάνει πίσω και δεν κάνει επίθεση εναντίον του KL.
Διακινδυνεύει την ζωή της να σώσει Τζον και ΣΙΑ.
Παρατάει όνειρα και φιλοδοξίες για να πάει στον βορρά να βοηθήσει, μάλιστα το υπόσχεται χωρίς αντάλλαγμα.
Σώζει την ζωή του Τζον 3 φορές τουλάχιστον.
Αναγνωρίζει την Άρυα ως hero of Winterfell.
Μην μιλήσω για επανειλημμένα σχόλια των Dumb and Dumber στα behind the episodes ότι δεν είναι ο πατέρας της, δεν είναι τρελή σαν τον πατέρα της και δεν είναι σαδίστρια κτλ.
Με τον ίδιο τρόπο που είχαν κάνει “foreshadow” ότι το είχε μέσα της να κάψει τους πάντες, ακόμα πιο πετυχημένα είχαν κάνει foreshadow ότι ποτέ δεν θα έπραττε κάτι τέτοιο.
Επίσης είχαμε πολύ πετυχημένο foreshadow ότι θα μείνει έγκυος από τον Τζον που πήγε στα σκουπίδια και ξεχάστηκε, απορώ για ποιον λόγο όλες οι λαλακίες της 7ης σεζόν.
Και όπως κάποιος πολύ πετυχημένα είπε σε ένα YouTube video, foreshadow is NOT character development.
Η σκηνή στο 1ο επεισόδιο που βρίσκουν τον λύκο και το ελάφι νεκρά είναι foreshadow του τι θα ακολουθήσει. Το οποίο έγινε σταδιακά και κανείς δεν τσίριζε πως ήρθε ουρανοκατέβατη η εκτέλεση του Νεντ. Η σκηνή που ο Tywin βγάζει το δέρμα από το νεκρό ελάφι, επίσης. Το μια σκηνή να προβλέπει το τι θα ακολουθήσει στο μέλλον ΔΕΝ είναι ανάπτυξη χαρακτήρα, αν έχεις πρόβλημα να το καταλάβεις στα αγγλικά. https://www.youtube.com/watch?v=2mlNyqhnc1M&app=desktop
Επίσης δεν υπήρχε κανένας λόγος για τους παραλληλισμούς μεταξύ Ντάνυ και Τζον.
What kind of a queen am I if I’m not willing to risk my life to fight my enemies?
Aren’t their lives more important than your pride?
You have good heart, you have a gentle heart, ακόμα και ο Τζον δηλώνει πως έχει good heart
She is our queen because we chose her, we believe in her. Do you mind if I switch sides?
Οι ίδιες λαλακίες παίχτηκαν και στην 7η σεζόν που αν όσοι έκαναν κριτικές τότε ξαναέκαναν κριτικές σήμερα θα την είχαν θάψει. Το ειδύλλιο μεταξύ Ντάνυ και Τζον, ουρανοκατέβατο, επειδή είδαν ο ένας τον άλλο δυο φορές, με μια συζήτηση μεταξύ τους επειδή ο Τύριον και ο άλλος το λέει.
Η Ντάνυ έπρεπε να «αλλάζει» ήδη από την 7η σεζόν. Αντιθέτως στην 7η σεζόν και μέχρι και το 4ο επεισόδιο (μέση) της 8ης σεζόν είχαμε μία Ντάνυ πολύ πιο συμπαθητική και προσγειωμένη σε σχέση με το τέλος της 6ης σεζόν όπου την αφήσαμε. Και καθόμαστε και συζητάμε κουραφέξαλα επειδή στην 2η σεζόν είπε ότι θα burn cities to the ground, όταν η Σέρσει δήλωσε το ίδιο τουλάχιστον 4 φορές, καθόμαστε και συζητάμε κουραφέξαλα ότι σκότωσε 100 και σκλαβέμπορους όταν η Άρυα τάισε σε έναν πατέρα τους γιούς του σε πίτα και μετά δηλητηρίασε εκατοντάδες άνδρες που απλά ακολουθούσαν τις διαταγές του άρχοντά τους (έτσι λειτουργεί η φεδουαρχία, ακόμα κι αν είσαι γιος ή εγγονός ακολουθείς τις διαταγές του άρχοντα), και γενικά καθόμαστε και συζητάμε τα κουραφέξαλα των Dumb and Dumber.
