Νομίζω ότι χαίρομαι που βλέπω τη σειρά με τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Μπορώ να είμαι πιο χαλαρή και να φτιάχνω τις δικές μου θεωρίες, χωρίς τα ατελείωτα κατεβατά αναλύσεων (ένα μέρος των οποίων, βέβαια, παραδέχομαι ότι κάθομαι και διαβάζω).
Το δεύτερο μέρος του φινάλε της δεύτερης σεζόν ήταν πολύ δυνατό. Υποτίθεται ότι μας έδωσε κάποιες απαντήσεις, τις οποίες προσπαθώ να επεξεργαστώ:
1. Στο Νησί συγκεντρώνεται ένα πολύ ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Το πάτημα του κουμπιού το αποφορτίζει, σώζοντας τον κόσμο (;; ) από τις καταστροφικές συνέπειες της υπερφόρτισης. Είναι άγνωστο το πώς ακριβώς επιτυγχάνεται αυτό και ποιο ρόλο παίζουν οι συγκεκριμένοι αριθμοί που εισάγονται στον υπολογιστή. Αν δεν πατήσεις το κουμπί, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο γιγαντώνεται και προκαλεί κάποιου είδους ανωμαλία. Αυτό έχει συμβεί ήδη αρκετές φορές στη σειρά, αλλά μόνο τώρα, στο τελευταίο επεισόδιο της σεζόν, βλέπουμε τις επιπτώσεις του στο Νησί. Είναι άγνωστο αν υπάρχουν επιπτώσεις και στον υπόλοιπο κόσμο, αν και η ηλεκτρομαγνητική ανωμαλία προφανώς μπορεί να ανιχνευθεί και από μέρη εκτός Νησιού, όπως μαθαίνουμε από τους δυο Βραζιλιάνους επιστήμονες στο τέλος, που ειδοποιούν την Πένι.
2. Ο Σταθμός Μαργαριτάρι είναι κι αυτός μέρος του ψυχολογικού πειράματος της Ντάρμα, δεδομένου ότι κανείς δε συγκεντρώνει τα τετράδια με τις παρατηρήσεις εδώ και πάρα, πάρα πολύ καιρό. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι τα Νούμερα και το κουμπί του Σταθμού Κύκνος έχουν πραγματικό νόημα (βλ. σχόλιο 1), το Μαργαριτάρι δεν έχει κανένα. Είναι άδειο τόσο καιρό κι όμως κανένας από την Ντάρμα δε φαίνεται να έχει κινητοποιηθεί γι' αυτό.
3. Ο Χένρι ισχυρίζεται ότι ο Μάικλ και ο Γουόλτ μπορούν να φύγουν απ'το Νησί αν ακολουθήσουν μια πολύ συγκεκριμένη πορεία με το σκάφος τους, αλλά δε θα καταφέρουν ποτέ να ξαναγυρίσουν. Γιατί, όμως, να μην μπορούν; Τα αεροπλάνα ανεφοδιασμού της Ντάρμα πώς μπορούν; Επίσης, οι ¶λλοι έμαθαν για τις ικανότητες του Γουόλτ και απλά τον αφήνουν να φύγει; Το βρίσκω τουλάχιστον απίθανο αυτό. Αμάν κάνουν να βρουν παιδιά για να τα χρησιμοποιήσουν κι-εγώ-δεν-ξέρω-πώς και τώρα έχουν ένα παιδί τόσο ξεχωριστό και δε θα το ξεζουμίσουν;
4. Το κλειδί του Ντέσμοντ καταστρέφει τον Σταθμό Κύκνος. Ε, και; Τι νόημα έχει αυτή η κίνηση, παρά μόνο να εξαλείψει τις αποδείξεις ύπαρξης της καταπακτής; Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο θα εξακολουθήσει να είναι ανεξέλεγκτο.
5. Ο στρατός τελικά δε σχετίζεται με το πείραμα.
Επιπλέον:
- Οι επιζώντες της Οσεάνικ που έχουν απομείνει έχουν αναισθητοποιηθεί τελείως! Δεν αντιδρούν σε τίποτα απ' όσα συμβαίνουν: δεν αναρωτήθηκαν για τη Ρουσώ, την καταπακτή και τα τρόφιμα, την ύπαρξη των ¶λλων, την "έκρηξη" με τον περίεργο θόρυβο και το φως... Σαν να είναι μαστουρωμένοι. Δεν καταλαβαίνω αυτή τη σεναριακή επιλογή. Είναι θέμα χρονικού περιορισμού των επεισοδίων; Θέλουν οι δημιουργοί να εστιάσουν μόνο στους πρωταγωνιστές; Τότε, γιατί επέλεξαν να αφήσουν τόσο μεγάλο αριθμό επιζώντων εξαρχής; Είναι απλή φύρα, δε βοηθάει πουθενά την ιστορία.
- ΟΚ, ήταν ατύχημα, αλλά το γεγονός είναι ότι ο Ντέσμοντ σκότωσε κι αυτός άνθρωπο. Τον σβήνω απ' τη λίστα.
- Εκείνο το τέρας του μαύρου καπνού γιατί το έχουμε χάσει εσχάτως;