EDIT
Επειδή τώρα το πρόσεξα. Οι σκλαβέμποροι που σταύρωσε ΔΕΝ ήταν αθώοι, γενικώς.
Το «αθώοι» πάει στο γεγονός ότι αποφάσισαν, επίτηδες, να σταυρώσουν 163 παιδιά στα 163 χλμ (ή μίλια) που τους χώριζαν από τις δυνάμεις της Ντάνυ, για να την τρολάρουν, κοροϊδέψουν, τρελάνουν, πάρτο όπως θέλεις. Κάποιοι σκλαβέμποροι ήταν αντίθετοι σε αυτήν την απόφαση. Με αυτήν την οπτική γωνία, ήταν «αθώοι», μιας που η Ντάνυ απλά πήρε 163 από δαύτους και τους σταύρωσε. Αθώους γενικά δεν τους έλεγες, πλούτιζαν σε βάρος αθώων ζωών, ακόμα και ο πατέρας του άλλου που δεν θυμάμαι το όνομά του (αυτόν που θα παντρευόταν η Ντάνυ στο Μιρήν), ναι, ήταν «αθώος» μιας που ήταν εναντίον της σταύρωσης 163 παιδιών, αλλά πλούτιζε βάζοντας σκλάβους να μονομαχούν μέχρι θανάτου στις αρένες του Μιρίν.
Και όπως είπα, «αθώοι» ήταν και οι εκατοντάδες Φρέυ που δηλητηρίασε η Άρυα που ακολουθούσαν τις διαταγές του άρχοντά τους, αυτό το foreshadow γιατί απλά ξεχάστηκε, ΟΕΟ; Μην ξανααναφέρω τον κανιβαλισμό που έβαλε άνθρωπο να φάει τα παιδιά του, και αυτό το foreshadow ξεχάστηκε, ΟΕΟ;
Η Σάνσα που τάισε τον άλλον στα σκυλιά του; Και αυτό το foreshadow ξεχάστηκε;
Τελευταία επεξεργασία από τον/την gigi; 2 Ιουνίου 2019 στις 17:08
Εγώ αυτό που βλέπω είναι μια γενικότερη υποκρισία από πολύ κόσμο που κρύβεται πίσω από τα λίγα επεισόδια και το πόσο βιαστικά μοιάζουν κάποια πράγματα και αρνείται να παραδεχτεί την αλήθεια. Ότι δεν τους έχει πειράξει το βιαστικό αλλά οτι του "σκότωσαν" τον λατρεμένο χαρακτήρα. Και είμαι πια πεπεισμένος οτι οι περισσότεροι απο αυτούς και με παραπάνω επεισόδια τα ίδια θα έλεγαν. Το πρόβλημα της σειρας δεν είναι οτι δεν έδωσε όσα επεισόδια χρειαζόταν ο κάθε "my queen" πικραμένος για να χωνέψει την πικρή αλήθεια που συνοδεύει έναν απόλυτα τραγικό χαρακτήρα με την απόλυτη δύναμη που διαφθείρει απόλυτα.
Ναι, λείπουν σκηνές για να σμιλευτούν καλύτερα οι γωνίες. Η ουσία όμως παραμένει ίδια. Δεν συμφωνώ οτι απέτυχαν. Η μεταστροφή της Νταινέρυς χτίζεται σιγά σιγά εδώ και χρόνια. Και δεν είναι οτι ο χαρακτήρας είναι γραμμένος και έτσι και γιουβέτσι για να τον πάμε όπου θέλουμε. Είναι νόμισμα με δυο όψεις. Υπάρχει η gentle heart Ντάνυ, υπάρχει και η Νταινέρυς που σου λέει Ι don't have a gentle heart και οτι θα τα κάψω όλα. Δεν μας φταίει το γράψιμο που λατρέψαμε τη μια και ελπίζαμε οτι θα καταφέρει να κρατήσει τα λουριά στην άλλη. Και μη μου λες πχ οτι αυτά τα λέω τώρα γιατί πηγαίνω πίσω και ψάχνω να δω αυτά που θέλω για να επιβεβαιωθώ. Δεν ισχύει αυτό. Ορίστε, για του λόγου το αληθές πάρε ποστ πριν απο 3 χρόνια:
Και τώρα εγώ πρέπει για κάποιο λόγο, επειδή το twitter και τα λοιπά sm ξύπνησαν απότομα, να κάνω το άσπρο μαύρο, να ξεχάσω τα μισά (και βάλε) απο όσα έχω δει μέχρι εδώ και να υπογράψω petition να γυριστεί ξανά η σεζόν και η Νταινέρυς να γίνει η Ντάνυ η "my queen"... Να μου λείπει. Τον λατρεύω και έτσι τον χαρακτήρα. Όχι τον μισό που μου αρέσει. Ολόκληρο. Και δεν με απασχολεί ΄τι είναι καθολικά αποδεκτό και τι όχι. Με ενδιαφέρουν μόνο επιχειρήματα. Και απο την "καθολικά αποδεκτή" πλευρά δεν βλέπω και πολλά.
υγ. Εννοείται οτι δεν θα πάρεις προσωπικά όσα γράφω. Γενικά και αόριστα στον κακό χαμό που γίνεται αναφέρομαι.
υγ2. Για ένα πράγμα έχω αλλάξει γνώμη. Για τον Τζον. Όπως αποφάσισα οτι δεν πρέπει να λέω τη Νταινέρυς mad queen, αποφάσισα οτι δεν πρέπει να λέω και τον Τζον "χαζομουνάκια" (που δεν τον είπα ποτέ, αλλά λέμε τώρα, για χάρη συντομίας). Να ανεβαίνω πχ εγώ τα σκαλιά και να βλέπω μπροστά μου αυτό το πλάσμα να έρχεται και πίσω της να ανοίγουν τα φτερά. Και μετά να με κοιτάνε αυτές οι ματάρες, να με φιλάει και εγώ να λέω όχι... ναι σίγουρα.. αυτό θα έκανα... Θεία ξεθεία... Αφού δεν τη βούτηξε να της δώσει το πιο ζουμερό και παθιασμένο γλωσσόφιλο όλων των εποχών και μετά να πει "πάμε μωρό μου να κάψουμε ό,τι θες"... όχι μπράβο... τον παραδέχομαι... Ο Τζον μόνο. Κανένας άλλος. Ο πιο respect ΑΝΤΡΑΣ όλων των εποχών είναι!
Έχει καταντήσει κάπως ενοχλητική όλη αυτή η εμμονή να μας πείσετε οτι η απότομη μεταστροφή της Ντενέρις δεν ήταν προβληματική. Και ο χαρακτηρισμός υποκρισία και ότι κρυβόμαστε επειδή ειμαστε επικριτικοί για αυτή την εξέλιξη,εξίσου ενοχλητικός. Μάτια είχαμε και είδαμε, μυαλό έιχαμε και κατανοήσαμε ευτυχώς.
Το πως ερμήνευσε ο κάθε τηλεθεατής τις προηγούμενες σαιζόν είναι υποκειμενικό θέμα. Εσύ επέλεξες να εκλάβεις αυτές τις 3-4 περιπτώσεις που η Ντάνι σκότωσε κόσμο είτε για να ελευθερώσει σκλάβους είτε επειδή ήταν σε πόλεμο, ως forshadowing για να γίνει mad queen, άλλοι το είδαν ως πράξεις που ο καθένας θα είχε κάνει στη θέση της. Υπήρξαν επίσης τόσες φορές που μας είχε αποδείξει το αντίθετο και ότι δεν ήθελε να ακολουθησει το δρόμο του πατέρα της. Τόσες φορές είχε αναφερθεί στη σειρά η επιθυμία της να κατακτήσει τον θρόνο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και η επιθυμία να ελευθερώσει κόσμο και να είναι fair ruler. Αυτό που έγινε στο τέλος ούτε εξήγηση είχε ούτε κάποια δικαιολογία να πεις έστω ρε παιδί μου, δεν είχε επιλογή και ήταν ο μόνος τρόπος να πετύχει το στόχο της έστω κι αν ήταν υπερβολή. Αλλά μιλάμε για μια πράξη που δεν είχε καν σκοπό....τώρα αν εσύ το αποδέχεσαι και είσαι ευχαριστημένος με αυτό που είδες, δεν αναιρεί την δικαιολογημένη απογοήτευση των άλλων. Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη μας.
Κι επίσης δεν ξέρω κανέναν προσωπικά που να θύμωσε επειδή πέθανε ο αγαπημένος τους χαρακτήρας. Νομίζω η πλειοψηφία το περίμενε πως θα πεθάνει η Ντενέρις έτσι κι αλλιώς. Το πως έγινε και πως καταλήξε εκεί είναι το θέμα. Οπότε το ότι θύμωσε ο κόσμος επειδή σκοτώσανε τον αγαπημένο τους χαρακτήρα δεν στέκει ιδιαίτερα.
Και να προσθέσω ότι δεν είναι μόνο το θέμα της Ντενέρις που απογοήτευσε. Απογοήτευση σχεδόν για όλους τους χαρακτήρες υπάρχει. Εγώ ως φαν των Τζον, Σερσει, Τζειμι και Ντενέρις δεν βρήκα κάτι να είμαι ικανοποιημένη με το τέλος γενικότερα.
Εσύ επέλεξες να εκλάβεις αυτές τις 3-4 περιπτώσεις που η Ντάνι σκότωσε κόσμο είτε για να ελευθερώσει σκλάβους είτε επειδή ήταν σε πόλεμο, ως forshadowing για να γίνει mad queen
Κάνεις μεγάλο λάθος. Δεν είμαι εγώ αυτός που πήρε επιλεκτικά ότι τον βολεύει για να αποδείξει αυτό που θέλει. Άλλοι καταφεύγουν σε αυτήν την προσέγγιση. Και αυτή είναι η υποκρισία. Να αγνοείς επιδεικτικά το γεγονός ότι αν η επιλεκτική παράθεση σκηνών και διαλόγων αρκεί για να αποδείξει ότι αυτό που είδαμε ήταν εκτός χαρακτήρα, τότε το επιχείρημα μπάζει από παντού. Γιατί το ίδιο ακριβώς μπορεί να κάνει και ο αντίλογος.
Κάνεις επίσης λάθος στο "mad queen". Δεν βλέπω έτσι τη Νταινέρυς, έχω αναλύσει εκτενώς το λόγο που θεωρώ τον χαρακτηρισμό εντελώς απαράδεκτη υπεραπλούστευση. Κάνεις λάθος και στο foreshadowing. Ούτε μια φορά δεν επικαλέστηκα αυτή τη λέξη.Και ένα ακόμα λάθος που κάνεις είναι ότι εκλαμβάνεις το "σκότωσαν" κυριολεκτικά, ενώ το έχω σε εισαγωγικά.
Προσωπικά είμαι υπέρ μιας ολοκληρωμένης ανάγνωσης του χαρακτήρα. Για εμένα πάντα είχε δύο όψεις. Δεν αγνοώ το κορίτσι με τη χρυσή καρδιά που ήθελε να επιστρέψει σπίτι της. Δεν αγνοώ όμως ούτε την παντοδύναμη βασίλισσα που πάντα έπρεπε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να αναχαιτίζει την οργή της. Πάντα απειλούσε ότι θα κάψει πόλεις. Και θα το έκανε, αν την τελευταία στιγμή δεν της έδιναν εναλλακτικές.
Σε έναν κόσμο που οι κακοί ήταν κακοί και ο λαός σκλάβος, οι εναλλακτικές υπήρχαν, οι κακοί καίγονταν, οι σκλάβοι απελευθερώνοταν. Και η Ντάνυ λατρευόταν σαν θεότητα.Ακόμα κι εκεί όμως, η Ντάνυ ως ruler απέτυχε. Δεν κατάφερε να φτιάξει τον καινούργιο κόσμο που ήθελε.
Στο Γουέστερος, ένα κόσμο που τίποτα δεν είναι άσπρο μαύρο και ο λαός δεν είναι σκλάβος και δεν σε βλέπει ως απελευθερώτρια αλλά ως εξωτερική απειλή, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Και αυτό που παρακολουθούμε είναι η σταδιακή αποδόμηση μιας κοσμοθεωρίας που στον πυρήνα της είχε πάντα μια τεράστια αδυναμία, το γεγονός ότι η Ντάνυ ήθελε να σπάσει τον κύκλο, αλλά δεν συνειδητοποιούσε ότι ο θρόνος που ήθελε όσο τίποτε άλλο στη ζωή της ήταν το κέντρο του κύκλου. Παράλληλα είδαμε και τη μοιραία κατάληξη της σταδιακής αφαίρεσης όλων των παραγόντων που της κρατούσαν τα λουριά, μέχρι που δεν της έμεινε τίποτα, παρά μόνο ένας δράκος.
Έχεις gentle heart, της έλεγε ο Τζόρα από τις πρώτες σεζόν ακόμα. Θα πας στο Γουέστερος και ο κόσμος θα σε ακολουθήσει, you will not only be feared, you will be loved. Αυτό το fear vs love δεν είναι απλώς μια ατάκα για να ψάξει κανείς να τη βρει και να την παραθέσει για κατανάλωση. Είναι ένα δίπολο πάνω στο οποίο βάδιζε τόσα χρόνια ο χαρακτήρας. Η Ντάνυ πίστεψε στην βασίλισσα που όλοι θα αγαπούσαν. Και όσο έβρισκε αυτήν την αγάπη και επιβεβαίωση έβρισκε και τη δύναμη να τιθασεύσει το δράκο. Και όπου η αγάπη δεν έδινε τη λύση, δεν είχε κανένα δισταγμό να καταφύγει στο δράκο. Στο Γουέστερος έχασε τα πάντα και δεν βρήκε αγάπη. Και όχι, αγάπη δεν σημαίνει μόνο η ερωτική ανταπόκριση του Τζον, όπως πολλοί επικαλούνται και πάλι υπεραπλουστευοντας τον χαρακτήρα. Αυτό το I don't have love here, I only have fear έχει πολύ βαθύτερο νόημα και οι ρίζες του πηγαίνουν πολύ πίσω, δεν ήρθε στο 805 από το πουθενά.
Αυτά ως ένα πολύ μικρό δείγμα της δικής μου οπτικής για τον χαρακτήρα. Έχω κατεβάσει άπειρα σεντόνια και ποτέ δεν στάθηκα στα επιφανειακά σημεία που μου βάζεις στο στομα. Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν. Την άποψή μου λέω. Και λυπάμαι αν τη βρίσκεις "κάπως ενοχλητική", αλλά είσαι σίγουρη ότι έχεις κατανοήσει ποια είναι; Αμφιβάλλω. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να διαφωνήσεις, ξέρεις, δεν σου στέρησε κανένας το δικαίωμα.
Τελευταία επεξεργασία από τον/την Reben; 2 Ιουνίου 2019 στις 20:30
Δεν επικαλέστηκες εσύ την Ντενέρις ως mad queen αλλά αυτό είναι που έδειξε η σειρά.
Δηλαδή πως ακριβώς δικαιολογείς να την καταστροφή της πόλης και το θάνατο τόσων ανθρώπων έχοντας ηδη κερδίσει? Ο στρατός και η πόλη είχε παραδόθεί, οι καμπάνες χτυπούσαν...ο στόχος επιτεύχθει,είχε κερδίσει. Δεν είχε αποτύχει. Και μετά η τελείως παράλογη απόφαση της να σπείρει την καταστροφή. ποιος ο λόγος? Τι ακριβώς ήθελαν να δείξουν με αυτό, αν όχι την mad queen?
Και φυσικά η επιθυμια της να κυριαρχίσει όλον τον κόσμο, που φυσικά αποφάσισε να μας την αποκαλύψει μόνο στο τελευταίο επεισόδιο για έπληξη.
Δεν νομίζω να είμαι η μόνη που δεν μπορώ να δω την "τραγικότητα" του χαρακτήρα όταν μας την δέιχνουν έτσι.
Εγώ αυτό που βλέπω είναι μια γενικότερη υποκρισία από πολύ κόσμο που κρύβεται πίσω από τα λίγα επεισόδια και το πόσο βιαστικά μοιάζουν κάποια πράγματα και αρνείται να παραδεχτεί την αλήθεια. Ότι δεν τους έχει πειράξει το βιαστικό αλλά οτι του "σκότωσαν" τον λατρεμένο χαρακτήρα.
Και δεν σου βάζω λόγια ούτε είπα την άποψη σου ενοχλητική όπως λες. Όλες οι απόψεις σεβαστές. Διαβάζω από την αρχή τα σχόλια σου και παρόλο που δεν συμφωνώ σε όλα μαζί σου, τα αποδέχομαι και κάποια είναι και αρκετά ενδιαφέροντα μάλιστα.
Εσύ ήσουν όμως αυτός που έριξες χαρακτηρισμούς υποκρισίας. Σε αυτό το σχόλιο αναφέρω την ενόχληση μου, στην εντύπωση που δίνεις, ότι οι υπόλοιποι που έχουμε άλλη άποψη απλά κρύβομαστε πίσω από "δικαιολογίες". Αν δεν ήθελες να πεις αυτό, τότε παρερμήνευσα το σχόλιο σου. Αλλά δεν ξέρω πως αλλιώς να το εκλάβω για να είμαι ειλικρινής. Αν θεωρείς ότι η "βιασύνη" τους να τελειώσουν τη σειρά έτσι, δεν είναι πραγματικός λόγος να απογοητευτεί ο κόσμος, ίσως βάζεις εσύ λόγια στα στόματα άλλων.
Και δεν σου βάζω λόγια ούτε είπα την άποψη σου ενοχλητική όπως λες. Όλες οι απόψεις σεβαστές. Διαβάζω από την αρχή τα σχόλια σου και παρόλο που δεν συμφωνώ σε όλα μαζί σου, τα αποδέχομαι και κάποια είναι και αρκετά ενδιαφέροντα μάλιστα.
Εσύ ήσουν όμως αυτός που έριξες χαρακτηρισμούς υποκρισίας. Σε αυτό το σχόλιο αναφέρω την ενόχληση μου, στην εντύπωση που δίνεις, ότι οι υπόλοιποι που έχουμε άλλη άποψη απλά κρύβομαστε πίσω από "δικαιολογίες". Αν δεν ήθελες να πεις αυτό, τότε παρερμήνευσα το σχόλιο σου. Αλλά δεν ξέρω πως αλλιώς να το εκλάβω για να είμαι ειλικρινής. Αν θεωρείς ότι η "βιασύνη" τους να τελειώσουν τη σειρά έτσι, δεν είναι πραγματικός λόγος να απογοητευτεί ο κόσμος, ίσως βάζεις εσύ λόγια στα στόματα άλλων.
Είναι πολύ ξεκάθαρη η αναφορά μου σε υποκρισία. Μίλησα συγκεκριμένα για τον κακό χαμό στο twitter και τα sm, απο τα meme με επιλεκτικές ατάκες και σκηνές έως τις υπερβολές που έφτασαν στο σημείο μέχρι και petition να κάνουν για να γυριστεί ξανά η σεζόν. Δεν βλέπω κάποιο λόγο να το πάρεις προσωπικά. Δεν στάθηκα όμως εκεί, το προσπέρασα και αφιέρωσα χρόνο να σου απαντήσω επί της ουσίας. Επιστρέφεις με νέο σχόλιο επί προσωπικού. Δεν νομίζω οτι μπορώ να σε βοηθήσω σε αυτό. Θεωρώ περιττό να επαναλάβω το αυτονόητο, οτι το σχόλιό δεν αφορά όλους αυτούς που απογοητεύτηκαν από τη συμπιεσμένη και βιαστική σεζόν. Συμφωνώ οτι όλα είναι συμπιεσμένα και βιαστικά. Παίζει και να το έχω γράψει περισσότερες φορές απο όλους εδώ μέσα. Οπότε ναι, όντως παρερμήνευσες το σχόλιο μου. Δεν έχω κάτι άλλο να πω πάνω στο θέμα, ελπίζω τώρα να το καταλάβεις. Αν όχι λυπάμαι αλλά δεν έχω ούτε χρόνο ούτε διάθεση για προσωπική αντιπαράθεση. Αν είχα, θα πιανόμουν απο προηγούμενα σχόλια που χαρακτήρισαν την άποψή μου "κουραφέξαλα". Όπως είδες τα προσπέρασα. Και νομίζω πως αυτό λέει κάτι.
Απο εκεί και πέρα "βιαστικά" για εμένα δεν σημαίνει απαραίτητα και "ουρανοκατέβατα" ή "εκτός χαρακτήρα". Άλλο πράγμα είναι το βιαστικό, δηλαδή κάτι που δεν αναπτύχθηκε με το ρυθμό και την έκταση που θα έπρεπε (σε αυτό συμφωνώ με όλους σας) και άλλο πράγμα είναι ο μηδενισμός και η απόλυτη ισοπέδωση. Γιατί υπάρχει ανάπτυξη, υπάρχει χτίσιμο, υπάρχουν εξηγήσεις. Και εγώ προσωπικά δεν μπορώ ούτε να αγνοήσω όσα βλέπω απο το πρώτο καρέ του χαρακτήρα στην έναρξη της σεζόν (που μπαίνει με υφάκι "δεν πειράζει αν δεν με θέλουν και δεν με αγαπούν εδώ, έχω δράκους") μέχρι την τελευταία της σκηνή στο Ντράγκονστόουν (που εξηγεί το λόγο που δεν θεωρεί τους κατοίκους του ΚΛ αθώους έχοντας ήδη αποφασίσει το τι πρέπει να κάνει). Ούτε πρόκειται να ξεχάσω όλα αυτά που βλέπω τόσα χρόνια. Όποιος θέλει να εστιάζει επιλεκτικά στο γεγονός οτι η Νταινέρυς δεν έκαψε άλλες πόλεις και αυτό του είναι αρκετό για να θεωρήσει οτι έχει αναγνώσει πλήρως τον χαρακτήρα, δικαίωμά του. Προσωπικά δεν θεωρώ ισχυρό επιχείρημα το να μου λέει κάποιος "να κοίτα, εκεί τότε είπε οτι δεν θέλει να γίνει queen of the ashes". Ναι οκ... και ο Χίτλερ υπέγραψε τη Συμφωνία του Μονάχου. Αντί να κάθομαι να παραθέτω τις αμέτρητες φορές που ο ίδιος χαρακτήρας είπε "burn cities to the ground", προτιμώ να εστιάσω στην ουσία. Να ψάξω να βρω τους λόγους που απέτρεψαν παρόμοια καταστροφή στο παρελθόν. Να συγκρίνω με τις τωρινές συνθήκες, να βρω τι έχει αλλάξει, τι λείπει, σε τι κατάσταση είναι ο χαρακτήρας και πόσο διαφορετικό είναι το κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό. Ναι, είναι βιαστικά και δεν έχουν αναπτυχθεί όπως θα ήθελα. Υπάρχουν όμως; Βεβαίως και υπάρχουν. Ταιριάζουν με όσα βλέπαμε τόσα χρόνια; Φυσικά και ταιριάζουν. Δεν ήταν τρελός όλος ο κόσμος που τόσα χρόνια περίμενε να δει που θα κάτσει το νόμισμα της Ντάνυ. Η θεωρία της "mad queen" υπάρχει χρόνια (κάτι που φυσικά τα sm και οι αναλυτές του youtube ξαφνικά ξέχασαν) ασχέτως αν προσωπικά το "mad" δεν το εκλαμβάνω κυριολεκτικά και δεν αποδέχομαι οτι για όλα φταίνε τα γονίδια. Δεν υπάρχει snap, ούτε τρέλα, ούτε σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Υπάρχει ένα σύνολο παραγόντων και ένας τρομερά πολύπλοκος χαρακτήρας. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Έχω αναπτύξει πάρα πολλά απο αυτά σε προηγούμενα μηνύματα, σε αυτό και σε άλλα επεισόδια. Και επειδή είναι πολύπλοκο το θέμα και δεν είναι καθόλου εύκολο να κάθομαι να γράφω απο την αρχή σεντόνια, θα αναγκαστώ να σε παραπέμψω σε αυτά που έχω ήδη γράψει. Απαντώ σε όλα όσα με ρωτάς. Αν απο εκεί και πέρα έχεις διάθεση για περισσότερα εδώ είμαστε.
Edit στη μεσσία παράγραφο. Αν το είχες ήδη διαβάσει κάνε τον κόπο να το διαβάσεις ξανά γιατι κάποια σημεία χάθηκαν στη "μετάφραση".
Τελευταία επεξεργασία από τον/την Reben; 3 Ιουνίου 2019 στις 00:27
Και δεν σου βάζω λόγια ούτε είπα την άποψη σου ενοχλητική όπως λες.
Μάλλον είτε το έχει σύστημα, είτε για κάποιον λόγο μυγιάζεται ή «διαβάζει» στην ξεπέτα τα όσα γράφονται, μην το παίρνεις προσωπικά. Κι εγώ μίλησα για κουραφέξαλα των Dumb and Dumber το οποίο «μεταφράστηκε» σε κουραφέξαλα και βλακείες των λεγόμενών του. Ό,τι να’ναι....
Και ναι, η Ντάνυ στο 6ο επεισόδιο τα είχε τελείως χάσει, όταν ήταν στην κοσμάρα της μετά που σκότωσε ένα εκατομμύριο κόσμου να μιλάει για το πόσο μετρούσε μικρή ενώ ο Τζον να προσπαθεί να την συνεφέρει μιλώντας για καμμένα παιδιά. Και μετά να δηλώνει πως μόνο αυτή γνωρίζει τι είναι καλό και οι άλλοι απλά αδυνατούν να το συνειδητοποιήσουν γιατί δεν έχουν δει το όραμά της. Συν το ότι δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από οίκτους, little mercies, και λοιπές βλακείες και δηλώσεις πως όσοι διαφωνούν απλά δεν θα έχουν επιλογή παρά να την ακολουθήσουν (ή θάνατο).
Ο ορισμός της τρέλας ήταν οι δηλώσεις της πριν τον θάνατό της.
Τελευταία επεξεργασία από τον/την gigi; 3 Ιουνίου 2019 στις 00:32